Bobby Keys 1943 - 2014 - linkit Rollari-fonistin parhaisiin albumeihin

Rockmaailma menetti yhden kuuluisimmista saksofoneistaan, kun Rolling Stonesin keikkakokoonpanoon yli 40 vuotta kuulunut Bobby Keys kuoli tiistaina. Anakonda.fi on poiminut Spotify -linkit viiteen mielenkiintoiseen albumiin, joilla Keys soitti. Mukana on muitakin legendoja kuin Stones.

Bobby Keys kuoli 70-vuotiaana tiistaina 2. joulukuuta pitkäaikaiseen sairauteen. Amerikkalaismedian mukaan Keys kärsi maksakirroosista.

Teksasilaissyntyinen Keys oli tuttu hahmo Rolling Stonesin kiertueilla yli 40 vuoden ajan, mutta hän tuuttasi komeasti myös studiossa. Rollarien lisäksi hän soitti lukuisten muiden artistien ja bändien levyillä, muun muassa Beatlesin hajottua John Lennonin, Ringo Starrin ja George Harrisonin soololevyillä sekä vaikkapa Chuck Berryn, Dr. Johnin, Lynyrd Skynyrdin ja Carly Simonin albumeilla. Ihan rokkitouhusta äänimaisema laajenee, kun muistaa, että Keys oli mukana myös Marvin Gayen ja Barbra Streisandin studiosessioissa.

Anakonda.fi valitsi viisi levyä, joita kuunnellen voi ihailla pitkän, vuosiin 1956-2014 venyneen ammattiuran tähtihetkiä.

1. Rolling Stones: Let It Bleed (1969)

Yksi Rollareiden parhaista albumeista - ellei jopa kaikkein paras.

2. Rolling Stones: Sticky Fingers (1971)

Mukana Bobby Keysin Rollari-uran tunnetuin soolo avauskappale Brown Sugarissa.

3. John Lennon: Rock`n`Roll (1975)

John Lennon antoi tuottaja Phil Spectorille täyden vastuun rockin varhaisvuosien hittejä.

4. Marvin Gaye: Let` s Get It On (1973)

Saksofonia pidetään "seksikkäänä", joten Keysin soitto sopii hyvin levylle, joka valittu maailman suosituimmaksi petimusaksi.

5. Sheryl Crow: The Globe Sessions (1998)

Sheryl Crow`n kolmannelta albumilta voi kerätä koko sarjan: Keys soittaa niin sopraano-, tenori- kuin baritonisaksofoniakin.

Pasi Kostiainen