Jussi Vatanen murreroolissa:"Pääsi viljelemään vanhan liiton sutkauksia"

Näyttelijä Jussi Vatanen nähdään ruutupaitaisena maalaissankarina Tiina Lymin elokuvassa Äkkilähtö. Anakonda.fi:n haastattelussa hän kuvailee kotimurteella näyttelemistä ja kertoo, mikä on koomisissa rooleissa tärkeää.

Jussi Vatanen oli Kimmo. Jussi Vatanen oli vaikka mitä Putouksessa. Jussi Vatanen oli Janne Napapiirin sankarit –elokuvissa.

Ja nyt Jussi Vatanen, 38, on Johannes Tiina Lymin esikoisohjauksessa Äkkilähtö. Leffaa Vatanen kuvailee ”mielenkiintoiseksi yhdistelmäksi kahta tyylilajia; toisaalta se yrittää olla raivopäisen hauska, toisaalta tosi vaarallinen”. Hän näyttelee kainuulaista sekatavarakaupan yrittäjää ja säätäjää, mutta ehdottomasti hyvän puolella olevaa tyyppiä.

Vatasen roolityö on niin herkullinen, että ei ole suurikaan ihme, jos se löytyy Jussi –ehdokkaiden listalta sitten joskus. Napapiirin sankarit (2010) toi Vataselle ehdokkuuden jo aikanaan.

Vatanen on kotoisin Pohjois-Savon Sonkajärveltä, läheltä roolihahmonsa kotiseutua.

”Pääsin ensimmäisen kerran puhumaan elokuvassa kotimurteellani”, hän sanoo Anakonda.fi:lle.

Voisitko kuvitella, että olisit päätynyt samoille seuduille Johanneksen hommiin ”vähän kaiken myyjäksi”, jos elämä olisi mennyt toisin?

”Äkkiseltään en osaa sanoa, olisinko päässyt ihan samalla uravalinnalle Johanneksen kanssa, vaikka tähdet olisivat olleet missä asennossa”, hän hymähtää.

Murretta puhuvan, koomisen roolihahmon tekeminen vaatii näyttelijän mukaan tarkkuutta, että henkilöstä tulee aito ja oikea. Vatasen amerikkalaisella vuosikerta pick-upilla ajava ruutupaitainen Johannes ei siis ole mikään sketsihahmo-juntti, vaan uskottavan oloinen tyyppi. Katsojan on helppo asettua Johanneksen puolelle, ymmärtää jopa hänen hämäriä bisneksiään. Sanoohan tämä ettei rahan ansaitseminen ole helppoa Kainuussa näinä aikoina.

”Kun tietää tuommoisia tyyppejä, töksäyttelijöitä ja itselläkin on vähän taipumusta sellaiseen, niin oli kiva muistella kotikylän tyyppejä, jos joku (käsikirjoituksen) repliikki oli vähän paperinmakuinen. Pääsi oikein viljelemään noita vanhan liiton sutkauksia.”

Näetkö Napapiirin sankarien Jannen ja Äkkilähdön Johanneksen välillä samankaltaisuutta? Kumpikin touhuaa ruuhka-Suomesta katsottuna syrjässä eikä kumpikaan ole mikään perinteisessä mielessä menestyjätyyppi, vaikka neuvokkaita kavereita ovatkin.

”Molemmat ovat vähän samoilta seuduilta ja minä niitä näyttelen, joten voi toki tulla mieleen, että niissä on jotain samaa. Mutta roolihahmot ovat aina alistettuja elokuvan juonelle ja käsikirjoitukselle. Ja Johanneksen rooli on olla hyvä tyyppi. Minusta on kyse hyvin erilaisista henkilöistä kahdessa eri tarinassa, kahdessa eri leffassa.”

Vatanen on tehnyt viimeisten kymmenen vuoden aikana lukuisia koomisia rooleja. Hän kertoo, että sonkajärveläisenä lapsena ja nuorena hän seurasi 1980-luvun ja 1990-luvun alun tv-komiikkaa ja se vaikutti uravalintaan. Mutta roolitöitä hän ei ole hakenut erityisesti koomiselta puolelta.

”Kyllä niihin on enemmän ajautunut. Ja varmaan näyttelijäntyössäni on tietty keveys ja koomisuus. Mutta ei voi olla kevyt ja koominen, jos ei ole sitä toista puolta mukana, aina pitää olla myös aitoutta.”

 Äkkilähtö on Tiina Lymin ohjaama. Näkyikö näyttelijän kannalta hänen työssään se, että takana on pitkä ura näyttelijänä?

”Kyllä se näkyi näyttelijäntyön arvostamisena. Hän ei missään nimessä yritä pakottaa näyttelijää johonkin tiettyyn muottiin tai ilmaisuun. Hän pikemminkin tukee näyttelijän omia ratkaisuja ja omia ilmaisuja. Sellaisessa ilmapiirissä on mukava tehdä töitä, mukava näytellä. En usko, että tämä tosiaankaan jää Tiinan viimeiseksi elokuvaksi.”

Fakta: Äkkilähtö elokuvateattereissa perjantaina 26. helmikuuta 2016.

Pasi Kostiainen

KUVASSA Jussi Vatanen Äkkilähtö -elokuvan naispääosan esittäjän Lotta Kaihuan kanssa