Näin se tapahtuu! - Vientipalkittu Samu Haber auttaa uusia artisteja

Sunrise Avenuen taustayhtiö Comusic Productions Oy saa Music Finlandin ensimmäisen kerran jakaman vientipalkinnon. Anakonda.fi haastattelee yhtiön pyörittäjistä manageri Mikko Saukkosta ja Sunrise Avenuen solistina tunnettua Samu Haberia, joka sanoo tahtovansa myös tehdä bisnestä.

"Ensimmäistä kertaa jaettu valtakunnallinen musiikkivientipalkinto on tunnustus suomalaiselle musiikkialan yritykselle, joka on menestyksekkäästi kehittänyt ja kasvattanut kansainvälistä liiketoimintaansa ja osoittanut edelläkävijyyttä suomalaisen musiikin kansainvälistämisessä. Palkinnolla halutaan huomioida musiikkialan vientiyritysten tekemä tärkeä työ sekä samalla kertoa aktiivisista ja kasvavista alan yrityksistä. Music Finland on ideoinut palkinnon ja koonnut valitsijaraadin. Palkinnon saaja ikuistetaan Tavastia-klubin ulkoseinälle kiinnitetyllä nimikyltillä Helsingin Urho Kekkosen kadulla."

Näin kertoo tiedotteesaan Music Finland, suomalaisen musiikin kansainvälistymista tukeva yhdistys. Music Finlandin ideoiman ja nyt siis ensimmäistä kertaa jaettavan palkinnon saa Comusic Productions Oy eli Anne Laaksonen, Mikko Saukkonen ja Samu Haber.

Comusic Productions Oy palkitaan tietysti Sunrise Avenuen menestyksestä, mutta myös yhtiön uusista hankkeista. Music Finland perustelee palkinnon saajaa näin:

"Comusic on tehnyt pitkäjänteistä työtä Saksan vaativilla ja isoilla markkinoilla. Yhtiön liikevaihdon kasvu ollut tuntuvaa viime vuosina, minkä myötä yhtiön musiikkivientitoiminta on ollut taloudellisesti kannattavaa.”

“Samu Haber ja Sunrise Avenue ovat saaneet merkittävän jalansijan Saksan musiikkimarkkinassa. Tämä työ tulee auttamaan myös muiden artistien vientiä Eurooppaan ja värittää myös musiikkikulttuurimme monipuolisuutta.”

 

Samu, soihdunkantaja

Samu Haber, 39, on saksankielisessä Euroopassa ykkösluokan julkkis. Se on paitsi Sunrise Avenuen ansiota, mutta myös sujuvasanaisen ja karismaattisen Haberin tv-uran. Saksassa, Sveitsissä ja Itävallassa on tuijotettu kaksi kautta Voice of Germanyä Haberin tuomaroimana ja viime kesäksi hän sai oman Die Band -ohjelman.

Ja kun sopii epäillä, ettei Suomessa vieläkään oikein hiffata Sunrise Avenuen suosiota, niin mainittakoon, että kuluneena vuonna yhtye on tehnyt saksankielisessä Euroopassa sekä areena - että stadion -kiertueet. Yhtyeen läpimurtohitti Fairytale Gone Bad (2006) oli vuosina 2000 - 2009 Saksan radioiden soitetuin kappale - ja Hollywood Hills vuoden 2011 isoin hitti samoilla taajuuksilla.

Mutta kuten sanottua, vientipalkintoa ei saanut vain Haber eikä yhtyekään, vaan Haber, bändi ja ennen kaikkea heidän taustayhtiönsä. Sunrise Avenuen lisäksi Comusic on auttanut Euroopan isoille musiikkimarkkinoille My First Bandin ja Niilan. Kumpikin on kiertänyt Sunrise Avenuen Eurooppaa lämmittelijänä ja saanut allekirjoittaa Haberin, Saukkosen ja Laaksosen musteeseen kastamalla kynällä kustannus-, keikkamyynti- ja levytyssopimukset.

Samu Haber, milloin huomasit tahtovasi olla paitsi artisti myös manageri?

"Aika pian tuli sellainen olo, että haluaa antaa omaa tietämystään eteenpäin. Olisiko ollut 2007, kun jeesasin sellaista bändiä kuin Clark Kent - siis kokonaisella vuoden kansainvälisellä kokemuksella. Ensimmäiset jutut olivat tietysti harjoittelua. Mutta noihin aikoihin toisaalta tapasin myös Niilan, joka juuri nyt on ollut Saksan-kiertueella ja esiintynyt noin 400 - 500 ihmistä vetävissä paikoissa. Nämä ovat pitkiä projekteja", hän vastaa.

"Tykkään tehdä bisnestä ja biisejä ja tässä ne yhdistyvät. Ihmisellä voi olla useamia intohimoja: jos on esimerkiksi kova hiihtämään, voi silti olla taiteesta kiinnostunut. Olisi tylsää elää vain managerina tai taiteilijana."

 

Mikko, manageri

Siitä ei ole kuin runsaat kymmenen vuotta kun Haber kaupitteli itse Sunrise Avenueta mahdollisia yhteistyökumppaneille. Silloin Suomessa oli herätty musiikin kansainvälisiin mahdollisuuksiin. Raskas rock ja hevi kävivät kaupaksi, mutta The Rasmuksen kansainvälisestä pop-hitistä In The Shadows tai Nightwishin Nemon cross over -suosiosta huolimatta aurinkoiseen Sunrise Avenueen ei oikein uskottu. Aiemmin myyntityötä tehnyt Haber sai ponnistella tosissaan ennen kuin kiinnostus heräsi. Lopulta valinnanvaraakin oli, ja hän kelpuutti yhteistyökumppaniksi Suomeen levittäytyneen ruotsalaisyhtiö Bonnierin - paljolti sen takia, että Saukkonen ja Laaksonen tuntuivat uskovan bändin mahdollisuuksiin.

Nyt heidän uskolleen on kysyntää - oman, vuonna 2010 perustetun yhtiön kautta.

"Comusic perustettiin Sunrise Avenuen kolmannen levyn julkaisemiseksi - ja sillä levyllä olikin sitten Hollywood Hills", Saukkonen muistelee.

Tuolloin 2010 Bonnier oli myös ajamassa Suomen-toimintojaan alas, joten oma firma tuntui järkevältä vaihtoehdolta. Näin yhtye saattoi säilyttää myös taiteellisen vapautensa, bändin toisella, kaupallisesti flopanneella levyllä kun oli ollut liikaakin mestaroijia.

Hollywood Hillsin menestyksen jälkeen Comusic päätti keskittyä myös muihin artisteihin ja bändeihin. Alkoi yhteistyö pääasiassa PMMP:n soittajina silloin tunnetun muusikkoryhmän muodostaman My First Bandin kanssa. Jo jalansijaa Saksassa saanut bändi valmistelee parhaillaan uutta, ensi vuonna julkaistavaa albumiaan.

 

Näin Niilaa kypsytettiin

Jotta Comusicin tehtävä tajuttaisiin, on syytä avata sitä työtä mitä Haber ja kumppanit ovat nuoremman musiikintekijän kanssa tehneet. Yhteisprojektin Niilan voi sanoa alkaneen jo noin kahdeksan vuotta sitten!

"Nämä ovat hitaita juttuja. Siksi pitää tarkkaan tutkia, mitä artisti on syönyt, onko siitä tähän", Saukkonen sanoo.

"Kaikilla artisteillahan on tuli perseen alla. Kaiken pitäisi tapahtua heti", Haber naurahtaa.

Vaikka jonkinlaiset keikkapaikat olisivat täynnä innostunutta yleisöä, se ei tarkoita sitä, että väkeä riittäisi joka paikkaan. Eikä sitä, että artisti olisi millään tavalla "valmis" edes levyttämään. Haber muistaa, kuinka tuottaja Jukka Backlund jarrutteli hänen intoaan sanoen, ettei Sunrise Avenue ole vielä valmis - vaikka se laulaja-Samun mielestä oli sitä jo todellakin.

Sama jarrumestarin, ja toisaalta kannustajan rooli Haberilla oli aluksi Niilan kanssa.

"Ensin tämä oli artistiystävyyttä, soitettiin ja tehtiin musaa kimpassa. Kahden, kolmen vuoden jälkeen alkoi tuntua siltä, että tähänhän voisi sijoittaa vähän rahaa - ja sanoa suoraan ettei tämä vielä ole valmista. Mutta mene kehittymään, mene maailmalle."

Sitten meni vielä pari, kolme vuotta ennen kuin Niilalle löydettiin sopiva tuottaja, pätevä ryhmä Berliinistä.

Vaikka nyt näyttää hyvältä, voi toki käydä niin, ettei Comusic saa sijoitustaan koskaan takaisin. Artistit ovat artisteja ja yleisö tekee loppujen lopuksi juuri niin kuin itse tahtoo - varmaa tapaa luoda uutta tähteä ei ole. Mutta kokemus auttaa, ja Haber tietysti puhkuu uskoa uuteen kiinnitykseensä.

"Jatkossa tehtäväni on olla tukena siinä, että laiva liikkuisi isosti vesillä – ja mahdollisimman vähillä myrskyilllä."

Riskisijoitusten pelossa Haber ja Comusic eivät pyri kasvattamaan firmaansa räjähdysmäisesti. Uusille lahjakkuuksille löydetään silti aikaa:

 "Tutkassa on paljon artisteja", Haber sanoo.

"Seuraamme koko ajan, mitä kentällä tapahtuu."

Teksti ja kuva: Pasi Kostiainen