Antti Einiö, 80, toi Abban Suomeen ilmaiskeikalle!

Mitä yhteistä on Pink Floydilla, Led Zeppelinillä ja äskettäin Suomessa käyneellä Prodigyllä? Kaikkien niiden Suomen-konsertteja on ollut järjestämässä Antti Einiö. Anakonda.fi onnittelee 80-vuotiasta Einiötä - ja julkaisee hänen muistelmistaan otoksen, joka selittää miten ihmeessä Abba saatiin Suomeen ilmaiskeikalle.

Antti Einiö on 80-vuotias 17. marraskuuta 2015. Anakonda.fi onnittelee edelleen promoottori-konsulttina työskentelevää musiikkimiestä, jonka ura on Suomessa - ja maailmallakin - vertaansa vailla: tuskin kukaan muu voi sanoa olleensa järjestämässä niin 1950-luvulla Louis Armstrongin kuin 2010-luvulla Prodigyn konsertteja Helsingissä.

Lisäksi Einiö työskennellyt kotimaisten artistien parissa Scandia -levy-yhtiössä, vetänyt musiikkilehteä, juontanut televisiossa ja huvipaikoilla, levyttänyt itsekin - ja muuten pelannut jääpalloa ja maahockeytä SM-tasolla, palkintokaapissa kiiltelee mitaleita todisteeksi.

Mutta kansainvälisten tähtien Suomeen-tuojana ekonomi Einiö tullaan muistamaan. Jimi Hendrix, Led Zeppelin, Rollarit, ZZTop... lista on pitkä ja sisältää monia Einiölle mukavia muistoja kuten kohtaamisen Playboyssakin poseeranneen laulajatar Barbi Bentonin kanssa. Einiön Bentonille pitämästä ruotsin-tunnista ja hänen muista seikkailuistaan musiikkimaailman tähtien ja taustavaikuttajien kanssa voi lukea Tomi Lindblomin kirjoittamista Einiön muistelmista Rokkia ikä kaikki (luettavissa ilmaiseksi nettiosoitteessa http://www.visualmedia.fi/books/ )

Anakonda.fi julkaisee Einiön merkkipäivän kunniaksi otteen kirjasta. Se kuvaa promoottorin työn kaupankäyntiä tarunhohtoisimmillaan: Einiö neuvotteli uransa huipulla olleen Abban Suomeen ilmaiskeikalle!

"Harvat ihmiset tietävät, että Abba on tehnyt Helsingissä yökerhokeikan, jonne kaiken lisäksi oli ilmainen sisäänpääsy. Se lienee ollut Abban uran ainoa ilmaiskeikka kautta aikojen. Kyse ei kuitenkaan ollut hyväntekeväisyydestä vaan monen sattuman summasta. Abba joutui ongelmiin 1974, kun sen alun perin studiomuusikoista kerätty taustayhtye hajosi samaan aikaan, kun yhtye oli lähdössä Euroopan -kiertueelle. Hätä oli hirmuinen, kun piti alkaarakentaa uutta kiertuebändiä melkein tyhjästä.

Ruotsissa oli Boris & Beatmakers -niminen yhtye, jonka nokkamies Boris oli 1950-luvun puolella valittu Skandinavian rock-kuninkaaksi. Boris & Beatmakers oli siinä mielessä harvinainen pop- ja rockryhmä, että sen jäsenet osasivat lukea nuoteista. Olin varannut yhtyeelle keikkoja Hesperiaan koko marraskuuksi 1974.

Abban agentti ja manageri Thomas Johansson soitti minulle syyskuussa ja kysyi, voisiko Hesperian sopimuksen mitenkään saada perutuksi. Hän olisi tarvinnut Boris & Beatmakersin Abban -kiertueelle säestysbändiksi. Sanoin, että homma menee aika vaikeaksi, kun keikkoihin on aikaa vain pari kuukautta ja lisäksi yhtye oli yksi ravintolan päällikön suosikkibändeistä.

Thomas ei kuitenkaan luovuttanut. Hän muistutti, että Abballe oli sovittu konsertti tammikuuksi 1975 Finlandia-talolle ja sanoi, että jos tuon keikan liput myydään loppuun hetkessä, niin Finlandia-talon konsertin jälkeen Abba voisi tehdä ilmaiskeikan Hesperian yökerhossa. No niin sitten kävikin: Finlandia-talo myytiin hetkessä loppuun, ja yhtye esiintyi kuin esiintyikin ilmaiseksi Hesperian Night Clubissa. Keikan jälkeen heille jaettiin oikein kultalevytkin Suomesta."

Lue Anakonda.fi:stä myös:

"Sellainen ongelma tässä vaan, että Demis haluaa maksullisen naisen"

ABBA-muusikko Anakondalle:"Tämä on ABBAn suosion salaisuus!"