02. heinäkuu 2015
Lammasburger & Porsaanfile steak sandwich
Kotitekoiset hampurilaiset ovat grilliruokien aatelia, joskus on kiva varioida perinteisiä reseptejä. Nälkäiselle seurueelle voi hyvin valmistaa muutaman erilaisen vaihtoehdon, menestys on taattu. Kaikki näiden versioiden ylijäävät komponentit säilyvät hyvin ja niistä valmistaa vähällä vaivalla vaikka loistavan lounassalaatin seuraavana päivänä.
LAMMASBURGER
Lammaspihvit
Lampaanjauheliha 400g (4pihviä)
1 Sipuli
4-5 kynttä valkosipulia
1 Kananmuna
Tuoretta timjamia
Persiljaa
1 tl Savustettu paprikajauhe (picante)
Suola
Mustapippuri
Pikkelöidyt kurkut
1 Kurkku
2 rkl Väkiviinaetikkaa
1 rkl Sokeria
2 tl Suolaa
Tilliä
Tsatsiki
½ - 1 kurkku (tai 1-2 avomaan kurkkua)
2-3 dl Turkkilaista jugurttia
Nippu tuoretta minttua
Valkosipulia (4-5 kynttä, maun mukaan)
2-3 tl Sitruunan mehua
Suolaa
Mustapippuria
Hunajaa
Esim: Ciabatta sämpylä
Salaattia
Tomaattia
Punasipulia
Dijon sinappia
Pikkelöi kurkku. Sekoita etikka, sokeri ja suola keskenään. Lisää joukkoon kurkkuviipaleet ja pieni nippu hienonnettua tilliä. Anna marinoitua jääkaapissa ainakin 30 min.
Valmista Tsatsiki. Koverra lusikalla pois kurkunsiemenet ja raasta kurkku (jos käytät avomaan kurkkuja, kuori ne myös). Sekoita kurkkuraasteen joukkoon n. teelusikallinen suolaa, anna nesteen valua pois siivilässä (voit painella kurkkuraastetta, jolloin neste valuu nopeammin). Sekoita joukkoon jugurtti, valkosipuli, hienonnettu minttu, sitruunan mehu, juokseva hunaja. Maista suola ja lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria.
Valmista pihvitaikina. Kuulota pilkottu sipuli ja valkosipulia (4-5 kynttä) oliiviöljyssä, anna jäähtyä hetki. Sekoita jauheliha, sipuli + valkosipuli, kananmuna, hienonnetut yrtit, savustettu paprikajauhe, suola ja pippuri. Vaivaa taikinaan hyvä ”sitko” ja anna maustua hetki jääkaapissa.
Muotoile kylmässä vedessä kastelluilla käsillä 4 pihviä.
Grillaa kuumassa grillissä pihvejä 3-4 min toiselta puolelta, käännä pihvit. Laske hieman lämpötilaa ja grillaa vielä 2-3 minuuttia. Pihvi saa jäädä sisältä punertavaksi ja meheväksi. Nosta pihvit pois grillistä ja anna levätä hetki.
Grillaa sämpylöitä leikkauspinnalta hetki. Käytä ”oikeita” sämpylöitä tai leipää (esim ciabata) valmiit ”hampurilaissämpylät”, ovat mauttomia ja hajoavat käsiin.
Kasaa hampurilaiset, sipaise sämpylöihin sinappia (myös ketsuppi toimii, varsinkin lasten mielestä), laita leivälle rapeaa salaattia, pikkelöityä kurkkua, tomaattia, ohueksi leikattua punasipulia, pihvi ja runsaasti tsatsikiä. Kurkkujen etikka ja tsatsikin hunaja toimivat yhdessä loistavasti. Nauti sopivien ruokajuomien kera.
PORSAANFILE STEAK SANDWICH
Porsaanfile
1 Porsaansisäfile (marinoimaton)
Rub mausteseos
Suola
Marinoidut paprikat
Paprikaa 2-3 kpl
Valkosipuli
Oliiviöljy
Basilika, timjami, persilja
Suola
Mustapippuri
Esim. Ciabatta leipää
Salaattia
Tomaattia
Punasipulia
Sinappia
Majoneesia
Nosta porsaanfile huoneenlämpöön n. 30 minuutiksi, hiero voimakkaasti pintaan rub-mausteseos. Voit valmistaa mausteseoksen itse (esim. Netistä löytyy useita ohjeita, tai kokeile rohkeasti omia versioita) tai hyvin varustelluista ruokakaupoista löytyy useita valmiita laadukkaita mausteseoksia esim. Badian valmistamat rubit. Anna maustetun fileen levätä vielä n. 30 min ennen grillaamista.
Marinoi paprikat. Grillaa paprikat kokonaisena kuumassa grillissä aivan mustiksi. Laita paprikat hetkeksi (5-10min) suljettuun esim. pakastepussiin. Kuori paprikat, kuori lähtee irti käsin irroittamalla, leikkaa tai revi paprikat sopivan kokoisiksi paloiksi, laita päälle ohueksi leikattuja valkosipulin viipaleita, basilikaa, persiljaa, suolaa, pippuria ja oliiviöljyä. Anna marinoitua vähintään 30 min. (paprikat säilyvät jääkaapissa useita päiviä ja niiden maku vaan paranee säilyttäessä)
Aloita fileen grillaus kuumassa grillissä, jotta saat lihaan kauniin pinnan. Sivele filettä grillauksen aikana öljystä ja mausterubista sekoitetulla kastikkeella. Kun lihan pinta on hyvän värinen, laske lämpötilaa ja anna fileen kypsyä sitä välillä käännellen (10min). voit halutessasi leikata fileeseen viillon nähdäksesi milloin se on kypsä, älä grillaa filettä kuivaksi (kypsän fileen sisälämpötila on n.68 astetta). Nosta liha grillistä ja anna sen levätä n. 10 min. Viipaloi fileestä ohuita siivuja.
Kasaa leivät. Grillaa leipien leikkauspintaa hetki, sipaise leiville sinappia (esim. Woebersin genuine american yellow mustard tai Dijon) ja majoneesia. Täytä leivät Lihalla, marinoiduilla paprikoilla, salaatilla, tomaatilla, sipulilla… Nauti tilanteeseen sopivien ruokajuomien kera.
Timo Kuoppamäki
Miehen G-piste, liikkuva ruokakuva oheisten reseptien toteuttamisesta löytyy tästä:
Miehen G-piste - osa 2 - Näin grillaat täydellisen burgerin
Katso Anakonda.fi:stä myös Miehen G-pisteen ensimmäinen jakso:
Uusi netti-tv-ohjelma aloittaa Miehen G-piste - osa 1: Näin grillaat kokonaisen kalan!
Lue Anakonda.fi:stä myös Miehen G-pisteessä valmistettavien ruokien reseptit:
Resepti: täytetty kala ja grillatut kasvikset