Päivän kuva: Lauri Törhönen

Elokuvaohjaaja Lauri Törhönen, 70, nousi esiin elokuva-alan ensimmäisenä nimenä Suomessa, osana kansainvälistä ahdistelu- ja häirintätapausten paljastumista. Anakonda.fi kuvasi Törhösen lokakuussa kirjamessuilla.

Lauri Törhösen aktiivinen ohjaajaura päättyi vuosikymmenen alussa Vares -elokuviin. Sitä ennen hän toimi paitsi ohjaajana, myös professorina Taideteollisen korkeakoulun (nykyisin Aalto-yliopisto) elokuvataiteen laitoksella.

Törhönen on häirinnyt ja ahdistellut naisia useilla vuosikymmenillä, paljasti Yleisradio laajassa juttukokonaisuudessaan tammikuun viimeisenä päivänä 2018. Noin 20 naista kertoi Ylen haastattelussa kärsineensä Törhösen kohtelusta, pahimmissa tapauksissa naiset olivat vasta pyrkimässä oppilaitokseen, osa oli ahdistunut häirinnästä niin, että vaihtoi alaa kokonaan.

Törhönen on ensimmäinen Suomessa paljastunut nimi niin sanotussa #metoo -kampanjassa, joka on erityisesti Yhdysvalloissa ja Ruotsissa johtanut useisiin irtisanomisiin naisiin kohdistuneen epäasiallisen käyttäytymisen vuoksi. Törhönen on eläkeiässä, mutta hänellä on yhä useita luottamustoimia. Hänelle on vaadittu niistä nyt potkuja.

#metoo -kampanja alkoi lokakuussa, mutta silloin Törhönen saattoi vielä markkinoida uutta kirjaansa Elämäni banaaninkuorena (Docendo) kaikessa rauhassa.

Anakonda.fi raportoi Helsingin Kirjamessuista lokakuussa kohtaamistapahtumana. Siellä Kaarina Hazard haastatteli Törhöstä, joka kertoi teoksessaan käyvänsä läpi kymmenen vuoden takaista avioeroaan.

"Näkyvin muutos erosta oli se, että sen jälkeen minulla ei ole enää ollut silitettyjä paitoja", Törhönen sanoi haastattelulavalla.

Törhönen kuvattiin lavalla haastattelutilanteessa. Nyt otosta katsoo eri silmin.

Teksti ja kuva: Pasi Kostiainen