Twin Peaks, täällä taas, kohta - Kolmas tuotantokausi valmis, Helsingissä tribuuttinäyttely

Ajankohtainen tv-sarja vuonna 2017: Twin Peaks. Anakonda.fi perustelee, miksi yhä ja taas.

Twin Peaksin kolmas tuotantokausi on kuvattu. 1990-luvun alussa kulttimaineen saanut David Lynchin sarja tehtiin hankkien agentti Cooperin ja kumppanien comebackille aluksi huomiota Lynchin ja tuottajakanavan välisellä kiistalla. Näytti jo siltä, että sarja jatkuu ilman Lynchiä, mutta vanha mestari pääsi kuitenkin sopimukseen Showtime -kanavan kanssa. Kyse oli rahariidasta, Lynchin mielestä Showtime ei antanut tarpeeksi isoa budjettia kunnon Twin Peaks -maailman luomiseen.

Jos mainoskampanjasta käyneessä "riidassa" oli hämärää twinpeaksia, niin sama henki jatkuu Showtimen tiedotuksessa: brittimedia Independent kysyy, oliko kolmannen tuotantokauden aloituksen "lipsahtaminen" julkisuuteen vahinko?

Anyway, kahvi on taas pirun hyvää päällisin puolin huolettomassa puunjalostuskaupungissa, ja poliisit syövät donitseja ja kirsikkapiirakkaa 21. toukokuuta lähtien. Siis silloin on sarjan ensi-ilta Yhdysvalloissa, Suomen esitysaikataulusta ei vielä ole tietoa.

Helsingissä voi kuitenkin jo virittäytyä Twin Peaks -tunnelmaan. Albertinkadun Creat Space -galleriassa on Twin Peaksin innoittamana syntynyt Peak Experience -näyttely.

”Olen tutkinut televisiosarjan vastaanottoa etenkin leikin näkökulmasta. Raisa Kettusen lelullistamien Twin Peaks -valokuvien innoittamana minulle syntyi idea taidenäyttelystä, johon osallistaisin kutsunäyttelyn hengessä suomalaisia taiteilijoita, joilla on jonkinlainen suhde televisiosarjaan; katsojina, leikkijöinä, luovan työn tekijöinä ja taiteilijoina”, näyttelyn kuraattori, tutkija Kati Heljakka sanoo.

Heljakka kokosi kymmenen taiteilijan ryhmän. Mukana ovat hänen itsensä ja Kettusen lisäksi vaate-, taide- ja filmibrändi Ivana Helsinki, taiteilijat Jasmin Anoschkin, Mari Kasurinen ja Katja Tukiainen, korusuunnittelija Henna Kallionkieli, amigurumitaiteilija Jennifer Ramirez sekä Johanna Lehtinen ja Carina Laine, joiden Heljakka sanoo "valokuvaavan ja luovan ammatikseen visuaalisia maailmoja".

Näyttelyn tiedotteen mukaan Peak Experience -nimi  viittaa huippukokemukseen.

"Huippukokemus kuvaa amerikkalaisen psykologin Abraham Maslowin (1908–1970) mukaan onnen ja täyttymyksen hetkeä, jolla on merkitystä hyvinvoinnille ja henkiselle kehitykselle. Itsensä toteuttamisen tarpeen Maslow sijoitti tunnetun tarvehierarkiansa huipulle. Leikkiessään ihminen on luovimmillaan, ja leikintutkimus tunnistaakin leikkiin liittyvät elämykset mahdollisiksi huippukokemuksiksi. Leikkiessään ihminen voi kokea mielikuvitukseen ja itseilmaisuun liittyvää mittaamatonta mielihyvää."

Onko Twin Peaks siis aikuisten leikkiä? Sukellus uniin, mystiikkaan, näkymättömään - ja monisyiseen taisteluun hyvän ja pahan välillä. Maailmaan, jossa pöllötkään eivät ole sitä, miltä näyttävät.

Fakta: Peak Experience Creat Spacessa, osoitteessa Albertinkatu 12, Helsinki 17. tammikuuta 2017 saakka. Avoinna 12 - 18 (maanantaina suljettu).

Teksti: Pasi Kostiainen