Tom Petty 1950 - 2017 - Bob Dylan:"Hän oli täynnä valoa!"

Tom Petty ei toipunut sunnuntaina saamastaan sydänkohtauksesta. Anakonda.fi muistelee 66-vuotiaana kuollutta laulaja-lauluntekijää ja levytuottajaa.

Tom Petty kuoli sairaalassa Kalifornian Santa Monicassa maanantaina päivällä 2. lokakuuta 2017 paikallista aikaa. Petty, 66, oli kiidätetty hoitoon sen jälkeen, kun hänet oli löydetty kotoaan sunnuntaina tiedottomana. Hän oli saanut sydänkohtauksen, eikä hän löydettäessä hengittänyt. Maanantaina hänen elintoimintojaan ylläpitäneet laitteet irrotettiin, koska aivotoimintaa ei enää havaittu.

Pettyn sairauskohtaus ja kuolema tulivat yllätyksenä hänen läheisilleen, sillä hän oli täydessä työkunnossa ja esiintynyt viimeksi viikko sitten. Petty oli naimisissa toista kertaa. Hänellä oli kaksi aikuista lasta ensimmäisestä liitostaan.

Perhe vahvisti Pettyn kuoleman hieman erikoisen episodin jälkeen: Los Angelesin poliisi oli ensin vahvistanut useille tiedotusvälineille Pettyn kuolleen - jo siinä vaiheessa, kun ilmeisesti oli vasta tehty päätös hänen elintoimintojensa ylläpitämisen lopettamisesta. Maanantain ja tiistain välisenä yönä oli hämmentävä tilanne, kun toisiaan lainanneet mediat oikoivat uutisiaan. Missään vaiheessa ei kuitenkaan valitettavasti näyttänyt siltä, että Petty olisi toipumassa.

Bob Dylanilta saattoi kestää pitkään ennen kuin hän sai kommentoiduksi voittamaansa Nobel -palkintoa. Mutta Rolling Stonelle hän antoi nopeasti lausunnon Pettyn kuolemasta:

"Tämä on järkyttävä ja musertava uutinen. Ajattelen Tomin maailmaa, hän oli hieno esiintyjä, täynnä valoa. Ystäväni, en koskaan unohda häntä."

Dylan oli Pettyn rinnalla vuosien 1988 - 1990 superyhtyeessä Travelling Wilburys yhdessä Roy Orbisonin, George Harrisonin ja Jeff Lynnen kanssa. Heistä vain Dylan ja Lynne ovat enää elossa.

Suurimman elämäntyönsä Petty teki omissa nimissään soolourallaan sekä taustayhtyeensä Heartbreakersin kanssa.

Anakonda.fi muistelee Pettyn elämäntyötä jakamalla hänen ehkäpä tunnetuimman kappaleensa Free Fallin`. Se kiteyttää Pettyn yksinkertaisen, vaivattomasti soljuvan melodisuuden ja linkittää hänet osaksi suurten angloamerikkalaisten laulaja-lauluntekijöiden jatkumoa. Biisin on kerrottu myös syntyneen pakottomasti yhdessä Jeff Lynnen kanssa Pettyn vuonna 1989 julkaistulle Full Moon Fever -albumille: tarinan mukaan biisi kirjoitettiin päivässä ja levytettin heti seuraavana päivänä.

 Teksti: Pasi Kostiainen, Kuva: Takahiro Kyono - kuvassa Tom Petty lavalla Tokiossa vuonna 2012

KÄSITELTY: lisätty kappale kuoleman uutisoinnista