"Hollywood liioittelee, Navy SEALS -sotilaat eivät ole supersankareita"

Entiset amerikkalaissotilaat ovat kirjoittaneet kirjan, jossa kertovat erikoisyksikkönsä toiminnasta. Kyytiä saa elokuvateollisuus, joka antaa sotilaskirjailijoiden mukaan väärän kuvan sotilaiden luontaisista valmiuksista.

Jock Willink ja Leif Babin ovat leveäharteisia miehiä, joiden kanssa on mielellään samaa mieltä. Mutta Business Insiderin haastattelussa nämä entiset Navy SEALS -sotilaat eivät lainkaan uhoa tai yritä kohottaa omaa ja tarunhohtoisen erikoisyksikkönsä mainetta. Päinvastoin, Navy SEALSista Extreme Ownership -kirjan kirjoittaneet Willink ja Bonk tahtovat purkaa myytin yksikön erikoisosaamisesta - tai ainakin syistä siihen.

Kaksikko osoittaa syyttävästi Hollywoodiin. Raskaan sarjan elokuvateollisuus on Willinkin ja Babinin mukaan tehnyt Navy SEALS -sotilaiden toimintaa esitellessään raskaan sarjan virheitä.

"SEALSia käsittelevistä elokuvista ja tv-sarjoista saa käsityksen, että sotilaat ovat jonkinlaisia supersankareita", Babin sanoo.

Sotilasyksikön yhteispeli näyttää myös usein sujuvan täydellisen taianomaisesti ääriolosuhteissa, ilman mitään harjoittelua.

Nämä ovat Willinkin ja Babinin mukaan harhaanjohtavia kuvauksia. Pieleen mennään, sillä kaiken takana on kova treeni - niin yksilö- kuin yksikkötasollakin. Ja tätä syy-seuraussuhdetta ei entisten sotilaiden mukaan tuoda lainkaan uskottavasti esiin.

"Missään tilanteessa ei voi ajatella olevansa bad-ass, jolle ei tapahdu mitään pahaa", Babin sanoo.

Anakonda.fi ihmettelee kuitenkin eniten kaksikon tunnustusta, jonka mukaan käskyjen noudattaminen ei kriisitilanteissa ole lainkaan itsestään selvää.

"On virhe esittää sotilaat robotteina", Willink sanoo.

"Kun sotilaat ollaan pistämässä paikkaan, jossa heidän henkensä on vaarassa, he kyllä kyseenalaistavat tehtävän. On kyse älykkäistä ihmisistä, joilla on oma tahto."

Asiat eivät siis suju aina kuten elokuvissa - sotilaidenkaan kesken.

Loppujen lopuksi Willink ja Bonk ovat kirjoittaneet johtamisoppaan.

"Kyse ei ole siitä, että kriisitilanteessa pakottaa ihmiset tekemään jotain. Heille on kerrottava, miksi nyt täytyy toimia niin kuin täytyy."

Suomessa Business Insiderin Willink ja Bonk -juttua lainasi ensimmäisenä Episodi.

Kuvassa U.S. Navy Seals -sotilaita USS Oscar Austin -lentotukialuksella vuonna 2002. (Kuva: Yhdysvaltain puolustusministeriö)