24. toukokuu 2016
Robert Zimmerman syntyi Duluthissa, Minnesotassa 24. toukokuuta 1941. Nyt 75 vuotta myöhemmin on juhlia tätä tapausta, onhan Zimmerman tullut tunnetuksi Bob Dylanina, yhtenä rockin suurista vaikuttajista, joiden kohdalla ei ole liioiteltua käyttää usein kevyesti viljeltyä sanaa "legenda".
Merkkipäivän kunniaksi Anakonda.fi muistelee yhtä kulmikkaan uran tehneen Dylanin äkkikäännöksistä, vuonna 1979 julkaistua albumia Slow Train Coming. Levyllä laulaa juuri uskoon tullut, kristillisen heräämisen kokenut laulaja-lauluntekijä.
Slow Train Coming -albumia ei useinkaan mainita samassa henkäyksessä Dylanin mestariteosten kanssa. Olihan hän 1960-luvulla tehnyt läpimurron folk- ja protestilaulajana sekä vaihtanut sähköiseen rockiin - ja kerännyt arvostusta ja kritiikkiäkin. Monien mielestä myös 1980-luvun jakso levytyksiä muun muassa U2:n ja Peter Gabrielin kanssa hienoja levyjä tehneen tuottaja Daniel Lanoisin kanssa oli merkittävä paluu. Joku tykkää rennommasta Dylanista, joka nähtiin Travelling Wilburys -superyhtyeessä 1980-luvulla. Dylan on ehtinyt moneen, tehdä myös uskonnollista musiikkia omalla tavallaan.
Usein unohdetussa levyssä ei kuitenkaan ole mitään vikaa, päinvastoin. Se tuo esiin Dylanin lauluntekijän taidot - ja esittää, että biisit kestävät mainiosti muusikkojen herkuttelun (ihan niin kuin sitä ei olisi tiedetty viimeistään Jimi Hendrixin All Along The Watchtower - tulkinnasta lähtien). Dylan tahtoi levylleen soul - ja gospel -soundia, sielukasta soittajameininkiä. Sitä hän haki ja sai palkkaamalla levylleen tuottajakasi Jerry Wexlerin, aiemmin muun muassa Aretha Frankliniä, Wilson Pickettiä ja Dustin Springfieldiä studiossa sparranneen soul-osaajan.
Levy tehtiin viime vuosina dokumenttielokuvan ansiosta ansaitsemaansa arvostukseen nousseessa Wexlerin vakiopaikassa Muscle Shoalsin studiossa. Ja kyllä, kuulostaa kuin Wexler olisi saanut Dylanin laulamaa enemmän palkeet auki, jossain määrin enemmän soul-karjujan tyyliin kuin muilla levyillä. Biisit, sovitukset ja e r i t t ä i n svengaava soitto tukevat vaikutelmaa.
Dylan oli menettänyt kuulijoita 1960-luvulla, kun hän oli vaihtanut akustisen kitaran sähkökitaraan. Häntä kutsuttiin Juudakseksi. Nyt hänen uskonnollinen tunnustuksellisuutensa oli moni uutta, esimerkiksi tuottaja Wexler ja levyllä kitaraa soittava Mark Knopfler eivät tienneet levylle suostuessaan Dylanin uudesta vakaumuksesta. Vaikka juudaksesta oli tullut Jeesus, hän menetti taas osan yleisöstään - epäilemättä sai toki myös uusia.
Uskon aitoutta ei kuitenkaan voi kyseenalaistaa. Levyn jälkeen Dylan teki vielä kaksi muuta gospel -aiheista albumia.
Slow Train Coming -albumin voi kuunnella Spotifyn kautta tästä.
Teksti: Pasi Kostiainen, kuva: Jean-Luc, Bob Dylan Torontossa keikalla vuonna 1980