Neymar, rahalla Ranskaan - 5 seurausta jättisiirrosta

Brasilialainen jalkapalloilija Neymar jättää FC Barcelonan ja siirtyy Paris Saint-Germainin joukkueeseen. Mitä kaikkea rahallisesti ennätyksellisestä siirrosta seuraa? Anakonda.fi arvailee.

Neymarilla oli 222 miljoonaa syytä lähteä Barcelonasta Pariisiin. Euron tarkkuudella.

Sen verran PSG maksaa Barcelonalle ulosostorahaa. Siirto on jalkapallon seinähullujen siirtomarkkinoiden maailmanennätys. Sadan miljoonan euron erolla viime kesän Pogban lennätykseen Juventuksesta Manchester Unitediin.

Brassitähti valitsi rahan - jos mittarina käytetään Barcan pelitoverien viime päivien julkisia vetoomuksia:"Valitse mieluummin menestys kuin raha." Siis heidän mukaansa pokaalit Barcelonan paidassa - tai Qatarin MM-jalkapallokisojen äveriäiden rahoittajien asema kisojen markkinoinnin ykköskasvona ja samoilla öljymiljoonilla pyörivän Paris Saint-Germanin pelipaita. Ja huhuttu 30 miljoonan vuosipalkka ja bonukset päälle.

Toki pariisilaisseura toivoo omistajineen, että juuri Neymar on se puuttuva pelaaja, joka nostaa joukkueen Mestarien liigan loppuotteluun ja mestaruuteen saakka. Ranskalaisia paikallispokaaleja brassitähdelle lienee Ranskassa luvassa enemmän kuin Qatar Airwaysinkaan käsimatkatavaroihin sallitaan - edes ykkösluokassa.

Anakonda.fi arvailee, mitä kaikkea ennätyssiirrosta seuraa:

1. Siirtoruletti alkaa

Kuka korvaa Neymarin Barcelonassa? Siinä elokuun jalkapallobisneksen iso kysymys. Tähtipelaajat kautta Euroopan odottavat agenttiensa puhelua: josko juuri heidät haluttaisiin Katalonian jalkapallo-osuuskuntaan. Espanjalainen urheilulehdistö on jo pitkin kesää pitänyt mahdollisena, että joku tai jotkut tähtikatraasta Liverpoolin Coutinho, Atletico Madridin Griezman, Juventuksen Dybala tai Arsenalin Özil siirtyvät Barcelonaan - osittain toki muille pelipaikoille kuin suoraan Neymaria korvaamaan. Ja näitä huhuja on levitetty ennen kuin Barcelonan kassassa alkoi polttaa Neymarista saatu 222 miljoonan euron ennätyksellisen siirtoraha. PSG aloitti Neymarin kaappauksella kierteen, joka tulee jatkumaan. Sillä täytyyhän Barcelonan iskun kohteeksi joutuvan seuran korvata myös oma menetyksensä.

 2. Reaktiot Barcelonassa: "Onnea rakas" ja "petturi"

Lionel Messi laittoi Instagramiin viestin, että toivottaa "rakkaalleen" onnea uudelle uralle:

 

Fue un placer enorme haber compartido todos estos años con vos, amigo @neymarjr. Te deseo mucha suerte en esta nueva etapa de tu vida. Nos vemos Tkm

Henkilön Leo Messi (@leomessi) jakama julkaisu 2. 08ta 2017 klo 6.05 PDT

Barcelonan fanit eivät olleet yhtä kiitollisia yhteisistä vuosista. Se on ymmärrettävää: jättiläisseura Barcelona ei ole joutunut luopumaan 17 vuoteen yhdestäkään pelaajasta, jonka haluaa joukkueessa pitää. Kun Figo loikkasi verivihollinen Real Madridiin, hänen seurakseen heitettiin seuraavassa Barcelonan ottelussa kentälle sianpää.

Mikä odottaa Neymaria? Ainakin osa Barcelonan -faneista kutsuu jo brassitähteä "uudeksi Figoksi"!

3.  Nouseeko PSG:n peli seuraavalle tasolle?

Kun öljyraha tuli Pariisiin, PSG vahvistui neljäksi kaudeksi Zlatan Ibrahimovicilla. Hän nosti joukkueen Ranskan kestomestariksi ja Mestarien liigassa pudotuspeleihin. Viime vuonna joukkue oli jo pudottaa Barcelonan, kunnes juuri Neymarin johdolla katalaanit venyivät lisäajalla ihmeelliseen voittoon yhteismaalein 6-5. Ottelu oli modernin jalkapallohistorian erikoisimpia.

Nyt Pariisissa odotetaan juuri Neymarilta pokaaleja - ja nimenomaan Mestarien liigasta. Mutta pystyykö yksi mies - vaikka hän olisi Neymar - muutoksen ratkaisijaksi?

4.  Tehdäänkö Neymarista CR7:n veroinen brändi?

Neymar on vasta 25-vuotias. Vaikka hän on ollut koko Barcelonassa pelaamiensa neljän kauden ajan yksi maailman seuratuimpia tähtiä, hänen uransa lienee vasta nousussa.

Ja sehän merkitsee urheilubisneksessä rahastamisen mahdollisuutta. Neymar on värikkäämpi persoona kuin entinen joukkuetoverinsa Messi. Hänessä on samaa ihastelua ja vihastelua herättävää karismaa, joitakin ärsyttävän poikkeuksellisen pelitaidon ja -tavan lisäksi kuin Real Madridin Ronaldossa. Ronaldo eli alusasumerkkinsä mukaan CR7 on jalkapallon seuratuin tähti. Mutta kuinka kauan? Messi on halunnut haastaa Ronaldon vain kentällä, Neymarilla saattaa olla mielessä muutakin kuin Kultainen maapallo.

5. Miten käy ulosostohinnoille?

Mihin jäi järki? Tätä moni ihmettelee, sillä sellaista pelipaita- ja oheistuotemyyntiä ei ole olemassakaan, että Neymarin 222 miljoonan ulosostohinta ja hänen kymmenien miljoonien euron palkkansa saataisiin sillä kuitattua. TV-sopimusten ja Mestarien liigan tulot tulevat viiveellä, joten omistajat ovat tässä kaupassa todella kaivaneet kuvettaan.

Mutta kaivettavaa tuntuu riittävän Pariisissa ja jatkossa ilmeisesti myös muualla. Ennätykset rikotaan, ehkäpä pian myös Neymarin siirtoennätys. Sitä ennen ulosostohintoja tultaneen tarkistamaan. Messi ja Ronaldo liikahtanevat jatkossa omista joukkueistaan vasta 300 miljoonan euron suorituksen jälkeen.

Teksti: Pasi Kostiainen, kuva: Gustavo Gomes/Agência Brasil