Onnistuuko KalPa venymään kuin Ässät neljä vuotta sitten? - 6 asiaa, jotka yhdistävät yllättäjiä

Anakonda.fi vertaa neljä vuotta sitten sensaatiomaiseen mestaruuteen yltänyttä Ässien joukkuetta tämän kevään KalPaan. Yhteistä on paljon.

Kuopiolainen Kalevan Pallo eli KalPa on jatkanut jääkiekkoliigan finaalisarjassa iloisen ja tehokkaan lätkän pelaamista. Samaa hurvittelua, joka löi asiantuntijat ällikälla runkosarjan aikana.

Anakonda.fi vertaa tämän kevään KalPaa neljän vuoden takaiseen Porin Ässien sensaatiojoukkueeseen, joka voitti yllättäen mestaruuden.

Voiko sama onnistua Kalpalta?

1. Ennakkoasetelmat

Ennen pudotuspelejä Ässien mestaruuteen keväällä 2013 uskoi vain harva. Joukkue saattoi itse uskoa, vaikka seuran johtotasolla usko oli horjunut ja joukkueen paras pelaaja Stephen Dixon oli myyty pois jo hyvissä ajoin ennen runkosarjan loppua – näyttihän siltä, ettei Ässät pääse edes säälipleijareihin!

KalPa ei mahtunut pudotuspelijoukkueisiin asiantuntijoiden veikkauksissa ennen kauden alkua. Vaikka joukkue pelasi hyvin koko kauden ja sijoittui runkosarjassa kolmanneksi, sen uskottiin kompastuvan pudotuspeleissä niin puolivälierässä Pelicansin kuin välierässä Jypinkin kanssa.

2. Paineettomuus

Ennakkoasetelmat aiheuttivat paineettomuutta, kumpikin joukkue pääsi pelaamaan pudotuspelejä tilanteessa, jonka sanotaan olevan suomalaiselle joukkueelle paras mahdollinen: ilman menestysodotuksia.

3. Valmentajat lähtökuopiossa

Sekä Karri Kivi Porissa 2013 että Pekka Virta Kuopiossa tänä keväänä ovat päässeet nauttimaan erikoisesta työrauhasta: kumpikin ilmoitti ennen kauden tärkeimpiä pelejä lähtevänsä seurasta kevään päätteeksi.

Tämän epäillään joskus aiheuttavan tilanteen, jossa valmentaja menettää otteensa joukkueeseen.

Kivelle ja Virralle kävi päinvastoin: joukkue hitsaantui yhteen entistä paremmin ja alkoi toteuttaa valmentajansa pelitapaa kurinalaisesti. Ja ihmekös tuo, ainahan joukkueet ovat juuri sellaisina koossa vain yhden kauden ajan.

4. Maalivahdit

Antti Raanta nousi Liigan ykkösmaalivahdiksi ja NHL-sopimukseen loistavan Ässä-kevään jälkeen. Eero Kilpeläinen on tekemässä saman tempun KalPassa.

Maalivahtien välillä on toki kiinnostava yhteys: Kilpeläinen oli takuutorjuja liiga-karsinnassa vuonna 2009, kun Porin Ässät säilytti sarjapaikkansa – ja tämä osaltaan mahdollisti Ässien mestaruuden neljä vuotta myöhemmin.

5. Pelaajien kehitys

Jääkiekkoilija pystyy kehittymään paljon myös yhden kauden aikana, sen ovat todistaneet kevään 2013 Ässät ja 2017 KalPa. Mika Niemi nousi tuolloin porilaisten ykkössentteriksi, ja nyt KalPan parhaimmistoa ovat olleet kauden aikana markkina-arvonsa moninkertaistaneet Jesse Mankinen, Jaakko Rissanen ja Matias Myttynen.

6. Vähän loukkaantumisia

Loukkaantumiset tuhoavat joka vuosi jonkun suunnitelmallisesti joka pelipaikan muistaen, mutta pienehköllä budjetilla kootun joukkueen menestysmahdollisuudet. Ässät sai keväällä 2013 pelata riittävän terveenä, jotta mestaruus tuli, kaikille pelipaikoille löytyi mitat täyttävät pelimies. KalPa on myös päässyt kohtuullisen vähällä, vaikka avainpelaajista on taklattu sairauslomalle muun muassa Niko Mikkola sekä viimeksi Aleksander Ruuttu.

Fakta: Jääkiekon Liiga huipentuu loppuottelusarjaan Tampereella ja Kuopiossa. Nähtävänä myös osoitteessa ruutu.fi, Ruutu Plus -palvelussa

Kuva: Tuomas Vitikainen - kuvassa KalPan Jussi Timonen