Viimeiset viritykset! - Katso kuvat Jarkko Niemisen jäähyväispelistä

"Halusin lopettaa, kun pelaaminen vielä muistuttaa tennistä." Suomen kaikkien aikojen tennispelaaja Jarkko Nieminen juhli uransa päätöstä loppuunmyydyllä Hartwall Arenalla. Anakonda.fi kuvasi illan tunnelmia.

Jarkko Nieminen jättää valtavan aukon tavallisen suomalaisen urheilufanin elämään. Mikä tahansa Grand Slam tai Indian Wellsin Masters -turnaus, niin Nieminen on ollut mukana. On ollut joku muukin syy jännittää mukana kuin huipputenniksen seuraaminen.

Ja samaa herkkua on jatkunut noin 15 vuotta. Ei ihme, jos Australian avointen aikoihin tuntuu ontolta monella kotisohvalla.

Mutta Nieminen, 34, on tosiaan kantanut kortensa kekoon. Matkatyö turnauksesta toiseen ei taida enää maistua, kun kotona odottaa pieni Myy -vauva - häntä Nieminen kiitti erikseen tunteikkaassa jäähyväispuheessaan. Ja tietysti myös puolisoaan, sulkapalloilijana Suomen huipulla pelannutta Anu Niemistä. Huippu-urheilijana tämä taatusti ymmärsi toisen uran haasteet.

"Enää ei tule toiselta puolelta maapalloa paasausta jonkun hävityn pelin jälkeen", Nieminen lupasi vaimolleen Hartwall Arenan kuullen.

Muutamassa tunnissa loppuunmyydyssä hallissa nähtiin viihdyttävä ilta. Esiintyjinä olivat Apulanta, Julkinen sana -rapryhmä sekä Apocalyptica, jonka esitykseen ilta päättyi. Nieminen otti hikinauhan pois ja heilutti tukkaansa sellohevin tahtiin. Nyt alkoi musiikkifanin elämässä uusi elämä.

Mukavaa oli, että myös tennis oli korkeatasoista. Alkuottelussa, nelinpelissä Jarkko Nieminen ja Teemu Selänne kukistivat Roger Federerin ja Peter Forsbergin. Vaikka pelaajat pelasivat mikitettyinä toisilleen vitsaillen, ei häviäminen tainnut kiinnostaa ketään. Sellaisia huippu-urheilijat ovat.

Sama asenne säilyi myös illan pääottelussa Niemisen ja "maailman ihaillummaksi urheilijaksi" ja "kaikkien aikojen tennispelaajaksi" nimetyn Federerin välillä. Tällä hetkellä maailman kakkoseksi rankattu sveitsiläinen pelasi koko ottelun hymy huulillaan, mutta ei läpsytellyt. Hän voitti Niemisen 2-0.

Mutta otteluiden tuloksia tärkeämpää oli tunnelma. Se oli Jarkko Niemistä - ja tennistä urheiluna - kunnioittava.

Tässä Anakonda.fi:n kuvasatoa Jarkko Nieminen Final Night -tapahtumasta.

Peukku pystyssä päätyyn saakka.

Roger Federer pelasi hymyillen, mutta tehokkaasti. Haastatteluissa hän vaikutti sympaattiselta, mutta rehelliseltä. "Jarkon on aika lopettaa, jos hän niin itse tahtoo."

Sirpa Selänne kuvasi eturivissä otteluun keskittyvää Teemua.

Mestarit areenalla.

Abba? Ei vaan Teemu Selänne ja Peter Forsberg puolisoineen oman matsinsa jälkeen.

Jarkko Nieminen katsoo lyhytelokuvaa elämästään ja urastaan heti viimeisen pelinsä jälkeen. Taustalla juontaja Mikko Leppilampi.

Finaalin finaali: Jarkko Nieminen osallistuu eturivissä Apocalyptican keikkaan. Se on siinä, kaikkien aikojen suomalainen tennisura.

Teksti ja kuvat: Pasi Kostiainen