Peter Gabriel: Sledgehammer - USA:n listaykkönen 30 vuotta sitten

Peter Gabriel osoitti 30 vuotta sitten, että kunnianhimoinen musiikki voi myös olla suosittua. Anakonda.fi jakaa Sledgehammer -hitin uraauurtavan videon, joka oli aikanaan MTV:n eniten näytetty musiikkivideo.

Peter Gabrielin Sledgehammer nousi Yhdysvaltain sinkkulistan ykköseksi 26. heinäkuuta 1986. Menestys johtui paitsi biisin musiikillisista ansioista, myös videosta, jonka voi katsoa Peter Gabrielin YouTube -tililtä tästä:

Biisi on hieno, onnistunut sävellyksenä, sanoituksena, sovituksena ja taltiointina. Sitä ovat vuosikymmenten saatossa soittaneet tuhannet äänitarkkailijat ennen jonkun muun artistin esiintymistä: hyvin soitettu, erottuvilla ja "muhkeilla" soundeilla tehty taltiointi kelpaa kriittisille miksaajille edelleen.

Gabriel oli Sledgehammerin sisältävän So -levyn julkaistuaan soolouransa huipulla. Takana oli jo neljä kehuttua ja suosiota nostanutta soololevyä sekä vuodet Genesis -yhtyeen solistina. Mutta So Sledgehammerin ja muiden hittiensä, muun muassa kaunis Don`t Give Up (duetto yhdessä Kate Bushin kanssa) ja pätevästi potkiva Big Time soivat vuosina 1986 - 1988 radioissa ja huvipaikoissa ahkerasti.

Mutta musiikin kiistattomasta kunnianhimoisuudesta huolimatta Gabrielin menestys olisi saattanut jäädä laimeammaksi ilman biisien hienoja videoita. Stephen R. Johnsonin ohjaama, animaatiota ja Gabrielin esiintymistä mitä mielikuvituksellisimmin yhdistelevä visuaalinen ilotulitus Sledgehammerissa palkittiinkin sitten komeasti: MusicTV eli MTV antoi sille ennätykselliset yhdeksän pokaalia omassa gaalassaan ja kunniaa satoi toki myös muualta. Paras palkinto kappaleen menestyksen kannalta oli kuitenkin toisto - biisi on MTV:n kaikkien aikojen eniten esitetty video. (Jep junnut, MTV oli joskus sitä mitä nimensä lupaa - musiikkikanava...)

Gabriel on myöhemmin kertonut, että pitkäksi venyneet kuvaukset studiolamppujen loisteessa ja siinä kuumuudessa pilaantuvien vihannesten ja hedelmien keskellä eivät olleet järin miellyttävät.

Hän ei kuitenkaan kärsinyt turhaan - biisi ja video ovat edelleen vaikuttavia.