Mini Cooper S - Onko Euro-Mini yhä aito britti?

Putket punasina -netti-tv-sarjassa ajetaan autolla, johon kiteytyy Britannian pohdinta: olemmeko yhä englantilaisia, jos liittoudumme Euroopan kanssa? Anakonda.fi kaasutteli Mini Cooper S:llä, saksalais-englantilaisella klassikkoautolla.

Anakonda.fi:n netti-tv-sarjassa Putket punasina ajetaan eilisen unelma-autoilla, jotka saavat maksaa nyt käytettyinä korkeintaan 15 000 euroa. Hevosvoimia pitää olla riittävästi - tai autossa pitää muutoin olla jokin kiinnostava juju.

Minissä on. Se on englantilaisen autoteollisuuden klassikko. Kaikkien pienten henkilöautojen esikuva. Timo Mäkisen Monte Carlo -rallin voittoauto yli 50 vuoden takaa - ja yhdellä erikoiskokeella Mäkinen kaahasi Minillään konepelti auki.

Paitsi, ettei nyky-Mini ole pelkästään englantilainen. Vaikka Minejä tehdään yhä Englannissa Oxfordin tehtaalla, auton omistus ja tekninen näkemys tulevat Saksasta, nykyisen omistajan BMW:n huomasta.

Kun britit pähkäilevät näinä aikoina kuuluako Euroopan Unioniin vai ei, on ehkä sopivaa pohtia Minin olemusta. Onko nyky-Mini enemmän kuin entinen? Jos on, onko se sitä saksalaisten - eli eurooppalaisen yhteistyön - ansiosta? Vai onko Mini ylipäätään säälittävä retro-luomus?

Viimeiseen kysymykseen tuskin vastaavat myöntävästi ainakaan ne yli miljoona ihmistä, jotka ovat vuoden 2000 jälkeen "bemariksi muuttuneen" Minin itselleen hankkineet.

Ja vielä useammille Mini on yhä unelma-auto. Käytettynäkin. Niin nuorille kuin vähän varttuneemmillekin.

Siksi oli paikallaan hakea tämä vuoden 2004 Mini Cooper S helsinkiläisestä Auto MHR Oy -liikkeestä, katsoa merkitsevästi hintalappua (9 390 euroa) - ja karauttaa maantielle, kaduille ja vaikka parkkihalliin pyörimään.

Katso myös aiemmat Putket punaisina -jaksot Anakonda.fi:n netti-tv:stä:

Uusi netti-tv-ohjelma Putket punasina - Subaru Impreza:"Sytyn hehkuun sorateillä"

Netti-TV: Putket punasina 2 - Ford Focus ST - "Koti-isäksi naamioitu rakastaja"

Netti-tv: Putket punasina 3 - BMW M5 - "Sanovat saksanhirveksi"

Netti-tv: Putket punasina 4 - Nissan Murano - “mökkiteiden mörkö, bulevardien paholainen”

Netti-tv: Putket punasina 5 - Audi A8 - "Kulkee auliisti kuin adjutantti"

Netti-tv: Putket punasina 6 - Seat Leon Cupra, kiihkeää kyytiä Espanjasta

Netti-tv: Putket punasina 7 - Volvo XC90, 2000-luvun kartanoauto on kuin panssarivaunu

Netti-tv: Putket punasina 8 - Jaguar X-Type - Jos James Bond -leffa kuvattaisiin suomalaisella teollisuusalueella...