Jesse Joensuu, miksi Jokerit on hävinnyt niin monta ottelua niukasti?

Helsingin Jokerit taistelee viimeisessä kotiottelussa KHL:n pudotuspelipaikasta. Anakonda.fi kysyi Jesse Joensuulta, miksi helsinkiläisjoukkue on toisaalta pystynyt kaatamaan sarjan jättiläiset, mutta hävinnyt kotiotteluita pienille haastajille.

Jos Jokerit voittaa torstaina 16. helmikuuta AK Bars Kazanin Helsingin Hartwall Arenassa, Jokerien toimistoväellä tulee kiire. Jokerit varmistaa kahden pisteen voitollakin paikan pudotuspeleihin. Sitten päästään aloittamaan pudotuspeliottelujen markkinointi ja lipunmyynti - eli homma, jota Jokerit on voinut hehkuttaa parin edellisen kauden aikana jo viikkoja ennen pudotuspelien alkua.

Pudotuspeleihin pääsy on mahdollista jopa, vaikka Jokerit häviäisi, mutta se edellyttää HK Sotšin menettävän pisteitä kahdessa viimeisessä ottelussa.

Mutta miksi Jokerit on tässä tilanteessa, taistelemassa viimeiseen asti pääsystä pudotuspeleihin?

Miksi kausi on ollut yllättävän vaikea?

Jokerit uusiutui tähän kauteen jonkin verran. Uusia pelaajia tuli, ja niiden sanottiin olevan "kuin tehty pudotuspeleihin". Oscar Lauridsen, Marko Anttila ja Masi Marjamäki tuovat toki vääntövoimaa maalinedustapeliin, mutta uusi päävalmentaja Jukka Jalonen on kohdannut yllättävän haasteen: sinne pudotuspeleihin ei meinata päästä lainkaan.

Erityisesti haastetta on ollut Jokerien kotiotteluissa. Joukkue ei yksinkertaisesti ole voittanut tarpeeksi otteluja omantasoisiaan tai sarjan häntäpään joukkueita vastaan. Sarjan ehdottomat huiput, esimerkiksi Pietarin SKA ja Moskovan TsSKA on kyllä onnistuttu kaatamaan jopa vieraskaukaloissa - eli Jokerit on todistanut itselleen ja faneilleen, että kykyjä ja taitoa kyllä riittää.

Anakonda.fi kysyi Jokerien hyökkääjä Jesse Joensuulta: miksi Jokerit on hävinnyt niin monta ottelua, jotka se olisi voinut voittaa?

"Emme ole malttaneet pelata tarpeeksi tylsästi ja tehokkaasti. Vieraissa se on ollut helpompaa. Siellä on nähnyt vastustajista, että he ovat lähteneet pelaamaan niin kuin me kotona, myllyttämään hirveellä vauhdilla niin kuin peleihin täytyy lähteä", Joensuu kuvailee.

"Mutta kun tuota vastaan pelaa uhrautuvasti ja järkevästi eikä maalia saa, niin vastustaja alkaa miettiä - niin kuin me usein kotona - että jotain muuta on nyt keksittävä, jotain lisää on nyt tehtävä. Sitten ottaa riskejä, jotka kostautuvat omassa päässä. Ehkä siksi olemme pelanneet paremmin SKA:ta ja TsSKA:ta ja muita vaikeampia vastustajia vastaan, kun olemme tyytyneet siihen, että peli on 0-0 tai 1-1 kahden erän jälkeen. Mutta jos me vedetään kotona Amuria vastaan 1-1 kaksi erää, joka jätkä miettii puserossaan, että ei tästä tuu taaskaan v---u mitään. Ei sitä kukaan ääneen sano, mutta sitten tulee lähdettyä hakemaan jotain ratkaisuja niin, ettei pysy sovitussa sapluunassa. Tylsässä pelitavassa pysymällä saataisiin ehkä ylivoima, jossa sitten tehtäisiin 2-1. Ja sitten olisi saatu kolme pinnaa. Ehkä me ei olla oltu tarpeeksi kovia ja ammattimaisia, noin mä sen koen."

Mutta entä sitten, jos Jokerit päättää runkosarjan kunniallisesti ja jatkaa nyt neljään otteluun venynyttä voittoputkeaan? Millä mielellä Joensuu ja Jokerit lähtee pudotuspeleihin?

"Tää menee lätkäjargonin puolelle, mutta on siellä playoffeissa taas kaikki mahdollista. Ja sinne lähdetään tosi isona altavastaajana. Mutta sehän sopii meille. Ainakin tänä vuonna on sopinut oikein hyvin."

Fakta: Helsingin Jokerit KHL:n runkosarjan viimeisessä ottelussa AK Bars Kazanin. Lisätietoja tästä.

Lue Anakonda.fi:stä myös:

Päivän kuva: Jesse Joensuu, vasen laitahyökkääjä