Päivän levy: Kasmir: AMK Dropout - Rocklaulajan myöhemmät vaiheet

Kasmir on laulajanimi, joka nousi suomalaisten tietoon Vadelmavene -hitillä. Nimen taakse kätkeytyvä Thomas Kirjonen on kuitenkin päässyt radioaalloille jo aiemmin, kun Radio Rock ihastui hänen Collarbone -bändiinsä. Bändi-Kirjonen ja sooloura-Kasmir ovat kuitenkin kaksi ihan eri artistia.

Thomas Kirjosen ja Collarbonen tunnetuimman kappaleen, Radio Rockin soittolistalle muutama vuosi sitten päässeen The Last Callin voi kuunnella täältä. Kuten Wikipedia kertoo, Collarbonen musiikissa on "vaikutteita alternative rockista ja hard rockista".Entä sitten Kasmir, jota nimeä suomalaiset radioasemat ovat hokeneet kevät- ja kesähitti Vadelmaveneen esittäjänä? Tekeekö hänkin rockia rajulla otteella?Ei, vaan jotain ihan muuta. "Purkkasoul" on soolo-Kirjosen itse antama nimi Kasmir -musiikille. Laulukieli on siis suomi ja poljento pikemminkin notkuva kuin jyräävä, asenne vihaisen sijasta kaihoisa.Vadelmaveneen lunastamat lupaukset Kasmir lunastaa ihan pätevästi. Kokin työt ja ilmeisesti jossain vaiheessa opinnotkin musiikkiuransa takia keskeyttäneen artistin ensilevy AMK dropout on harvinainen suomi-r`n`b -albumi. Vertailukohdaksi ei taida löytyä kuin Jannan tänä vuonna aiemmin julkaistu ensimmäisen suomenkielinen levy, jolla Kasmir myös oli mukana. Vaikka monet suomi-räppärit ammentavat soundinsa ja rytminsä vaikutteet Kasmirin tapaan modernista amerikkalaisesta mustasta musiikista, Kasmir kulkee Jannan kanssa omaa tietään.

Ja kuten amerikkalaiset r`n`b -artistit, myös Kasmir maustaa musiikkiaan myös tämän hetken hittisoundin EDM:n elementeillä. Vahvin esimerkki tästä on kappale Iholla, josta saattaa tulla Vadelmaveneen kaltainen radiohitti.

Syksy on vilkasta levyjulkaisujen aikaa. Levykaupat ja Spotify täyttyvät uutuuksista. Anakonda.fi kuuntelee ja jakaa Spotify -linkkeinä sesongin tärkeimmät uutuudet, mutta kurkistaa myös muutaman kuukauden taakse kesään - onhan mahdollista, että silloin kun Suomi makasi laiturilla ja kuunteli laineiden liplatusta, kauppoihin karkasi juuri se albumi, joka piristää syksyäsi parhaiten.