Lemmy Kilmister 1945 - 2015 - Kolme tarinaa legendasta

Yksi raskaan rockin suurista sankareista, englantilaisen Motörhead -yhtyeen laulaja-basisti Lemmy Kilmister on kuollut. Anakonda.fi:n Pasi Kostiainen muistelee kohtaamistaan syöpään kuolleen legendan kanssa - sekä kertoo kolme Lemmyyn liittyvää tarinaa.

"We`re gonna make you fuckin` deaf!"

Enää ei kuulla tuota Motörheadin keikat aloittanutta karmeaa lupausta sairaan äänekkäästä rock-konsertista. Motörheadin laulaja, basisti ja ehdoton johtaja Lemmy Kilmister kuoli tiistaina 28. joulukuuta 2015. Hän oli täyttänyt neljä päivää aikaisemmin 70 vuotta. Useiden lähteiden mukaan hän oli saanut vasta tapaninpäivänä kuulla sairastavansa aggressiivista syöpää.

Suomessa Lemmy ja Motörhead vierailivat esiintymässä vielä itsenäisyyspäivänä. Konserttia ei nostettu kritiikeissä yhtyeen parhaimpiin niistä peräti 33 Suomen-konsertista joita bändi täällä teki. Aina niin energisenä ja armottomana esiintyjänä koetun Lemmy Kilmisterinkin sanottiin olleen väsynyt. Lemmyn viimeisen Suomen-reissun eräänlainen kohokohta oli netissä levinnyt kuva, jossa yrmynä rokkiukkona tunnettu Lemmy kävelee sisään Viking Linen laivaan 5. joulukuuta - siinä kohtasi lainsuojaton, arjen ylittävissä sfääreissä yleensä liikkuva hahmo supisuomalaisen, koko perheen risteilymaailman. Hillittömän kuvan voi katsoa tästä.

Olen ihan tyytyväinen, että Motörheadin viimeinen Suomen-keikka jäi osaltani väliin. Ehdin nähdä niitä kymmenkunta - ja voin nyt säilöä muistoa Lemmystä ja Motörheadista ainutlaatuisena, pettämättömänä rokkijyränä, joka toimi niin festivaaleilla, jäähallissa, areenassa kuin vaikkapa Helsingin Kaapelitehtaallakin. Kun Ace of Spades jyrähti, bändi oli kuin pommikone, kuten kirjoitin Ilta-Sanomiin vuonna 2008.

Vuonna 2006 tein Lemmyn kanssa pitkän haastattelun Oulussa. Motörhead esiintyi samana päivänä paikallisessa Teatriassa, jääkiekkoilija Janne Niinimaan paikkana tunnetussa konserttisalissa.

Monet ovat kyselleet, millainen Lemmy tuon kohtaamisen perusteella oli? Se on ymmärrettävää, sillä Lemmy Kilmister oli kokonaistaideteos. Vaikka Motörhead ja Lemmyn huumeiden käytön takia poispotkinut Hawkwind -yhtye ovat rockin historiassa ihan tärkeitä bändejä, Lemmyn maine viskiä juovana sotahistorian harrastajana, teinivuosista vanhuuteen saakka rockia soittavana tervaskantona on hänen yhtyeitään suurempi. Oli kiinnostavampaa, millainen Lemmy oli kuin se, mitä hän sanoi.

No, Lemmy oli kohtelias. Hän joi - nyt tarkkana: siideriä yhden pullollisen. Hän vastaili kysymyksiin, jotka liittyivät paitsi Motörheadin uraan ja sen hetkisiin kuulumisiin, myös Lemmyn omaan maineeseen, jota piti yllä muutama vuosi aiemmin julkaistu elämäkertakirja Lemmy. Ja hän vastaili kysymyksiin oikein ystävällisesti, sanansa huolellisesti asetellen ja omille sutkauksilleen silloin tällöin hörähtäen.

Ja kyllä, Lemmy näytti juuri samalta kuin lavalla. Hän siviiliasunsakin koostuivat hatusta, mustasta paidasta, tiukoista mustista farkuista ja mustista buutseista.

Lemmy Kilmister eli rock`n`rollia 24 tuntia vuorokaudessa, kuten kulunut sanonta kuuluu.

Vai elikö?

Nostan muistokirjoituksen lopuksi esiin kolme Lemmyn päihteidenkäyttöön liittyvää legendaa. Ne ovat keskenään ristiriitaisia, niin kuin suurmiehistä kerrotut tarinat usein ovat.

1. Veri vaihdettiin - ja oma veri takaisin

Kirjassaan Lemmy kertoi, että hänen verensä vaihdettiin 1970-luvulla, mutta muusikon elimistö hylki puhdasta verta. Legendana elämään on jäänyt lääkärin toteamus, jonka mukaan puhdas veri tappaisi Lemmyn - ja Lemmyn veri tappaisi minkä tahansa elävän olennon.

2. Mitä olikaan panosvyössä?

Sotahistoriaa harrastanut ja merkittävän toisen maailmansodan esineistön kerännyt Lemmy kulki usein panosvyötä kantaen. Legendan mukaan hän piilotti luotikoteloihin huumeita.

3. "Väärä viskimerkki" sai hajottamaan pullon lehdistötilaisuudessa

Kaksi ensimmäistä tarinaa "on se hurja" -osastoa, kolmas vihjaa Lemmyn myös pyörittäneen taitavasti show`ta, joka pönkitti jo kauan sitten rakennettua mainetta. Tapahtui nimittäin suomalaisilla rockfestareilla niin, että Lemmy oli pyytänyt lehdistötilaisuuteen teetä tietynmerkkisessä viskipullossa. Kun tilaisuus alkoi, Lemmy veti viskipullosta huikan - ja heitti pullon vihaisena lattialle. Se kun oli Lemmyn mukaan väärää merkkiä. Ongelma oli kuitenkin siinä, ettei pullo sisältänyt teetä, vaan täyttä tavaraa, viskiä.

Pasi Kostiainen

Korjattu: Lemmy -haastattelu tehty 2006