Kehuttu! Lue Bowien uutuuden arviot maailmalta - ja kuuntele levy itse

David Bowie julkaisi 69-vuotissyntymäpäivänään uuden albumin. Anakonda.fi keräsi Blackstar -albumin saamia arvosteluja ja jakaa levyn kuunneltavaksi.

David Bowie täytti 69 vuotta 8. tammikuuta 2016. Samana päivänä hän julkaisi uransa 25. studioalbumin Blackstar.

Bowie kuuluu rockin suuriin legendoihin ja kokeilijoihin, ja Blackstar nostaa hänet vielä hieman korkeammalle jalustalle - jos mahdollista. Bowie on tehnyt levyn, joka vaatii kuuntelua, mutta sitten kestää sitä myös. Jos pitää lähinnä Bowien helpoimmista kappaleista, sellaisista kuin Let`s Dance, Space Oddity tai vaikkapa Heroes, saattaa Blackstarin vähäisempien pop-ainesten sulattaminen viedä aika montakin kuuntelukertaa.

Anakonda.fi keräsi maailman musiikkimedioiden arviot uutuudesta - ja ne ovat ylistäviä. Kannattaa siis ehkä antaa Blackstarille pikkusormi - ja varautua koko käden menettämiseen.

Rolling Stone **** antoi Blackstarille neljä tähteä viidestä. Amerikkalaismedian mielestä haastavan ensivaikutelman ei pidä antaa hämätä, sillä "albumi vie Bowien kauimmas glam pop -charmistaan sitten vuoden 1977 Low -albumin. Blackstar on niin outo - ja niin hyvä".

Billboard **** pitää levyä "omana, perverssinä juttunaan, viimeisimpänä liikkeenä rajattoman ennustamattomalla uralla".

Guardian **** on myös samoilla linjoilla tähtiä jakaessaan ja määrittelee Bowien aseman kiinnostavasti: tämä kun ei tätä nykyä anna haastatteluja tai selitä itseään tai teoksiaan millään tavalla, eikä edes esiinny - normaalisti tämä olisi tie unohdukseen. Mutta tässä tilanteessa Bowie sitten tekee levyn Blackstar, jonka kappaleessa I Can´t Give Everything Away on säe "Saying no but meaning yes, this is all I ever meant, that’s the message that I sent", joka Guardianin mukaan "toitottaa Bowien mystisyyttä".

Guardianin mielestä Bowie on Blackstarilla parhaassa vireessään: "Se on rikas ja outo albumi, jolla Bowie liikkuu eteenpäin levottomasti, katse eteenpäin suunnattuna - asemassa, jossa hän on aina tehnyt parasta musiikkiaan."

New Musical Express **** iloitsee myös Bowien kokeilunhalusta ja salaperäisyydestä:"Yksi harvoista varmoista asioista tällä levottomalla, hellittämättä kiehtovalla albumilla on, että David Bowie on positiivisesti allerginen ajatukselle perinnerockista."

Onko Blackstar sitten "neljän tähden levy", kuten kriitikot näyttävät yksimielisesti ajattelevan? Kuuntele itse, tästä pääset levyn Spotify -kuunteluun:

Kuva: Jimmy King