HJK & HIFK, vilkasta liikennettä - Mika Väyrynen kolmanteen seuraan Helsingissä

Jalkapallon Veikkausliigan helsinkiläisjoukkueet HIFK ja HJK nauttivat samojen pelaajien - ja valmentajien - osaamisesta. Anakonda.fi listaa molempien seurojen faneja koettelevat siirrot.

Noin kymmenen HIFK:n Veikkausliigan pelaajaa on urallaan edustanut HJK:ta tai sen Klubi04 -farmijoukkuetta. Se on ymmärrettävää, siillä HJK on ollut vuosikymmenet pääkaupunkiseudulla - ja koko Suomessa - lahjakkuuksien magneetti. Kun edustusjoukkueeseen otetaan vuosittain myös ulkomaisia huippupelaajia, on ymmärrettävää kaikki nuoret lahjakkuudet tai kansainväliseltä kierrokseltaan Suomeen palaavat pelaajat eivät mahdu HJK:hon.

Ja vaikka joukkueiden aggressiivisimmat fanit uhoavat toisiaan kohtaan väkivaltaa, pelaajien kesken paikallisjoukkueiden välillä ei ole ylittämätöntä vallihautaa. Työtä tehdään siellä, missä voidaan. Esimerkiksi HIFK:n kanssa loppukauden sopimusen tehnyt Mika Väyrynen, 34, tahtoi asua pienten lastensa takia pääkaupungissa. Siksi hän siis pukee päälleen jo kolmannen helsinkiläisjoukkueen pelipaidan: alunperin FC Lahden riveissä pelannut Väyrynen on edustanut myös FC Jokereita - ja ennen viime kauden pestiään Los Angeles Galaxyssä HJK:ta.

Anakonda.fi listaa kolme muuta HIFK:n hahmoa, joilla on vahvat siteet Klubiin.

1. Fredrik Lassas - lupauksen siirto kohautti

Vasta 19-vuotias Lassas on suomalaisen jalkapallon suuria lupauksia. Porvoolaista Futuraa ja espoolaista Honkaa edustettuaan keskikenttäpelaaja siirtyi HJK:n riveihin kesäksi 2012. Otteluita kertyi Klubi04:n ja edustusjoukkueen riveissä. Kun HIFK nousi liigaan kaudeksi 2015, Lassas loikkasi - ja aiheutti pienen kohun. Hän sai viime kaudella hyvin peliaikaa ja siirtyi kauden päätteeksi FC Kölniin kakkosjoukkueeseen. Täksi kesäksi hän tuli lainasopimuksella takaisin HIFK:hon.

2. Antti Muurinen - Mr Sexy Football

Antti Muurinen on valmentanut HJK:lle kuusi mestaruutta. Seuran fanit kutsuivat Muurisen ajan HJK:n pelityyliä "sexy footballiksi". Siksi monille sinivalkoisille Klubi-faneille oli kova paikka, kun "Mursu" otti vastaan paikan HIFK:n valmentajana. Sitä pidettiin loikkana punaisiin, vaikka Muurinen ei ole ollut aktiivisessa valmennustyössä liiga-tasolla Mypan konkurssin jälkeen.

3. Juho Mäkelä - maalikuningas vaihtoi leiriä

Alun perin oululainen Mäkelä on voittanut Veikkasliigan maalikuninkuuden HJK:ssa. Hän on pelannut joukkueessa kaikkiaan seitsemän kautta. Huolimatta siitä, että kaksi edelliskautta hän pelasi muissa liiga-joukkueissa (SJK, VPS), siirto Helsingissä muuhun joukkueeseen kuin Klubiin oli yllätys. Nyt hän, Väyrynen, Lassas ja muut yrittävät pitää Muurisen opeilla HIFK:n liigassa - ja varmistaa sen, että myös HJK:n kannattajat saavat nauttia paikallispeleistä ensi vuonnakin.

Teksti: Pasi Kostiainen, kuva: Petteri Lehtonen - kuvassa 62 maaottelua pelannut Mika Väyrynen maajoukkuepaidassa vuonna 2010.