Zidane - Huippupelaajasta mestarivalmentajaksi, lue 5 faktaa

Real Madrid voitti La Ligan viiden vuoden tauon jälkeen. Anakonda.fi nostaa esiin miehen, jonka ansiota menestys on: valmentaja Zinédine Zidane. Lue viisi faktaa, joissa sivutaan Suomea - ja tulisen viimeisen ottelun outoa seurausta.

Viimeiset kymmenen vuotta jalkapalloa kuluttava maailma on hurmaantunut Lionel Messin ja Cristiano Ronaldon peliesityksistä. He ovat hienoja pelaajia, mutta juuri tänään on syytä muistuttaa, että on sitä kirkkaita tähtiä tuikkinut jalkapallokentillä aiemminkin.

Zinédine Yazid Zidane on 44-vuotias - ja loistavan pelaajauransa jatkoksi nyt maailman paras jalkapallovalmentaja. Zidanen valmentama Real Madrid voitti La Ligan ja valmistautuu Mestarien liigan finaaliin.

Lyhyt kertaus Real Madridissa ja Juventuksessa sekä tietysti Ranskan maajoukkueessa urotekoihin yltäneen Zidanen pelaajauraan: maailmanmestari 1998, Euroopan mestari 2000, FIFA:n Vuoden pelaaja eli maailman parhaan pelaajan palkinto vuosina 1998, 2000 ja 2003, Kultainen pallo eli Euroopan paras pelaaja 1998, Mestarien liigan voitto 2002, La Ligan voitto 2002, Serien voitto 1997 ja 1998.

Anakonda.fi kertoo viisi enemmän tai vähemmän tärkeää faktaa Zidanesta - tähtipelaajasta ja -valmentajasta:

1. Real Madrid ylivoimainen Zizoun valmennuksessa

Zidane tuli Real Madridin valmentajaksi kesken kauden 2015 - 2016. Kerrotaan, että seuran vanhaa tähtipelaajaa houkuteltiin tehtävään jo aiemmin, mutta hän ei tuntenut itseään siihen valmiiksi. Ja kuulemma houkuttelemista oli tälläkin kertaa - liekö sitten syy ollut epävarmuus omista kyvyistä tai mahdollinen luottamuspula materiaaliin ja siihen, missä kunnossa se oli potkut saaneen valmentaja Rafael Benitezin jäljiltä.

Real Madridin fanien onneksi Zizou kuitenkin otti haasteen vastaan, sillä hänen komennossaan Real Madrid on ollut Espanjan ja ehkäpä koko Euroopan paras jalkapallojoukkue siitä lähtien. Suomalaisessa ammattilaispalloilussa, jopa jääkiekon Liiga -joukkueissa puhutaan "projekteista", jossa pelaajia kehitetään ja yhteistä pelitapaa ajetaan huipulle monta kautta. La Ligan huipulla moiseen ei ole varaa, tulosta on tultava saman tien - ja Zidanen komennossa sitä on todella tullut. Keväällä 2016 Real Madrid keräsi pisteitä enemmän kuin mikään muu joukkue La Ligassa Zidanen tultua valmentajaksi tammikuussa. Mestaruus meni kuitenkin Barcelonaan yhden pisteen erolla. Mestarien liigan finaalissa Real voitti paikalliskilpailija Atletico Madridin.

Ja tällä kaudella Zidane on jatkanut siitä, mihin viime kaudella Realin kanssa jäi: La Ligan mestaruus tuli jo, edessä on vielä Mestarien liigan loppuottelu.

2. Finaaliennakko: Zidane pelaajana viisi vuotta molemmissa joukkueissa

Zidanelle Mestarien liigan finaali on erikoinen ottelu muutenkin kuin panoksensa takia, sillä hän edusti pelaajaurallaan molempia joukkueita viiden kauden ajan. Hän sanoikin, että välttäisi finaalivastustajana mieluiten Juventuksen. Toive ei toteutunut.

"Tietysti se on erityistä, koska Juventus oli minulle hyvin tärkeä seura pelaajana. Se seura antoi minulle kaiken, Zidane sanoi Atletico Madridista otetun välierävoiton jälkeen. Nyt olen kuitenkin Real Madridissa, elämäni seurassa. Siitä tulee hieno finaali", Zidane sanoi Atletico Madridista otetun välierävoiton jälkeen Keskisuomalaisen mukaan.

3. Ex-pelaaja on "pelaajien valmentaja"

Real Madridin joukkue pullistelee huippujoukkueiden tapaan tähtiä, joiden tyytymättömyys egoaan ja taitoaan pienempään rooliin saattaa kalvaa joukkueen henkeä ja suoritustasoa. Zidane ymmärtää entisenä pelaajana joukkuehengen tärkeyden. Hänen kerrotaan onnistuneen palauttamaan Realiin hyvän tekemisen meiningin jo keväällä 2016, ja jatkaneen onnistuneesti tällä kaudella, vaikka muutama pelaaja (Alvaro Morata ja James Rodriquez) ovatkin ilmaisseet pettymyksensä pieniin rooleihinsa.

"Pomo on hoitanut kaiken todella hyvin tänä vuonna. Meillä on erinomainen joukkue, jossa on sekä hyviä nuoria että hieman kokeneempia pelaajia. Minuakin on lepuutettu normaalia enemmän, mutta sen ansiosta olen tässä vaiheessa kautta näin hyvässä kunnossa", Ronaldo kehuu Zidanea Laliiga.comin mukaan.

4. Suomi-fakta: houkutteli Eero Markkasen Real Madridin kakkosjoukkueeseen

Zidane valmensi Real Madrid Castillaa kesäkuusta 2014 tammikuuhun 2016. Suomalainen jalkapallomaailma kohahti, kun tähän Real Madridin kakkosjoukkueeseen hankittiin suomalaispelaaja Eero Markkanen. Uutisoitiin, että nimenomaan Zidane tahtoi isokokoisen hyökkääjän joukkueeseen. Markkasen ura Espanjanssa ei kuitenkaan onnistunut, nyt hän pelaa Tukholman AIK:ssa - samassa joukkueessa, josta Espanjaan lähti.

5. MM-finaalin pääpusku italialaispelaajaan ikuistettiin patsaaseen!

Zidane tuli pelaajaurallaan tunnetuksi paitsi taidoistaan, myös tulisesta luonteestaan. Hänet muun muassa ajettiin kaksi kertaa ulos tärkeästä ottelusta hänen puskettuaan vastustajaa päällään. Mestarien liigan ottelun pusku Hampurin pelaajaan Juventuksen paidassa vuonna 2000 sai seuraajakseen vastaavan tempun MM-finaalissa 2006. Zidane ajettiin ulos punaisella kortilla ja Ranska hävisi MM-finaalin. Ottelu oli Zidanen pelaajauran viimeinen.

Karismaattinen herrasmies tahtoisi epäilemättä tulla muistetuksi taitavana pelintekijänä ja unohtaa koko tapauksen, mutta valitettavasti se on ikuistettu jopa taideteokseen. Zidanen tavoin algerialaistaustainen ranskalaistaiteilija Adel Abdessemed on tehnyt Qatarin pääkaupunkiin Dohaan näköisteoksen tilanteesta Zidanen ja italialaisen Marco Materazzin välillä. Patsaan nimi on Headbutt.

Teksti: Pasi Kostiainen, Zidanen kuva: Walterlan Papetti, patsaan kuva: Doha Stadium Plus Qatar