Ravintoloitsija Kim Heiniö laajentaa coworking -yrittäjäksi - "Luovan työn yksinäiset saman katon alle"

Mitä tekee yrittäjä, kun 25 ravintolaa ei riitä? Laajentaa toimintaansa coworking -yrittäjäksi. Mistä maailmalla jo yleistyneissä yhteisissä työtiloissa on kyse? Anakonda.fi tapasi Heiniön.

Coworking yleistyy. Coworking – sitä se siis olkoon myös suomeksi ennen kuin joku keksii ”yhteisöllistä työtilaa” nasevamman ilmaisun – on vastaus yksin työtä tekeville, jotka kaipaavat työyhteisöä. Se on ratkaisu myös pienille tai vähän isommillekin työyhteisöille, jotka kaipaavat joustavaa tilaa ja ennen kaikkea ympäristöä, jossa voi tuulettaa ajatuksia muidenkin kuin oman väen kesken. Esimerkiksi Microsoft muutti luovan yksikkönsä New Yorkissa co-working -tilaan.

”Maailmalla” eli kaupunkikeskuksissa niin muualla Euroopassa, Aasiassa kuin Etelä- ja Pohjois-Amerikassakin coworking -tilat ovat yleistyneet nopeasti. Niille on tullut kysyntää, kun monessa ammatissa työkalut mahtuvat läppärille ja yhä useampi työllistää itsensä alalla kuin alalla freelancerina tai pienyrittäjänä.

 Ja pidemmän päälle moni yksin töitään tekevä alkaa kaivata ympärilleen työyhteisöä.

 Lontoon keskusta-alueen lukuisista konttoreista jo viidesosa on tuoreen tutkimuksen mukaan joustavaa, co-working -toimistotilaa.

 Suomi tulee perässä, Helsinki edellä.

Viime vuosina pääkaupunkiseudulle ja muuallekin Suomeen on avattu useita coworking -tiloja, joissa yhteistä on tämä: jokaiselle osuuden hankkijalle luvataan oma työtila (paikasta ja maksutasosta riippuen joko vakituinen tai vaihtuva paikka, käyttöoikeus sopimuksen mukaan neuvottelutiloihin, oleskelualueelle, nettiyhteys sekä vaihtuva otos kaikenlaisia yksilönä töitä tekeviä ihmisiä yhteisöllistäviä asioita ja aktiviteetteja aamupalasta jooga-tuntiin – jopa veloituksettomaan perjantaibisseen).

Yksi coworkingista innostunut on ravintoloitsija Kim Heiniö. Hän pyörittää yrityksensä kautta 25 ravintolaa, mutta on nyt avaamassa valitsemiensa eri alojen tekijöiden kanssa Wonderland -coworking -tilaa Helsingin Vallilaan.

Ja tietysti kun Ihmemaassa ollaan Heiniön Kimin kanssa, paikalle on kutsuttu Liisa: Wonderlandin ytimenä on Alice Italian restaurant.

Wonderlandin ympäristö pursuu kiinnostavaa kaupunkikulttuuria. Wonderland on osa uutta rakennusta, mutta samalla isolla VR:n entisen ratapiha- ja konepaja-alueella kuin monitoimihalli Bruno ravintoloineen ja tapahtumineen sekä vielä isompi entinen VR:n tila, jonka Yhdysvaltain entinen suurlähettiläs Bruce Oreck hiljattain yrittäjätovereineen sai hiljattain haltuunsa.

"Halusin tälle puolelle kaupunkia", Heiniö sanoo

"Ja tärkeää oli, että kiinteistö on uusi. Kaikkien suomalaisille tärkeiden juttujen pitää toimia. Täällä on puhdas, hyvä ilma – ja äänieristys. Vaikka Sturenkadulla ikkunan takana on vilkas liikenne, sisälle ei kuulu mitään. Infra on kondiksessa. Ne ovat asioita, joita arvostaa, kun ne eivät toimi."

Millaisia työntekijöitä Wonderlandiin on tulossa?

"He, joiden kanssa ollaan tehty diilejä ja jotka ovat kiinnostuneita tästä, ovat luovan alan tekijöitä", Heiniö sanoo.

Sopinee Kallion kupeessa kohoavan Vallilan nykymaineeseen. Entiset työläiskaupunginosat ovat muuttuneet luovan luokan keskittymiksi.

teksti ja kuva: Pasi Kostiainen