Unai Emery - Unohtakaa Zidane, Conte ja Guardiola, tämä baski on Euroopan paras valmentaja juuri nyt

Paris Saint-Germaininin tuore valmentaja jatkaa siitä, mihin Sevillassa jäi. Anakonda.fi kertoo Unai Emeryn tarinan.

Paris Saint-Germainin voitto jalkapallon Mestarien liigan pudotuspelien aluksi FC Barcelonasta on vuoden häkellyttävimpiä urheilu-uutisia. Vaikka Barca on kompastellut La Ligassa, se on ollut viime vuodet eurooppalaisen huippujalkapallon mittatikku. Kataloniaan on mennyt noin kymmenen edelliskauden aikana neljä Mestarien liigan voittoa sekä kahdeksan Espanjan mestaruutta. Vain Barcalla on lajin suurten legendojen jo noussut Lionel Messi sekä hänen apureinaan viime kaudella peräti 40 maalia La Ligassa ampunut Luis Suarez ja brassitähti Neymar - sekä about kaksi joukkueellista maajoukkuetason tähtiä Espanjasta, Kroatiasta, Saksasta ja muista jalkapallon huippumaista.

Mutta silti PSG voitti Barcelonan myöhään tiistaina peräti 4 - 0.

Barcelonan esityksessä riittää kritisoitavaa, mutta niin riittää kehuttavaa myös pariisilaisten pelissä. Parempi joukkue tosiaankin voitti.

Miten sitten on mahdollista, että PSG esiintyy noin vahvasti? Joukkuehan menetti kesällä kaksi suurta tähteään, kun Zlatan lähti ManU:n maalitykiksi ja David Silva palasi Chelseaan?

Joukkue on toki muun muassa uruguaylaisen Edinson Cavanin ja argentiinalaisen Ángel Di Marían tähdittämänä edelleen yksi Euroopan kalleimpia, mutta silti suurin syy PSG:n vakuuttavaan esitykseen löytyy pelaajiston ulkopuolelta: valmentaja Unai Emery Etxegoien on saanut joukkueen pelaamaan tehokkaasti ja näyttävästi.

Mikä mies Unai Emery Etxegoien oikein on?

Hän on 45-vuotias baski, lähinnä Espanjan kakkostasolla pelaajauransa potkinut, mutta valmentajana Euroopan terävimpään kärkeen noussut sensaatio. Sensaatio sen vuoksi, että hän on lähes läpi valmentajauransa saanut joukkueet ylisuorittamaan - ja tästä on seurauksena useita sarjanousuja uran varhaisilta vuosilta Espanjassa, muun muassa Valencian palauttaminen maan suurseurojen joukkoon sekä tietysti viimeksi historiallinen kolmen peräkkäisen Eurooppa -liigan mestaruus Sevillan valmentajana. Sen jälkeen tulikin kutsu Qatariin palkka- ja sopimusneuvotteluihin PSG:n omistajien kanssa viime kesänä. Raha liikkui - ja mies myös. Nyt Unai Emeryn valmentamisesta saavat nauttia pariisilaiset tähdet omistajineen ja faneineen.

Mikä Unai Emeryn salaisuus on?

Ihmemies on ihmemies, mutta Emeryn pelitapa ei solahtanut PSG:n tähtien selkäytimeen ongelmitta. Alkusyksystä viime kaudella dominoinut joukkue hävisi paljon ja on yhä Ligue 1:n kakkosena. Siis vasta kakkosena. Mutta viime aikoina Emeryn taktiikka on iskostunut joukkueeseen, ja tulosta on tullut. Barcelona -voitto tuonee ryhmälle lisää itseluottamusta Emeryn taktiikan toteuttamiseen. Ja juuri tuon itseluottamuksen kasvattajana Emery on aina ansioitunut. Hän on aina saanut joukkueisiinsa periksiantamattomuuden hengen - se näkyi Barcelonaakin vastaan, kun hyökkäyksiä vyörytettiin johtoasemassakin ja omalla puolustusalueella pelattiin uhrautuvasti. Urallaan Emery on epäonnistunut vain kerran, ura Moskovan Spartakin valmentajana jäi lyhyeksi ennen Sevilla -pestiä. Pelitavallisesti hänen osaamisekseen mainitaan kyky peluuttaa joukkueita pragmaattisesti, pelaajiston kykyjen ja ominaisuuksien rajoissa, mutta siitä parhaat puolensa esiin kaivaen. Sevilla on kiistatta Euroopan huippujoukkueita, mutta vasta Pariisissa Emeryllä on käsissään todellinen tähtisikermä. Sen kanssa valmentajan on hyvä pyrkiä jatkamaan Euro-Cupien voittamista - ja jatkamalla Mestarien liigassa siitä, mihin se on ensimmäisessä Barcelona -ottelussa päässyt.