Bolt, Kojonkoski, doping... - 4 asiaa, jotka eivät yllättäneet olympialaisissa

Rio de Janeiron olympiakisat päättyivät. On jälkipyykin aika. Anakonda.fi aloittaa sen osaltaan kertoen, mitkä asiat eivät ainakaan tulleet yllätyksinä. Vai tulivatko?

No niin, nyt voimme taas nukkua yömme rauhassa. Enää ei tarvitse nukkua sohvalla tv:n ääressä. Tai kehnoa unta vuoteessa urheiluhullun omatunto kolkuttaen: juuri nyt Brasiliassa ja minun televisiossani tehdään ehkä historiaa - ja minä yritän nukkua!

Rio de Janeiron olympialaiset päättyivät. Suomalaisittain uutiset ovat tässä: pronssia tuli naisten nyrkkeilyssä, keihäässä Ruuskas-Antti oli kuudes. Oskari Mörö ja pari muuta ylittivät itsensä.

Nyt käy suu, kun siellä täällä spekuloidaan, mitä olisi pitänyt tehdä toisin.

Anakonda.fi auttaa: ainakaan näistä asioista ei kannata väitellä. Nehän olivat kaikkien tiedossa jo ennen kilpailuja. Olivathan?

1. Usain Bolt on yhä maailman nopein

Usain Bolt on voittanut kolme olympiakultaa enemmän kuin kuukausi sitten. Vaikka jamaikalaistähden uutisoitiin kärsineen vammoista ennen kisoja, niin jo satasen alkuerissä oli selvää kenen mitalikaappi täyttyy kirkkaimmista mitaleista - Bolt oli kondiksessa.

Hei, kuka yllättyi? Tuskin ainakaan muut pikajuoksijat.

2. Kojonkoski ei mullistanut suomalaista urheilua hetkessä

Norjan mäkihyppy alkoi menestyä, kun Mika Kojonkoski työskenteli vuonomaassa. Suomessa ajateltiin, että tässäpä ihmemies, kotiin siitä. Kojonkoski nimettiin Olympiakomitean alaisen huippu-urheilun työryhmän johtoon. "Tulos tai ulos", määritteli Kojonkoski oman tavoitetaulukkonsa, kuten Ilta-Sanomat muistuttaa.

No, nyt sisupuukot on pakattu Riossa kotiin tuotaviksi. Vaikka muutama urheilija ylsi kesän parhainpaansa, moni ei yltänyt. Puukot jäivät jakamatta.

Mitä tekee Kojonkoski nyt, kun Suomi ei voittanutkaan kuin yhden mitalin. Ja sekin tuli nyrkkeilijä Mira Putkoselle, joka ei ole nauttinut tiheimmästä valtiollisesta urheilun turvaverkosta.

Hei, kuka yllättyi? Norjan mäkimenestys tuskin oli yksin Kojonkosken ansiota - kuinka yksi mies olisi pystynyt uudistamaan koko suomalaisen urheilujärjestelmän muutamassa vuodessa niin, että mitalisade kääntyy Suomeen?

3. Doping -kärähdyksiä paljastui

Rionkaan kisat eivät olleet puhtaat. Sitä tuskin kukaan suomalainen on odottanut yksiltäkään olympialaisilta sen jälkeen, kun Martti Vainio piti nolon lehdistötilaisuuden Los Angelesissa vuonna 1984. Venäjän doping-järjestelmän paljastuminen juuri Rion kisojen alla oli viedä maun koko tapahtumalta.

Siksi kukaan tuskin yllättyi, kun kirgisialainen painonnostaja tai brasilialainen pyöräilijä kärähtivät kesken kisojen. Yllätys on, jos doping-uutiset loppuivat Rion osalta samalla kun olympiatuli sammui.

4. Ohhoh, niillä on seksiä

Ennen kisoja uutisoitiin muun muassa Ilta-Sanomissa, että 10 500 urheilijaa saavat järjestäjältä 450 000 kondomia. Tämä merkitsi sitä, että jokaiselle kisaajalle oli käytettäväksi 43 kondomia.

Ei kai ole yllätys, että kauniit ja komeat, vireät ja testosteronia uhkuvat urheilijat hikoilevat myös kisakylässä keskenään? Spartalaisten suoritusten jälkeen oli  rennompien suoritusten aika!

Ehkä pieni ihme on se, että vain yhden urheilijan suorituksen sanottiin kärsineen ennen kilpailusuoritusta harjoitetun seksin takia. Muun muassa Iltalehti uutisoi, kuinka brasilialainen uimahyppääjä Inrid Oliveira, 20, järjesti "seksimaratonin" ennen parihyppykisaansa. Edellisyö maanmies-meloja Pedro Goncalvesin kanssa vei hypyistä parhaan terän, väitettiin.

Teksti: Pasi Kostiainen, kuva: Fernando Frazão/Agência Brasil

Fakta: