Provinssi 79 000, Iskelmä 35 000, One Direction 34 000 - Mutta Keskiaikainen Turku veti peräti 180 000 kävijää!

Kesä kaikilla ja festarit melkein kaikilla. Kesäkuun viimeinen viikonloppu oli tapahtumia täynnä, Anakonda.fi listaa viikonvaihteen festivaalien kävijämääriä eri puolilta Suomea.

Maksullisten konserttien ja festivaalien vertaaminen ilmaistapahtumiin ei ehkä ole reilua, joten siis unohdetaan vertailut. Ihmetellään oheisessa Anakonda.fi:n listauksessa viime viikonvaihteen yleisömäärissä vain sitä, miten paljon suomalaiset ovat innostuneet kesätapahtumissa käymään!

Turun keskiaikaiset markkinat, 180 000 kävijää

Pitkin Aurajoen rantoja Turun keskustassa oli viikonlopuksi levittäytynyt kymmeniä käsityöläiskauppiaita, ruokakojuja ja monenlaisia muita pienyrityksiä. Monille niistä juuri tämä tapahtuma oli kesän kohokohta, keskiaikaisen larppaustarpeiston myyntiä kun ei voi harrastaa kovin monessa muussa paikassa kuin keskiaikaisilla markkinoilla. Ylen mukaan kävijöitä siis oli peräti 180 000!

Provinssi, Seinäjoki, 79 000 kävijää

Seinäjoen Provinssi veti kaikkien aikojen toiseksi suurimman yleisömäärän. Nelipäiväiseksi, keskiviikosta lauantaihin venynyt festivaali tarjosi maailmantähtiä Musesta Calvin Harrisiin ja paluuta tehneeseen Faith No Moreen sekä kotimaisia tähtiä ja tulokkaita.

”Olemme hyvin kiitollisia siitä, miten Provinssin uudistuminen otettiin vastaan", festivaalijohtaja Sami Rumpunen kommentoi.

Iskelmä, Himos, 35 000 kävijää

Himoksen jokaviikonloppuisissa kesäfestareissa vietettiin nyt juhlaa Iskelmä -kyltin alla. Lavalle nousi yli 40 suomalaista tähtiartistia - ja heitä katsoi Iskelmä -festarin ennätysyleisö 35 000 ihmistä.

"Tämä on ikärakenteeltaan yksi monipuolisimmista kesäfestivaaleista, kun yleisössä ovat sulassa sovussa juhlimassa niin nuoret, vanhemmat kuin senioritkin", promoottori Timo Isomäki kommentoi.

One Direction, Helsinki, 34 000 kävijää

Jos Iskelmä oli yleisörakenteelta monipuolinen tapahtuma, olympiastadionin megatapahtuma, One Directionin konsertti ei ollut. Yhtye esiintyi pääasiassa ydinyleisölleen nuorille tytöille, kuinkas muuten. Ilta-Sanomien haastatteleman some-asiantuntija Toni Nummelan mukaan One Direction oli konsertin ympärillä viisi päivää puhutuin aihe sosiaalisessa mediassa Suomessa.

Tuska, Helsinki, 25 000 kävijää

Puheet raskaan rockin suosion romahduksesta taitavat olla liioiteltuja: Tuska -festivaali veti Helsinkiin kolmena päivänä yhteensä 25 000 kävijää ihmettelemään muun muassa legenda Alice Cooperia, Michael Monroeta ja kiinnostavaa tulokasta Blues Pillsiä sekä kymmeniä muita esiintyjiä.

Teksti ja kuva Pasi Kostiainen, kuvassa seppä Turun keskiaikaisilla markkinoilla.