Otis Clay 1942 - 2016 - Soul-laulajan paluulevystä tuli jäähyväiset

Ei suurta suosiota, mutta vuosikymmenten arvostus ainutlaatuisen lauluäänen takia - niin sopii tiivistää 73-vuotiaana kuolleen Otis Clayn ura. Anakonda.fi jakaa hänen viime vuonna Billy Pricen kanssa julkaisemansa paluulevyn, joka jäi Clayn muun uran tavoin liian vähälle huomiolle.

Otis Clay kuoli hänen managementinsa mukaan odottamattomaan sydänkohtaukseen perjantaina 8. tammikuuta 2016 Chicagossa. Hän oli 73-vuotias, seuraava syntymäpäivä odotti helmikuussa.

Surullista, mutta Clayn koko uraa kuvaavaa on, että hän julkaisi viime vuonna yhdessä Billy Pricen kanssa erinomaisen vanhan liiton soul -albumin This Time For Real - eikä se herättänyt suuren suurta huomiota. Jos pitää esimerkiksi Blues Brothers Bandin soul - ja r&b -poljennosta - kukapa ei pitäisi - , saanee Pricen ja Clayn yhteislevystä oikein hyvät fiilikset. Jos levylle kaipaa ulkopuolista arvostusta oman kuulokuvansa tueksi, voi lukea vaikka tämän Pittsburgh Post Gazetten jutun, jossa julistetaan:"Billy Price ja Otis Clay luovat uuden soul-klassikon." Kitaristi-tuottaja Duke Robillardin tuottama levy on myös ehdolla Vuoden blues-levyksi useissa palkintogaaloissa.

Clayn vahva, tunteikas ääni ja hänen heittäytyvä laulutapansa kestää vertailun isompaan huomioon nousseiden aikalaisten kanssa. Al Green, Bobby Womack ja monet muut tulevat ja tulivat kuitenkin levyjulkaisuillaan huomioiduiksi eturivin musiikkimedioissa ja amerikkalaisissa valtalehdisssä, niiden mainiouteen ei joudu etsimään todistusta googlaamalla.

Koko Clayn uran suurimpia listamenestyksiä olivat legendaarisessa Muscle Shoalsin studiossa vuonna 1968 äänitetty She` s About The Mover, joka ylsi Billboardin listalla sijalle #97 ja sijalle #102 yltänyt Trying To Live My Life Without You sekä Billboardin r&b -listalla jonkinlaisia sijoituksia keränneet That`s How It Is (When You`re In Love) ja A Lasting Love. Maininnan arvoinen on myös muun muassa Al Greenin hovituottajana tunnetun Willie Mitchellin kanssa levytetty Is it Over?

Mutta miksi Clay sitten jäi kakkossarjaan? Miksi hän levytti 1970-luvun jälkeen vain satunnaisesti - ja lähinnä pienille levymerkeille pienen diggarijoukon salaisuuksiksi jääneitä levyjä? Vähän soulia, vähän enemmän gospelia.

Ehkä aika ajoi ohi. Ehkä Clay tyytyi osaansa eikä edes kaivannut kirkkaampiin valoihin ja isompiin saleihin. Ehkä itse musiikki, muun muassa jo 1980-luvun alussa alkanut yhteistyäö Pricen kanssa riitti tyydyttämään hänet. Pittsburgh Post Gazetten muistokirjoituksen mukaan vaatimattomissa oloissa Missisippissä kasvanut Clay ei ainakaan ollut katkera.

"Hän oli todellinen bluesin herrasmies. Hän oli aina cool ja ystävällinen ja kiitollinen saamastaan huomiosta - aivan kuin hän ei olisi ansainnut sitäkään", blues-festivaalin järjestäjä Ronny Esser kuvailee.

"Niin monet muusikot tuntevat olevansa aliarvostettuja. Hän oli täydellinen vastakohta."

Anakonda.fi jakaa Billy Pricen ja Otis Clayn This Time For Real -albumin Spotify -linkin tässä. Sitä voi kuunnella Clayn muiston kunniaksi.