Vuoden levyt 10/10: Vintage Trouble: 1 Hopeful Road - Tänään on kuin eilen

Ensimmäisen oman Suomen-keikkansa Helsingissä 24. marraskuuta vetävä Vintage Trouble säväytti AC/DC:n Euroopan-kiertueen lämmittelijänä. Kalifornialaisbändin teho siirtyy livestä levylle, heidän kolmas albuminsa aloittaa Anakonda.fi:n sarjan vuoden parhaista albumeista.

Aika lailla tältä täytyi tuntua 1960-luvulla, kun nuori James Brown lauloi. Vintage Troublen solisti Ty Tyler on karismaattinen ja energinen esiintyjä ja hyvä laulaja. Keikalla hän tempaa kuulijan väkisin mukaansa 1960-luvun brittiläisten r&b-kitarabändien tyyliin säestävän yhtyeensä kanssa - ja samassa Tyler onnistuu levyllä.

Vintage Trouble on nimeään myöten häpeämätttömästi "vanhahtava", se ammentaa keinot ja tyylin vuosikymmenten takaa. Mutta mikään 1960-luvun yhtyeiden hiilipaperikopio bändi ei ole. Sen energia voi tulla eilispäivän voimalasta, mutta se pistää koneet pyörimään edelleen. Juuri tämä erottaa Vintage Troublen niistä sadoista retro-bändeistä, jotka rakentavat tunnontarkasti musiikkiinsa ja olemukseensa kuoren vanhoista osista, mutta unohtavat puhaltaa siihen lainkaan henkeä.

Elokuussa julkaistu 1 Hopeful Road -albumi on kalifornialaisyhtyeen kolmas. Se on julkaistu maineikkaan jazz-levymerkin Blue Noten kautta. Mutta onneksi samoin kuin Pori Jazz -festivaali, myös Blue Note on levittänyt kiinnitystensä tyylikirjon ahtaimman jazz-määritelmän tuolle puolen. Tai ehkä nykyisin käy jatsista se, että bändi tuottaa levyn musiikin alusta loppuun soittamalla soittimiaan "oikeasti" käsin, vaikka meno muistuttaisi raivokasta autotallirockbändiä - tosin Vintage Troublen tapauksessa erittäin hyvin instrumenttinsa hallitsevaa autotallibändiä.

Albumin on tuottanut nykyisin Blue Noten johtajana vaikuttava Don Was. Hänet muistetaan 1980- ja 1990-luvuilla vaikuttaneen Was (Not Was) -yhtyeen aivoina ja levytuottajana, joka on kaivanut parhaan esiin niin Iggy Popista kuin Elton Johnistakin. Hän on tuottanut useita artisteja ja bändejä, joita Vintage Troublen jäsenet epäilemättä ihailevat, niin Rolling Stonesia kuin Brian Wilsoniakin sekä Van Morrisonia, Aaron Neville, Neil Diamondia ja kymmeniä muita.

Myös Vintage Troublesta Was on saanut paljon irti. Tyler laulaa kuin soul-legenda Al Green, bändi kuulostaa siltä kuin soittaisi livenä - niin kuin tosiaan soittaakin. Kappaleet ovat pinnaltaan pastisseja, mutta syvempiäkin kerroksia löytyy.

1 Hopeful Road aloittaa Anakondan loppuvuoden juttusarjan, jossa esitellään Vuoden 2015 parhaita levyjä. Albumin voi kuunnella Spotifyn kautta täältä:

Fakta: Vintage Trouble esiintyy Helsingin Circuksessa tiistaina 24. marraskuuta.

Lue Anakonda.fi:stä myös:

AC/DC:n lämmittelijä on kokemisen arvoinen - Katso video