04. marraskuu 2014
Tapiolan urheiluhalli on aina ollut mielenkiintoinen paikka pelata korista. Puhun ihan omasta kokemuksestani, mutta uskoisin puhuvani monen muunkin koripalloilijan suulla. Halli on koti, mutta toisaalta se on kuin paikka toiselta planeetalta. Katsomot eivät ala lattian pinnasta kuten monissa muissa palloiluhalleissa, vaan kenttä on reunustettu noin metrin korkuisilla betoniseinillä/-korokkeilla/-mielettömyyksillä.
Näiden korokkeiden yläpuolelta alkavat kentän molemmin sivuin katsomot, jotka on reunustettu teräksisillä, hieman kuluneilla sinisillä kaiteilla, jotka estävät yleisöä tippumasta kentälle. Monta urheiluhallia olen nähnyt - enkä muista kohdanneeni vastaavaa ratkaisua muualla.
Katsomossa on myös toinen ominaispiirre, jota ei monesta muusta hallista löydy. Sen yleisö lämpiää hyvin hitaasti, jos ollenkaan. Esimerkiksi kotijoukkueen pelaajien harvoin tarvitsee stressata, kenelle hurrataan kovimmin pelaajaesittelyissä. Usein vierasjoukkueen fanit meluavat kovempaa tässä vaiheessa.
Jos peliesitykset antavat aihetta, tilanne toki muuttuu.
Niin käy tänäkin keskiviikkoisena iltana, kun alkukauden Korisliiga-kamppailussa kohtaavat Tapiolan Honka ja Joensuun Kataja. Kourallinen Kataja-faneja kannustaa omiaan villisti, mutta kotijoukkueen kannustamista saa vielä vähän aikaa odottaa.
Tapiolan yleisö on aina poikennut muista korispaikkakuntien yleisöistä. Yleisö on kaiken nähnyt, joten keskinkertaista pelaamista ei suvaita. Jokaisesta voitosta löytyy parannettavaa, ja joskus mestaruuksiakin voitetaan väärin.
Yhtä asiaa kuitenkin Tapiolan yleisö on aina rakastanut, ja se on uusien ja lupaavien nuorten nouseminen Korisliigan parrasvaloihin. Ja tällä kaudella tämä alkaa näkyä hallillakin, kasvava yleisömäärä kannustaa ottelusta toiseen paremmalla meiningillä omaa nuorta, nopeatempoista koripalloa pelaavaa joukkuettaan.
Miesten joukkue on tehnyt viime kausina täystyön palatessaan Korisliigan liigakartalle. Vuoden 2010 jälkeen Espoon Honka Playboys putosi paljon uutisoitujen talousvaikeuksien johdosta Korisliigasta. Entinen miesten kehitysjoukkue, Honka Akatemia, muutettiin heti tippumispäätöksen jälkeen Tapiolan Hongaksi, ja alkoi välittömästi nousun tavoittelu.
Kahden kauden jälkeen divarin kevät 2013 päättyi voitonjuhliin. Viime kausi jälleen totuteltiin pääsarjassa olemiseen ja menestymiseen, niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Sama tilanne jatkunee myös tällä kaudella.
Koripallossa, kuten monessa muussakin urheilussa, budjetit ovat tärkeässä asemassa. Ammattilaiset usein kuuntelevat mieluusti lompakoitaan, ja siellä missä on rahaa, on myös tunnettuja, asemansa vakiinnuttaneita ammattilaispelaajia. Ja siellä missä näitä kokeneita ammattilaisia on, on myös usein paremmat mahdollisuudet kilpailulliseen menestykseen.
Ja vaikka usein lähtöoletus onkin, että raha sijaitsee Espoossa, niin tilanne on tällä hetkellä se, että Tapiolan Hongan miesten joukkueessa se ei vielä näy.
Vaikka olenkin erittäin lähellä joukkuetta, niin en ole tarkkaan tietoinen seuran strategiasta miesten joukkuetta koskien. Toki se varmasti lienee kilpailullinen menestys. Kuitenkin omalla kokemuksellani arvioisin asiantuntevan johdon luottavan vähintäänkin muutamalla seuraavalla kaudella nuorten pelaajien kehittämiseen. Ja se näkyy ilman muuta pelaavassa kokoonpanossa.
Hongan joukkue on hyvin koottu, tarkasti roolitettu ja se pelaa oman näköistään koripalloa. Joukkue on koottu kolmesta ulkomaalaisesta ja muutamasta Korisliigaa kokeneesta kotimaisesta. Sen lisäksi joukkueessa on suuri määrä lupaavia nuoria, joiden voidaan olettaa kehittyvän jo tällä kaudella Korisliigan profiilipelaajiksi.
Tästä asetelmasta Honka on entisen kapteeninsa ja nykyisen valmentajansa Tuomas Iisalon johdolla ilmoittanut tavoittelevansa play-off paikkaa. Tavoite on realistinen, mutta sen saavuttaminen ei ole missään nimessä kirkossa kuulutettu. Play-off paikoista taistelevat Hongan lisäksi iso tukku isommilla budjeteilla pelaavia seuroja, joista osa pelaa tälläkin kaudella myös kansainvälisiä sarjoja.
Joensuun Kataja on yksi näistä joukkueista. Ja keskiviikkoisena iltana Kataja saapui Hongan vieraaksi hallille jo toistamiseen tänä syksynä. Ensimmäinen kohtaaminen päättyi muutamaa viikkoa aiemmin Katajan hyväksi Susijengi-maestro Teemu Rannikon viime hetken ratkaisuiden avittamana. Tosin tällä kertaa Teemu saapui paikalle pelkät lämmittelyvermeet päällä. Liekö peliasu jäänyt Pohjois-Karjalaan?
Kerroin aiemmin Hongan omannäköisestä, nopeatempoisesta pelityylistä. Se näkyy ottelun alussa, kun Honka hyppää välittömästi kymmenen pisteen johtoon kun viisi minuuttia on pelattu. Roolitus on selvä ja pelaajat pelaavat vahvuuksiensa kautta, kaunista katseltavaa. Ja kukaan Hongan joukkueessa ei pelaa enemmän vahvuuksiensa kautta kuin ulkomaalaisvahvistus 202-senttinen ja 96 kiloinen Ike Udanoh.
Ike Udanoh.
Ike on lähtöisin Nigeriasta, mutta varttunut Yhdysvalloissa. Wayne State Universityn yliopistokorisuran jälkeen Ike on siirtynyt muutaman etapin kautta Eurooppaan koripalloammattilaiseksi. Saksan kautta hän tuli Suomeen, viime kaudella Ikellä oli lyhyt pesti Bisonsissa ja nyt tie on meidän honkalaisten onneksi tuonut Tapiolaan.
Kauden toisen ottelun jälkeen valmentaja Iisalo kutsui Ikeä terminaattoriksi, joka on lähetetty tänne tulevaisuudesta.
Ike on todellinen voimanpesä korin alla. Lisäksi hän tekee kovaa duunia puolustuspäässä sekä levypalloissa. Ike on uskomaton atleetti, joka myös omaa hienon luonteen koripalloilijaksi. Aina hymyissä suin joukkueen eteen pelaava Ike pitäytyy asioissa, joita hän osaa toteuttaa ja jättää taikomiset ja valittamiset muille. Tehokasta. Kataja sai tuntea Iken tehokkuuden heti avausjaksolla 11 pisteen ja kolmen levypallon edestä.
Toinen vahvuuksiensa mukaan pelaava pelaaja on Villematti Kopio. Nuoresta 22-vuoden iästään huolimatta 178-senttinen Villematti on jo Korisliigan veteraani, ja kokemusta on Hongan lisäksi karttunut Uudenkaupungin Korihaista.
Villematti Kopio.
Villematti on hyökkäyspäässä vauhtikone, joka rokottaa kaukaa jos hänelle annetaan vähänkin tilaa. Hyvänä 1 -1 pelaajana Villematti rankaisee Katajaa ja Petri Virtasta kertaalleen vauhdikkaalla ajolla, joka päättyy tyylipuhtaaseen lay-uppiin. Virtanen ottaa tilanteessa Villemattia liian läheltä ja saa tutkia perävaloja. Kaveri meni jo. Tällaisia suorituksia on luvassa paljon tällä kaudella.
Hongan hurmos ei kuitenkaan pitkään jatku. Kokeneena valmentajana Katajan Pekka Salminen käskyttää miehensä paikkapuolustukseen, joka saa Hongan pasmat täysin sekaisin. Nuorena joukkueena Hongalla kestää aikansa, ennen kuin pystytään pelin sisällä sopeutumaan vastustajan tekemiin taktisiin muutoksiin. Hongan hyökkäys yskii pahasti ja Kataja pääsee mukaan peliin, rinnalle ja hieman ohikin.
Se hyvä kuitenkin nuoressa joukkueessa on, että energiaa ei tarvitse kauaa etsiä penkiltä. Tällä kertaa pelin toiseen jaksoon sitä tuovat 20-vuotias takamies Joni Herrala sekä 18-vuotias takamies/laituri Henri Niemistö.
Joni ja Henri ovat kummatkin ToPon kasvatteja, hyvässä opissa kasvaneita nuoria, lahjakkaita koripalloilijoita. Kummankin sisääntulo peliin nostaa selvästi pelin intensiteettiä, ennen kaikkea puolustuksen kautta.
Pelaajaluonteeltaan kaverit ovat kuitenkin täysin erilaisia. Joni on pelaaja jota on pakko rakastaa, mutta vain jos hän pelaa omalla puolella. Joni laittaa peliin aina kaiken ja ajautuu tuon tuosta nokikkain vastustajansa kanssa. Joni on siis hyvin pippurinen luonne.
Henri ottaa puolestaan pelissä selvästi paljon vähemmän riskejä. Malttavana ja vahvana puolustuspelaajana Henri pelaa koko pelin vastustajan huippukorintekijän Robert Arnoldin päällystakkina, ja tekeekin upeaa työtä. Hyökkäyspäässä Henri on profiililtaan heittäjä, mutta Korisliigassa Henri ei ole vielä päässyt mässäilemään suurilla pistelukemilla. Hyvää kannattaa odottaa.
Jonin ja Henrin energialla Honka tulee toisen jakson loppuun lähelle. Tasoihin tullaan Hongan oman kasvatin 18-vuotiaan Okko Järven peräkkäisellä kuudella pisteellä, ensin näyttävä ajo korille ja virhe päälle, sen jälkeen kolmonen pussukkaan.
Okko Järvi.
Okko Järvi on ensimmäisiä uuden Honka-sukupolven kasvatteja. Hyviä honkalaisjunioreita on tullut kolkuttelemaan Korisliigaan ovia jo pitkän aikaa, mutta uudesta sukupolvesta näkyy hallin naapurin, eli Hongan harjoitushallin Summahallin vaikutus.
Okosta näkyy jo nuorella iällä, että heiton ja pallonkäsittelyn hiomiseen on uhrattu aika monta tuntia itsekseen. Alkukaudesta moni ihmetteli, että kuka ihmeen Okko Järvi siellä avauksessa lymyilee. Vasta kuusi matsia takana tällä kaudella ja Okko on jo nyt osoittanut, että pystyy pelaamaan kotimaan kovimmalla sarjatasolla. Ja hyvin.
Ensimmäinen puoliaika päättyy Katajan ollessa pisteen johdolla. Hongalta kaksijakoinen 20 minuuttinen. Erittäin hyvä aloitus ja pieni spurtti toisen jakson puolivälissä, mutta muuten hieman takeltelevaa hyökkäyspeliä Katajan paikkaa vastaan. Myös puolustuspää vuosi, ja Katajan nestori Petri Virtanen pääsi liian helposti nakuttamaan kaukaa kolmosia.
Kolmas jakso mennään myös tasaisissa merkeissä, aivan kuten toinenkin. Erona kuitenkin toiseen jaksoon on se, että peli muuttuu huomattavan paljon viihdyttävämmäksi, sillä pistetehtailu kiihtyy. Hongalta kovia otteita jatkavat ”Terminaattori” Udanoh sekä joukkueen pelintekijä, Emmanuel ”Manny” Ubilla.
Emmanuel "Manny" Ubilla.Manny on mielenkiintoinen tapaus, aivan kuten Ikekin.
Rahalla saa huippukoriksessa tiettyjä ominaisuuksia. Usein rahalla ostetaan hyviä tilastoja aiemmista sarjoista, kokoa tai urheilullisuutta. Se mitä on joskus vaikea vaadittuun palkkasummaan kohdistaa, on ”kokemusta”. Tällä tarkoitan sitä, että koriksessa on aina pelaajia, jotka eivät välttämättä ole isoja, nopeita, hyviä heittäjiä tai muutenkaan näyttäviä pelaajia. Mutta he silti poistuvat kentältä voittajina. Miten ihmeessä he sitten voittavat? Kokemuksen ansiosta.
Manny Ubilla on tämän tyyppinen pelaaja.
Manny on syntyjään puertoricolainen, mutta kuten Ikekin, hän on kasvanut Yhdysvalloissa. Mannyn pelistä näkee itärannikon katupelien kokemuksen, palloa on selvästi pelattu ulkokentillä päivät pitkät.
Yliopistokorisuran (Lackawanna College ja Farleigh Dickinson University) jälkeen Manny on pelannut Tsekeissä, Slovakiassa, Puerto Ricossa ja Hollannissa, jossa hän oli viime kaudella Hollannin liigan syöttökuningas. Hongan alkukauden otteiden perusteella ei tarvitse syöttökuninkuutta ihmetellä, Manny näkee kentän erittäin hyvin ja on juonikas namupassien jakelija. Tämän lisäksi Manny osuu hyvällä prosentilla kaukaa hieman omintakeisella ”jalat-maassa-hyppyheitto” tyylillään.
Kolmannella jaksolla Manny näyttää paikalle saapuneille Hongan junioreille, miten pick-and-roll peliä pelataan. Manny silpoo vastustajan puolustuksen kerta toisensa jälkeen ja tekee erässä 11 pistettä, pitäen Hongan mukana pelissä. Mannyn upeista otteista huolimatta matsi pysyy tasaisena. Kataja pääsee järjestelmällisesti lähemmäs ja lähemmäs tekopaikkoihin, ikinuoren Petri Virtasen ja Robert Arnoldin johdolla.
Neljänteen erään tultaessa Honka löytää uuden vaihteen. Puolustuspäässä Arnold saadaan pidettyä Okko Järven ja Henri Niemistön toimesta hetkittäin pimennossa ja sen myötä Katajan hyökkäys alkaa yskiä. Samaan aikaan toisessa päässä coach Iisalo tekee sen, mitä Honka on monet kerrat aiemminkin tehnyt, eli antaa hyökkäyksen ohjat Ronnie Clarkin käsiin.
Ronnie ClarkRonnie Clark pelaa kolmatta kauttaan Hongassa. Ronnie on pitkään viihtynyt Suomessa pelattuaan ensimmäiset ottelunsa pohjolan kamaralla jo kaudella 2005-2006 divarissa Forssassa.
Hallin yleisön ja Ronnien välillä on selvä viha-rakkaus-suhde.
Toisaalta Ronnie on ilmiömäinen 1 – 1 pelaaja ja heittäjä, toisaalta hänellä on aina silloin tällöin parantamisen varaa puolustuslevypallopelaamisessa ja vastustajan pysäyttämisessä. Yleisön kohtelu Ronnieta kohtaan riippuu päivästä ja ottelutilanteesta, mutta yksi asia on varmaa: Mikäli Ronniella on hyvä heitto- tai 1-1 paikka, niin luotto on kuin harmaaseen kiveen.
Iisalo käskyttää pelaajansa siirtämään pallon kerta toisensa jälkeen Ronnien hyppysiin vastustajan Ken Hortonia vastaan. Ronnie tulee Hortonista ohi kerta toisensa jälkeen, ja tarjoilee joukkuekavereilleen hyvät paikat onnistua. Etenkin Ike Udanoh kiittää Ronnien esityöstä ja tekee 10 pistettä erään. Honka ottaa reilu kaksi minuuttia ennen loppua 11 pisteen johdon.
Kataja laittaa vielä viimeisen kirivaihteen silmään ja kaventaa nopeasti kuuteen pisteeseen Marcel Mooren ja Arnoldin koreilla. Hongan aikalisä.
Kummatkin joukkueet pääsevät aikalisältä kokeilemaan pistesarakkeen kartuttamista, mutta koriteko ei onnistu. 45 sekuntia aikaa, pallo Hongalla ja ero edelleen kuusi pistettä.
On loppunäytöksen paikka. Manny ajaa suoraan kaarelta korille. Katajan pelaajat auttavat ja Okko Järvi jätetään vapaaksi. Manny tarjoilee pallon Okolle ja kolmonen ilmaan. Ottelu. Se on siinä.
Tapiolan Honka ei ole tällä kaudella Korisliigan ennakkosuosikkeja. Honka tulee olemaan kuitenkin kauden viihdyttävimpiä joukkueita. Nappivalinnat ulkomaalaisvahvistuksiksi, onnistunut pelaajien roolitus sekä nuoren kaartin odotettavissa oleva nousu takaavat koripalloviihdettä Tapiolan urheiluhallin katsomoon koko kaudeksi.
Mitä tähän voisi lisää enää toivoa, kuin että sama upea vire säilyy, ja että niitä käsiä laitettaisiin katsomossa vieläkin enemmän yhteen, vaikka jo pelaajaesittelystä asti!
Pekka Neva
Pekka Nevan ensimmäisen Tapiolan Honkaa käsittelevän koripallokolumnin voi lukea tästä.