Avoin Suomi näyttää voimansa mielenosoituksessa

Poliitikkoja, taiteilijoita ja urheilijoita sekä muita julkisuuden henkilöitä laidasta laitaan osallistuu tiistaina Helsingissä järjestettävään Meillä on unelma -mielenosoitukseen.

"Unelmoin maailmasta, jossa vihapuheelle ei ole sijaa ja jossa voimme tässäkin suhteessa olla Suomesta ylpeitä."

Näin sanoo Meillä on unelma -tapahtuman Facebook -sivulla pitkän linjan poliitikko, entinen ulkoministeri, kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.). Hän sanoo, että monikulttuurisuus on vaikea laji.

"Mutta maailmalla sellaisella, joka ei monikulttuurisuutta opi, ei ole tulevaisuutta."

Tuomiojan Facebook -kommentti oli sunnuntain pääuutinen esimerkiksi Yleisradion eri kanavilla. Tuomioja vaati siinä Perussuomalaisten puheenjohtajajaa, ulkoministeri Timo Soinia (ps.) tuomitsemaan kansanedustaja Olli Immosen (ps.) nettikirjoitukseen, joka lietsoi taistelua "painajaista nimeltä monikulttuurisuus" vastaan.

Helsingin Kansalaistorilla klo 17 järjestettävä mielenosoitus ei ole pelkkä Tuomiojan ja muun opposition voimannäytös, vaikka hän ja muun muassa Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki  ja Vihreiden Ozan Yanar puhuvatkin tilaisuudessa. Monikulttuurisen ja avoimen Suomen puolesta puhuu myös hallituspuolueiden poliitikkoja, esimerkiksi kokoomuksen Fatbardhe Hetemaj, joka Suomen jalkapallomaajoukkueessa pelaavan veljensä Perparimin tavoin muutti Suomeen pakolaisena Kosovosta vuonna 1992.

Sunnuntaina ideoidun ja nopeasti kokoonkasatun mielenosoituksen ohjelma täydentyy vielä maanantain aikana. Paikalle ja tapahtuman Facebook -sivulle ja YouTubeen on tulossa videotervehdyksiä suomalaisilta julkisuuden henkilöiltä laidasta laitaan, niin taiteilijoilta, tv-julkkiksilta kuin urheilijoiltakin. Osa eturivin suomalaisartisteista on paikalla ihan livenä, lavalle nousevat ainakin Anssi Kela ja Maija Vilkkumaa.

Kansanedustaja Immosen kiihkokansallinen kirjoitus on tuomittu laajalti. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kirjoitti sunnuntaina Twitter -tilillään, ettei voi hyväksyä Immosen kirjoituksia, vaan haluavansa kehittää Suomea avoimena, kansainvälisenä, kieliltään ja kulttuuriltaan rikkaana maana. Samoilla linjoilla oli sosiaalisen median kirjoituksissaan valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.), joka muun muassa Facebook -sivullaan muistutti hallitusohjelmaan kirjatun lauseen: "Suomi on avoin ja kansainvälinen, kieliltään ja kulttuuriltaan rikas maa." Hallituspuolue Perussuomalaisten kansanedustaja Immosen puoluetoverit ovatkin Jussi Halla-ahon ymmärtävää lausuntoa lukuunottamatta kritisoineet kohuttua kirjoitusta. Puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho kutsui Kalevan haastattelussa Immosen kirjoitusta "ylilyönniksi, johon tullaan puuttumaan".

Maanantaina vihapuhetta vastaan ovat asettuneet useat tiedotusvälineet pääkirjoituksissaan. Esimerkiksi Helsingin Sanomat  vaatii Soinia "järjestämään  puolueessaan kurinpalautuksen" ja Iltalehti vaatii Soinia "vetämään rajan kansalliskiihkoon".

Fakta: Meillä on unelma - mielenosoitus avoimen ja monikulttuurisen Suomen puolesta tiistaina Helsingin Kansalaistorilla klo 17. Lisätietoja tästä.

Lue Anakonda.fi:stä myös

Katso Juho K. Juntusen pilapiirros monikulttuurisuuden vastustajasta