Oliko maailman eniten myydyssä sinkussa näkökulma hukassa?

Elton Johnin Candle In The Wind on Guinnessin ennätystenkirjan mukaan maailman eniten myyty single. Anakonda.fi nostaa biisille tärkeänä päivänä esille kappaleeseen liittyvän kritiikin ja keskustelun.

Syyskuun 6. tehtiin suremisen - ja television - historiaa. Auto-onnettomuudessa kuollut prinsessa Diana haudattiin, ja tv-lähetystä Lontoon Westminster Abbeystä seurasi peräti kaksi ja puoli miljardia ihmistä. Elton John esitti hautajaisissa uusiksi kirjoittamansa version omasta klassikkobiisistään Candle In The Wind.

Guinnessin ennätystenkirja ilmoitti vuonna 2007, että tuo uusversio on noussut kaikkien aikojen myydyimmäksi single-levyksi. Sitä on myyty kymmeniä miljoonia kappaleita, mutta tarkkaa lukua ei ole kerrottu.

Kappale on kiistatta koskettava ja myyntimenestys, mutta vuoden 1997 Candle In The Wind on myös kiistojen kohde. Sitä syytettiin alkuperäisen Candle In The Windin näkökulman hukkaamisesta ja vesittämisestä.

Elton Johnin kanssa biisin kirjoittanut Bernie Taupin on sanonut, että laulu kertoi alunperin siitä, kuinka nuoren ihmisen kuolemaa glorifioidaan, kuinka ihminen tehdään kuolemattomaksi. Vuoden 1973 ensiversio Candle In The Windistä kertoi 11 vuotta aiemmin kuolleesta Marilyn Monroesta, mutta Taupinin mukaan se olisi voinut kertoa kenestä tahansa liian aikaisin lähteneestä tähdestä. James Deanista, Montgomery Cliftistä tai Jim Morrisonista.

Elton John muokkasi vuoden 1997 kappaleen kuitenkin ilmiöstä henkilökohtaiseksi. Hän tunsi Lady Dianan, heidän kerrotaan olleen hyviä ystäviä. Goodbye English Rose, hän lauloi.

Ohessa on video Elton Johnin 18 vuoden takaiseen esitykseen. Alkuperäisen Candle In The Windin voi vertailun vuoksi kuunnella Spotifyn kautta tästä.

Kuva: Heinrich Klaffs, Elton John Hampurissa vuonna 1972