Paikallisradio vetoaa kuulijoihinsa:"Sijoita Radio Helsinkiin"

Radio Helsinki on kasvattanut kuulijamääräänsä, mutta kanavan taloustilanne on yhä kriittinen. Tuottaja Aleksi Pahkala kertoo Anakonda.fi:lle, että 150 euron osakkeen ostajia tarvitaan kolmessa viikossa vielä lisää, että Radio Helsinki pysyy eetterissä.

Osta Radio Helsingin osake!

Näin pyytää Radio Helsingin väki – ja niin pyytävät kanavan kuuntelijat, joita voi luonnehtia intohimoisiksi musiikin ystäviksi.

”Radio Free Helsinki”, kuten radion slogan kansainvälisesti kuuluu, soittaa toimittajien valitsemaa musiikkia laidasta laitaan – ja intoilee kaupunkikulttuurista ainutlaatuisella tavalla. Niin ainutlaatuisella, että radion jatkumista vaativat taannoin muun muassa Viron presidentti ja Red Hot Chili Peppers.

Ja vaikka kyse on nimeään myöten helsinkiläisestä kanavasta, kuuntelijoita sillä on nettiradiona ympäri Suomea.

Ystäviään Radio Helsinki pyytää nyt talkoisiin, ei enempää eikä vähempää kuin pelastamaan koko kanava. Ostotalkoisiin: jo 150 eurolla saa yhden osakkeen. Siis ihan oikean, äänivaltaisen osakkeen.

Mutta miten tähän on tultu? Miksi Radio Helsinki taistelee olemassaolostaan, vaikka kanavan kuulijaluvut ovat tuoreen Kansallisen radiotutkimuksen mukaan nousussa?

”Meidän pitää saada maksettua viime vuonna syntyneet velat, lähinnä verottajalle”, tuottaja-toimittaja Aleksi Pahkala sanoo.

Mediakonserni Sanoma luopui Radio Helsingistä 2013 – ja radion ensimmäinen toimintavuosi uudessa omistuksessa oli tappiollinen. Laskennallisesti tappiota on Pahkalan mukaan 750 000 euroa, oikeaa operatiivista velkaa puolestaan 250 000 euroa.

Keräyksessä minimitavoite on 150 000 euroa. Kun sen verran saadaan kerättyä, radion toiminta jatkuu. Jos kirstuun kilahtaa 250 000 euroa, toiminta ei nykyisestä hyydy, vaan pikemminkin piristyy.

Ihmiset ovat lähteneet pelastamaan radiota hyvällä asenteella. Kun kolmisen viikkoa osakkeiden myyntiaikaa on jäljellä, tavoitesummasta on saavutettu lähes puolet.

”Haasteemme on siinä, että kyse on fiilissijoittamisesta. Ihmiset ostavat yhtä ja kahta osaketta, tarvitsemme siis paljon sijoittajia.”

Niitä tuntuu riittävän, ja mukaan on lähtenyt myös monia tunnettuja Radio Helsingin ystäviä. Kuluneella viikolla radion puolesta ovat vedonneet näyttelijä Krista Kosonen, entinen kulttuuriministeri, vasemmistoliiton puoluejohtaja Paavo Arhinmäki ja rocklegenda Remu Aaltonen. Kulttuurin moniottelija Jörn Donnerkin on kuulemma mukana.

Mutta riittääkö aika? Lähteekö ihmisiä tarpeeksi mukaan?

”Uskon, että lähtee”, Pahkala sanoo.

”Kun olemme verranneet keräystämme HIFK:n jalkapallon ja Vaasan Sportin antiin, niin niissäkin on koettu loppukiri. Ja kadulla ihan vastaantulijat kertovat jatkuvasti olevansa mukana.”

Fakta: Lisätietoa Radio Helsingin osakkeiden ostamisesta tästä.

Teksti ja kuva: Pasi Kostiainen, kuvassa Radio Helsingin päätoimittaja Maria Veitola ja tuottaja Aleksi Pahkala.