Scott Weiland 1967 - 2015 - Provinssirockin vierailu näytti laulajan molemmat puolet

Yhdysvaltalainen rocklaulaja Scott Weiland on löydetty kuolleena keikkabussista kesken nykyisen bändinsä Wildaboutsin kiertueen. Anakonda.fi kunnioittaa Weilandin muistoa jakamalla hänen uransa tärkeimmät levytykset Stone Temple Pilotsin ja Velvet Revolverin solistina.

Muisto Provinssirockista 2007: Scott Weiland pyörii lehdistö- ja VIP-teltassa, keskustelee ihmisten kanssa mutkattomasti. Valokuvissa poseeraa ja nimmareita jakaa ystävällinen, mutta jossain määrin omissa maailmoissaan ollut mies.

Weiland oli huomiota herättävän hoikka, paljon riutuneemmassa kunnossa kuin uran alkupuolen valokuvissa.

Ei, en tosiaan olisi päästänyt Weilandia auton rattiin tuolloin. Mutta eipä Weiland mikään taksikuski ollutkaan.

Hän oli rocktähti mitä surullisimman klisheen kautta ja eli rock`n`roll -unelman huumehelvettiä myöten. 1990-luvun lopussa hän oli päihdekuvioidensa takia vankilassakin. Useissa haastatteluissaan hän sanoi olevansa narkomaani. Hänen kerrottiin myös olleen vieroituksessa useita kertoja.

Seinäjoella hän näytti myös parasta puoltaan. Lavalla nähtiin arvaamaton esiintyjä, jonka lauluäänessä ja eläytymisessä oli jotain ainutlaatuista. Siellä hän oli keikalla Velvet Revolverin kanssa. Tuo bändi toimi vuodet 2003 - 2008, ja sen rungon muodostivat Guns N`Rosesin kitaristi Slash, basisti Duff McKagan sekä rumpali Matt Sorum. Tämä kolmikko oli tottunut vaikeasti ennakoitavan solistin kanssa työskentelyyn jo Gunnareiden Axl Rosesia tulkitessaan ja Weiland oli samanlainen - niin hyvässä kuin pahassa.

Vuonna 2008 Weiland sai Velvet Revolverista potkut. Syy: päihteet ja välien katkeaminen muiden bändin jäsenten kanssa. Väitetään, että esimerkiksi Provinssin aikoihin muut bändin jäsenet eivät enää juuri keskustelleet Weilandin kanssa.

Laulu kuitenkin jatkui Velvet Revolverin jälkeenkin: Weiland palasi 1990-luvulla hänelle läpimurron tuoneen Stone Temple Pilots -yhtyeen kanssa tien päällä. Stone Temple Pilots lopetti pari vuotta sitten ja Weiland keskittyi soolouraansa ja Walkabouts -yhtyeeseensä. Hänen uutisoitiin alkuvuodesta liittyneen myös Art of Anarchy -ryhmään.

Nuorena muusikkona Weiland oli juonut paljon. Sitten hän kokeili kokaiinia - ja piti siitä. Näitä hän muisteli Blabbertmouthin haastattelussa kymmenen vuotta sitten. Jutun otsikko oli:"Velvet Revolverin laulaja sanoo perhe-elämän pitäneen hänet erossa huumeista."

Torstaina 3. joulukuuta 2015 Weilandin piti esiintyä Medinassa, Minnesotassa Walkaboutsin kanssa, mutta konsertti oli peruttu. Noin kello 21 paikallista aikaa bändin piti lähteä jatkamaan matkaansa seuraavalle keikkapaikalle. Weiland löytyi kuolleena keikkabussista.

Vaikeuksistaan huolimatta Weiland levytti paljon. Velvet Revolverilta julkaistiin kaksi albumia, Stone Temple Pilotsilta kuusi, lisäksi Weiland levytti neljä soololevyä.

Anakonda.fi on valinnut niistä kuunneltavaksi kaksi Spotifyn kautta.

Ensimmäinen on Stone Temple Pilotsin esikoislevy Core vuodelta 1992. Jo siinä vakuutti Weilandin persoonallinen, täysipainoinen laulusuoritus.

Lisäksi on syytä palata Provinssirockin tunnelmiin, noin kahdeksan vuoden taakse. Silloin ajankohtainen levyjulkaisu oli Velvet Revolverin toinen albumi Libertad - Weiland laulaa silläkin todella kiihkeästi.

 

Pasi Kostiainen