Neil Young, 70 vuotta - Näiden seitsemän bändin kanssa hän on tehnyt rockhistoriaa

Neil Young aloitti nuorena ja on ehtinyt paljon. Anakonda.fi juhlii 70-vuotiasta legendaa listaamalla ja linkittämällä hänen eri bändiensä tähtihetkiin.

Neil Young on 12. marraskuuta 70 vuotta nuori. Torontossa, Kanadassa syntynyt, mutta pitkään Yhdysvalloissa asunut ja amerikkalaista musiikkiperinnettä musiikkiinsa monin tavoin suodattanut Young on rockin suuria eläviä legendoja. Hän on kirjoittanut ja esittänyt paljon hienoja kappaleita, useilla eri tyyleillä. Folkia, kantria, elektronisia kokeiluja, rockabillyä ja ties mitä 1940-luvun puhelinkoppiäänityksiä mahtuu kirjavaan uraan.

Anakonda.fi juhlistaa Youngin ainutaaluista uraa poimimalla hänen yhteistyöprojekteistaan, taustabändeistään seitsemän - yhden jokaista elettyä vuosikymmentä kohden.

Hyvää musiikkia on syntynyt niin akustisella kitaralla näppäillen kuin tärykalvoja uhmaavilla volyymeilla sähkökitarallakin. Ja kuten vaikkapa Tuomari Nurmio ja Ismo Alanko Suomessa, Young on uusiutunut bänditovereitaan vaihtaen.

Oheinen lista, josta löytyy linkit eri yhtyeiden esimerkkivideoihin YouTubesta, ei ole paremmuusjärjestys. Miten voisikaan verrata vaikkapa Harvest -levyn herkkää akustista tunnelmaa ja Crazy Horse -yhtyeen kanssa taltioituja, väkivaltaisia äänikollaaseja.

1. The Crazy Horse - Youngin sähköinen luottohevonen

Young kokosi Crazy Horsen toisen soololevynsä Everybody Knows This Is Nowheren (1969) taustalle. Samalla syntyi luottobändi. Sen jälkeen on syntynyt selvää jälkeä samalla ryhmällä niin 1970-luvulla After The Gold Rush (1970), Zuma (1975), Rust Never Sleeps (1979), kuin 1980-luvullakin Re-ac-tor (1981), Ragged Glory (1989) sekä 1990-luvulla Sleeps With Angels (1994), Broken Arrow (1996) ja 2000-luvulla Greendale (2003) vielä 2010-luvullakin Psychedelic Pill (2012).

Suomessa Neil Young & Crazy Horse on nähty muutaman kerran, viimeksi 2013 Helsingin Kaisaniemessä.

Osuvan tallenteen Neil Young & Crazy Horsen yhtä aikaa jyrkästä ja melodisesta osaamisesta ja antautumisesta voi katsoa YouTuben kautta tästä.

2. The Stray Gators - Harvest -albumin herkkä sointi syntyi vahingossa

Stray Gators ei bändinimenä sano välttämättä kovin paljon monelle Youngin musiikkiin vähän tutustuneellekaan. Mutta kappale Heart Of Gold sanoo. Juuri tuon kappaleen sekä sen sisältämän Harvest -albumin (1972) sekä sitä seuranneen Time Fades Away -livelevyn (1973) yhtyeen Young nimesi Stray Gatorsiksi. Pääpiirteissään sama kokoonpano oli mukana myös vuoden 1992 Harvest Moon -albumilla.

Yhtyeen syntytarina on kiinnostava. Young vietti muutaman päivän Nashvillessä Johnny Cashin tv-shown kuvauksissa. Hän halusi kuitenkin myös levyttää paikallisten muusikkojen kanssa. Hän varasi ajan Elliot Mazerin studiosta - ja pyysi kutsumaan paikalle tuolloin, lauantai-iltana vapaana olleita muusikoita. Onnekseen pianisti Jack Nitzsche, steel-kitaristi Ben Keith, basisti Tim Drummond ja rumpali Kenny Buttrey eivät olleet keikalla ja sattuivat vastaamaan puhelimeen. Kahtena iltana tämä kokoonpano levytti neljä biisiä, jotka päätyivät Harvestille. Myöhemmin Young kutsui ryhmän myös maatilastudioonsa Kaliforniaan ja seuraavaksi vuodeksi kiertueensa taustabändiksi.

Kuvallisesti heikkolaatuinen, mutta musiikillisena taltiointina Youngin ja Stray Gatorsin taianomaisuuden vangitseva video Harvest Moon -kappaleen esityksestä vuodelta 1991 on katsottavissa tästä.

3. Buffalo Springfield - Young oli 1960-luvulla nuori lupaus

Amerikkalais-kanadalainen Buffalo Springfield perustettiin vuonna 1966, kun Young oi 19-vuotias. Hän oli folkia, kantria ja rockia ajan henkeen hieman psykedeelisesti maustaneessa bändissä Young oli rivijäsen ja nuori lupaus. Vaikka hän tuli myöhemmin luomaan näyttävimmän uran bändin soittajista, myös muun muassa Stephen Stills voidaan laskea rockin legendojen joukkoon. Ja lasketaankin, jos mittarina pidetään jäsenyyttä Rock & Roll Hall of Famessa, johon koko Buffalo Springfield kutsuttiin jo 18 vuotta sitten.

Yhtyeen ura kesti alunperin vain vuodet 1966-68, mutta silloin syntyi yksi komea protestilaulu, jota pidetään rockin klassikkona. For What It`s Worth -kappaleen videon - ja nuoren Youngin mahtavat pulisongit - voi katsoa tästä.

4. Pearl Jam - yhteistyö esitteli Youngin uudelle polvelle

1990-luvun grunge-nuorisolle Neil Young oli edellisen sukupolven uskottava esikuva. Kurt Cobain lainasi Youngin "It`s better to burn out than to fade away" -säkeen jopa jäähyväisviestiinsä, mutta seattlelais-aikalaiset viihtyivät Youngin kanssa myös livenä. Pearl Jamin kanssa Young on tehnyt yhteistyötä useilla vuosikymmenillä - Youngin vanavedessä Pearl Jam on tehnyt myös ainoan Suomen-keikkansa, kesäkuussa 1993 Helsingin jäähallissa.

Youngin ja Pearl Jamin yhteisesitys All Along The Watchtowerista on katsottavissa tästä.

5. Booker T and the MG`s - Legendaarinen taustabändi toimi myös Youngin kanssa

Memphis soulin maineikas yhtye, kosketinsoittaja Booker T. Jonesin johtama ja muun muassa Blues Brothers Bandista tutun kitaristi Steve Cropperin kotina tunnettu Booker T and the MG`s soitti Youngin kanssa vuonna 1993. Suomalaisilla oli onnea bongata kesäkuisena iltana 1993 sekä tulevia (Pearl Jam) rocklegendoja että asemansa jo vakiinnuttaneita nimiä, kun juuri tuolla kiertueella Young esitti läpileikkauksen uransa olennaisuuksiin Booker T and the MG` sin kanssa.

Myöhemmästä yhteistyöstä käy esimerkkinä oheinen, vuonna 2002 taltioitu keikkaveto kappaleesta When You Dance I Can Really Love. Sen voi katsoa tästä.

6. The Blue Notes - Torviryhmällä rockin kaupallisuutta vastaan

"Ain`t singing for Pepsi, Ain`t singing for Coke." Näin alkaa Youngin 17. levyn nimikappale This Notes For You. Nuo rivit kiteyttävät levyn teeman: vanha protestilaulaja Young kritisoi rockin kaupallistumista. Tuolloin, 1980-luvulla monet pop-tähdet tekivät yhteistyötä virvoitusjuomajättien kanssa, esimerkiksi Michael Jackson myi Billie jeanin Pepsi -mainokseen (videota tuosta mainoksesta on sittemmin katsottu sittemmin YouTubesta 61 miljoonaa kertaa).

Tuolla albumilla Youngin taustalla soitti puhaltimet sovitustensa pääosaan nostanut The Blue Notes -orkesteri. Yhteistyötä jää varjostamaan oikeudenkäynti, jonka Harold Melvin nosti Youngia vastaan, hän katsoi ensin markkinoille ehtineen Harold Melvin & The Bluenotesin omistavan yhtyenimen. Young taipui, ja nykyisin albumi on merkitty hänen nimiinsä, soololevyksi.

This Notes For You -kappaleen video on katsottavissa tästä.

7. Crosby, Stills, Nash & Young - Yhtye, joka ei ole koskaan hajonnut

Crosby, Stills, Nash & Young on Buffalo Springfieldin hajottua koottu 1960-luvun superyhtye, johon liittyivät Byrdsin David Crosby, Holliesin Graham Nash sekä Young ja Stills Buffalo Springfieldistä. Tuolloin Young näytti olleen itseään kovemmassa seurassa: Crosby, Nash ja Stills olivat kaikki omien bändiensä laulaja-lauluntekijöitä. Kun Youngin ura sittemmin alkoi edetä voimakkaasti omillaan, muu ryhmä työskenteli Crosby, Stills & Nashinä - ja kaikki ovat toki vuosien mittaan levyttäneet myös sooloalbumeja. Mutta Crosby, Stills, Nash & Young on tehnyt yhteistyötä aina aika ajoin sekin niin, ettei yhtyeen voi sanoa oikeastaan koskaan hajonneen. Vuosikymmenten aikana on syntynyt kahdeksan studiolevyäkin, joiden julkaisuvuodet jakautuivat aikajanalla välille 1969 - 1999.

Tältä Crosby, Stills, Nash & Young näytti Woodstockin festivaaleilla vuonna 1969.

Teksti: Pasi Kostiainen, kuva: Andrea Barsanti - kuvassa Neil Young Firenzessä 22.6.2008