U2: uusi levy ja kiertue ensi vuonna - jääkö Suomi taas väliin?

U2 on vahvistanut, että tämän syksyn aktivoituminen enteilee albumijulkaisua ensi vuodeksi. Anakonda.fi jännittää, miten käy Suomen-keikan tällä kertaa. Edellisen levyn jatko-osa-albumissa lienee luvassa samanlainen viattomuuden menettämisen kuvaelma kui yhtyeen uralla kerran aiemmin.

Kitaristi The Edge oli noin tarkkana Tukholman Globenissa syyskuussa 2015, kun bändi teki kuvan keikan lisäksi kaksi iltaa naapurimaassa osana iNNOCENCE + eXPERIENCE -kiertuetta.

Tänä vuonna bändi on valmistellut uutta levyä ja nyt on uutisoitu, että se saadaan ensi vuonna. Luvassa on siis eränlainen sisarjulkaisu syyskuussa 2014 julkaistulle albumille Songs of Innocence. Kiertueen nimestä on päätelty, että levy lienee Songs of Experience.

NME on lainannut laulaja Bonon yhtyeen espanjalaisille faneille antamaa lausuntoa. Sen mukaan tuleva levy on vastaava viattomuuden menetys kuin War -albumi oli vuonna 1983 - sen kannessahan oli sama poika vihaisena ja epäluuloisena, joka oli katsonut maailmaa kirkkain silmin Boy -albumin kannessa kolmea vuotta aiemmin.

"Sanoitusten osalta levy on vahvempi kuin War. Tämä on selkeämpi", Bono kuvailee espanjankielisen U2 -kirjan Facebook -sivulla.

Laulajan mukaan levy on vielä kesken, mutta hän arvelee, että "siitä tullaan pitämään".

Vaikka joitakin maistiaisesiintymisiä on luvassa jo syyskuussa, kiertueen varsinainen toinen osa tehdään levyjulkaisun jälkeen ensi vuonna. Viimeksi bändi kiersi sisähalleja. Se esiintyi neljästi samassa hallissa peräkkäin - Ruotsissa kolmesti, koska yksi konsertti peruttiin, kun epäiltiin, että Globenin sisälle onnistuttiin viemään ampuma-ase. Nyt lienee luvassa iso show ulkona eli stadionkiertue.

Mitenkähän tällä kertaa käy Suomen?

Kärsivätkö suomalaiset U2-fanit siitä, että olympiastadion on remontissa? 1990-luvun alussa oli sama tilanne - ja U2 ilmoitti, ettei "esiinny pellolla". "Pelto" oli Oulunkylän tekojäärata, joka kelpasi kyllä Metallicalle ja ZZ Topille.

Tästä voi muistinvirkistykseksi katsoa - ja kuunnella - Spotifyn kautta miten U2 kuvaili viattomuutta ja kokemusta 1980-luvun alussa.

Teksti ja kuva: Pasi Kostiainen