Crosby on uusi Lemieaux - 5 syytä, miksi Pittsburgh Penguins voitti

NHL-kausi päättyi Pittsburgh Penguinsin mestaruuteen. Anakonda.fi kertoo miksi.

Suomalaispuolustaja Olli Määttä juhlii Stanley Cupin voittoa muun Penguins -joukkueen kanssa. Alkukaudesta alisuorittanut nimekäs joukkue voitti kuin voittikin NHL:n mestaruuden kukistamalla loppuottelusarjassa San Jose Sharksin voitoin 4-2.

Anakonda.fi kertoo viisi syytä, miksi Penguins juhlii.

1. Sidney Crosby - pudotuspelien MVP, toinen mestaruus kapteenina

Pittsburgh Penguinsin Sidney Crosby, 28, tunnetaan lempinimellä The Next One, mutta viimeistään nyt olisi syytä pudottaa sana "next" pois. Crosby johdatti joukkueensa Stanley Cupin voittoon. Hän tosiaan johdatti, sillä kapteeni valittiin hyvästä syystä koko pudotuspelien parhaaksi pelaajaksi. Hän teki 19 pistettä Penguinsin 24 pudotuspelissä, mutta ennen kaikkea hän näytti esimerkkiä taistellen ja ilmeisesti myös pukukopin puolella muuta joukkuetta kannustaen. Mestaruuden ansiosta Crosby on yhdeksäs kiekkoilija, joka on voittanut sekä olympia-kultaa että Stanley Cupin kahdesti. Ensimmäistä NHL-mestaruutta (2009) koko uransa Pittsburghissa pelannut Crosby juhli kaikkien aikojen nuorimpana kapteenina.

2. Mario Lemieux - legenda kaukalossa ja aitiossa

Pittsburgh Penguinsin kaikki neljä mestaruutta linkittyvät vahvasti kanadalaiseen jääkiekkolegendaan Mario Lemieuxiin, 50. Tämä oli kentällä ykköstähti kahden ensimmäisen Stanley Cupin aikaan vuosina 1991 ja 1992. Hän on päässyt juhlimaan voittoa kahdesti myös seuran omistajana. Vuosien 2009 ja 2016 Stanley Cup -voittoja yhdistääkin omistajaportaan näkemyksellisyys: joukkueet on rakennettu pitkäjännitteisesti pitäen pelaajistossa samoja luottonimiä pitkään. Lemieuxin itse 11 kautta sitten Penguinsin pukukoppiin johdattama ja henkilökohtaisesti seuran tavoille opettama Sidney Crosby on tietysti oma lukunsa, mutta esimerkiksi myös venäläistähti Jevgeni Malkin on edustanut NHL-urallaan vain Pittsburghia.

3. Uusi valmentaja onnistui taktiikassa...

Lemieux on kuitenkin osannut tehdä kovia ratkaisuja silloin, kun niiden aika on ollut. Joulukuussa hän vaihtoi Penguinsin valmentajaa. Varovainen Mike Johnston sai lähteä, tilalle tuli reipasotteisempi Mike Sullivan. Joukkueen pelitapa muuttui samassa suhteessa. Sullivanin Penguins sopi pelaajien vahvuuksille paremmin. Ja jos ei sopinut, vika oli pelaajassa. Lemieux päästi joukkueenjohdon pelaajakaupoille.

4. ... ja hengenluonnissa

Uusi selkeä valmentaja, uusi pelitapa - ja kuin uusi joukkue. Niin kävi Pittsburgh Penguinsille. Joukkue alkoi pelata paremmin ja paremmin. Tämä kannusti pelaajia onnistumaan, esimerkiksi Crosby oli keväällä ihan eri mies kaukalossa kuin alkusyksystä. Tuttu itsevarmuus, röyhkeys - ja vanha taito ja lahjakkuus pääsivät esille. Sullivanin komennossa onnistui myös viime kesänä joukkueeseen Torontosta siirtynyt Phil Kessel, jonka panos pudotuspeleissä olisi edellyttänyt jopa MVP-palkinnon myöntämistä hänelle, ei Crosbylle. Tosin skandaalina on kevään valossa pidetty sitäkin, ettei Kessel mahtunut Yhdysvaltain World Cup -joukkueeseen.

5. Loukkaantuneille pelaajille löytyi korvaajat

Lemieux on osannut antaa rahaa joukkueen rakentamiseen... ja Sullivan on osannut koota sopivan palapelin. Tätä yhteispeliä ei voi pitkän kauden aikana aliarvioida. Loukkaantumisia tulee kaikille, parhaiten menestyvät ne joukkueet, jotka pystyvät paikkaamaan menetykset. Keväällä 2016 Pittsburgh Penguins oli tämän lajin mestari: nuori Matt Murray korvasi maalivahtina loukkaantuneen Marc-Andre Fleuryn, loukkaantumisten ja sairauksen kanssa taistellut Olli Määttä täytti upeasti alavartalovamman takia kauden keskeyttäneen Trevor Daleyn paikan puolustuksessa.

Teksti: Pasi Kostiainen, kuva: Michael Miller