Bowie-kalenteri 9/24 - Sound and Vision

Vuonna 1990 Bowie päätti esittää hittinsä viimeistä kertaa Sound + Vision -kiertueella. Nimensä kiertue sai yhdesä Bowien erikoisimmista hiteistä.

Sanapari Sound and Vision osuu kahteen Bowien uran käännekohtaan: vuonna 1977 levytettyyn kappaleeseen ja vuoden 1990 kiertueeseen.

Ensin oli siis biisi. Se oli mukana Bowien Berliini-kauden Low -albumilla. Erikoinen kappale menestymään listoilla, sillä biisi alkaa pitkällä, lähes instrumentaaliosuudella. Mutta hitti kappaleesta tuli muun muassa Britanniassa, jossa se nousi BBC:n tunnarina soituaan jopa sinkkulistan kolmanneksi. (Yhdysvalloissa biisi ei menestynyt, mutta se on toinen juttu se.)

Vuoden 1990 kiertue tehtiin edellissyksynä julkaistun kokoelmaboksin markkinoimiseksi. Bowielle kyse oli myös taiteellisesta puhdistautumisesta, sillä 1980-luku oli ollut Let´ Dance -albumin jälkeen vaisua aikaa varsinkin loistokkaaseen 1970-lukuun verrattuna. Levyt Tonight (1984) ja Never Let Me Down (1987) olivat floppeja niin kriitikoiden kuin kuluttajienkin reaktioiden perusteella. Sound + Vision -kokoelmalla ja -kiertueella Bowie tahtoi tehdä selvän pesäeron vanhaan. Hän esittäisi viimeisen kerran vanhat hittinsä - ja olisi sen jälkeen valmis keskittymään uuden luomiseen täysin rinnoin.

Tätä kaavaa hän noudattikin peräti kymmenen vuoden ajan. Hittikiertueen jälkeen vuonna 1991 hän palasi Tin Machine -yhtyeen riveihin ja levyttämään bändin toista albumia. Myös 1990- ja 2000-luvun soololevyjä pidettiin yleisesti onnistuneempina kuin 1980-luvun. Se, että hän sitten vuosituhannen alussa taipui taas esittämään Space Oddityä, Let`s Dancea ja muita suosituimpia biisejään, ei haitannut enää ketään. Ei ilmeisesti Bowietakaan, olihan hän osoittanut pystyvänsä taas luomaan musiikkia.

Anakonda.fi:n joulukalenteri on Bowie -kalenteri, joka esittää jouluaattoon saakka joka päivä uuden David Bowien live-taltioinnin. Tänään, 9. joulukuuta kuullaan ja nähdään kappale Sound and Vision, se on taltioitu toukokuussa 1990 Japanissa, Sound + Vision -kiertueella.

David Bowie: Sound and Vision