Superwood on tilaisuus tarkistaa suomi-indien valioita - Katso yhdeksän vinkkiä

Anakonda.fi antaa yhdeksän musavinkkiä viikonvaihteen Superwood -festareille.

Agentsin ja kitaristi Esa Pulliaisen rautalankakitaran pitäisi olla kaikille suomalaisille tuttuja. Sitä ihanuutta on tarjolla viikonvaihteen Superwood -festivaaleilla Helsingissä, mutta myös paljon muuta, ehkä aika lailla tuntemattomampien artistien ja yhtyeiden keikkoja.

Superwood on monialainen festari, jossa on tarjolla kuvataidetta, leffoja, kasviruokaa, metsäretkeä ja monenlaista muuta, mutta kaiken keskellä kuitenkin soi.

Anakonda.fi antaa yhdeksän vinkkiä Superwoodin keikoista.

AIVOVUOTO, SUOMIRÄPPIÄ. Kaksi albumia tehneen yhtyeen keulilla räppää Kemmurusta tuttu Jodarok. Paljon asiaa, joka kimpoilee yllättäviin suuntiin. Löytävätkö Pyhimys -fanit seuraavaksi Jodarokin ja Aivovuodon? Riimi Superwood -odotukseen:

"Sama millä sitä ruokit

ei sun kissasta tuu gebardii"

Aivovuoto: Seinä seinä seinä seinä

ASTRID SWAN, TEOSTO-PALKITTU Swan tekee kunnianhimoista, pianovetoista musiikkia. Viime vuonna julkaistu albumi From The Bed and Beyond käsittelee syöpäpotilaan elämää: Swan sairastaa parantumatonta rintasyöpää. Levy sai keväällä TEOSTO-palkinnon.

 DALLAS KALEVALA, LAPKO-SOLISTI Ville Maljan uusi yhtye on duo rumpali Jussi Matikaisen kanssa. Yhtyeen musiikkia on verrattu muun muassa Prodigyyn ja kuvailtu sanoilla: "kiihottunutta, sub-arktista pop-musiikkia".

THE DUPLO, GARAGESTA OMINTAKEISEEN ELEKTRONISEEN ROKKIIN ilmaisua venyttävä trio on toiminut solistinsa Aleksi Pahkalan vetämänä taas viime vuosina - ensimmäisen kerran vantaalaislähtöinen bändi huomattiin 1990-luvun lopulla.

INTIAANIKESÄ, SUOMIROKKIA RUNOPOIKA-ASENTEELLA. Ja miten raikkaalta tuo tässä ajassa kuulostaakaan. "Runopoika" on yhtyeen sanoittaja-solisti Johannes K., helsinkiläistynyt porilainen, jonka asennetta Anakonda.fi esitteli aiemmin tänä vuonna.

"Runojen kieli on tapa purkaa minulle ulkopuolisuuden tunnetta. Runon kenoin voin välittää sen, miten koen maailman, kun kaikki ulkopuolinen on riisuttu siitä pois. Jos lähtisin nyt huutamaan niitä iskulauseita, tuntuu, että kuseittaisin itseäni ja samalla kuulijoita."

LONE DEER LAREDO, PAOLA SUHOSEN AMERICANA -henkinen bändi. Kun mikään ei riitä! Se, että Ivana Helsinki on hänen luomuksensa vaate- ja elämysbrändinä. Eikä se, että lisäksi on tullut hankittua elokuvaohjaajan koulutus. Ja järjestettyä Pirjo-sisaren kanssa tämänkin Superwood. Ei, kun nämä eivät riitä, on tullut perustettua bändi, jonka musiikkityyliä voi kuvailla "americanaksi".

MAIJU LINDELL, INDIE-POPPIA UKULELEN SÄESTYKSELLÄ. Luit oikein. Toisen polven musiikintekijä on ehtinyt paljon 24-vuotiaassa elämässään: asua Australiassa - ja soittaa ja laulaa ja tehdä biisejä. Jos haluaa oppia soittamaan uusmuodikasta ukulelea kuin Maiju Lindell, voi tsekata verkossa toimivan Rockway -musiikkikoulun, jossa laulaja-laulutekijä opastaa säestämään suomipoppia.

MARY ANN HAWKINS, NUORI RAUTALANKABÄNDI! Musa, joka voisi olla Tarantinon klassikkoleffoista. Pulp Fictionista tai jostain muusta, joiden soundtrackissa soi Dick Dalen tai Venturesin instrumentaalikaahaus. Tosin tämän helsinkiläisbändin musiikissa mainitaan olevan "Kaurismäki -tyylistä suomalaista romantismia" - siihen ei kyllä veny Tarantinokaan.

NEW SILVER GIRL, BERLIININ LEGENDAARISELLA HANSA-STUDIOLLA levyttänyt solistinsa Olli Happosen johtama yhtye on suomalaisen indien toivoja. Ja nimenomaan indie-rockin - tai ehkä vain rockin, perinteinen rock on nykyisin marginaalimusaa ja indiekamaa. New Silver Girlin albumia kohtaan on kahden sinkun perusteella kovat odotukset. Näin vilpitöntä rämpytystä ja tekemisen meininkiä on ollut siitä lähtien, kun sähkö ja kitara kohtasivat - tai ainakin siitä lähtien, kun Happosen ja kumppanien niin varhaisen Hurriganesin, Iggy Popin kuin Strokesinkin mieleen tuova paahto kohtasi Berliinissä muun muassa Strokesin tuottajana ansioituneen Gordon Raphaelin.

VIITASEN PIIA, FOLKIA, joka ansaitsisi todellakin tulla löydetyksi laajemmin kuin tähän mennessä, kolmen albumijukaisun jälkeen on tapahtunut. Musiikissa ei ole mitään itsetarkoituksellisen "vaikeaa" eikä haastavaa muutenkaan - ellei säikähdä Viitasen iholle tulevia, henkilökohtaisilta kuulostavia tulkintoja. Anakonda.fi kertoi Viitasen Piian kolmannesta albumista Laulumaa tuoreeltaan viime vuonna.

Fakta: Superwood Hotelli Rantapuistossa Helsingissä 12.-13. lokakuuta 2018. Lisätietoja tästä.

Teksti ja kuva: Pasi Kostiainen - kuvassa New Silver Girl Superwoodissa 2017

Lue Anakonda.fi:stä myös:

Superwood tulee taas - Miten olisi "pikku-Flow" syksyn keskelle?

Superwood on festari "Twin Peaks -twistillä" - Mitä se tarkoittaa?