Queen + Adam Lambert Kaisaniemeen - Muistatko tämän välivaiheen Queenin uralla?

Adam Lambert tulee Helsinkiin ensi vuonna kahdesti, ensin Hartwall Arenalle omalle keikalleen, sitten Queenin solistiksi Kaisaniemeen. Anakonda.fi muistelee kuitenkin erikoista vaihetta Queenin uralla, kun Freddie Mercuryn jälkeen yhtye kiersi toisen rocklegendan kanssa.

Queen + Adam Lambert on monin tavoin onnistunut yhdistelmä, sillä Lambert paitsi esittelee Queenin rock-klassikot omalle American Idol -kuulijapolvelleen, myös lataa esiintymiseensä ja laulutulkintoihinsa aika lailla samanlaista operettidiivan karismaa kuin yhtyeen alkuperäinen solisti Freddie Mercury.

Nyt englantilainen Queen ja yhdysvaltalainen Lambert päästään kokemaan Suomessa, kun Queen + Adam Lambert saapuu Helsingin Kaisaniemeen. Jo jonkin aikaa huhutun konsertin päiväksi on varmistunut 3. kesäkuuta.

Lambert tutustui Queenin jäseniin 2007, kun nämä vierailivat American Idolissa. Lambert kilpaili ja teki vaikutuksen brittiveteraaneihin. Lambert on sittemmin tehnyt omaa uraansa ja saavuttanut suosiota varsin mukavasti. Hänen keikkansa Hartwall Arenassa oli kaksi vuotta sitten loppuunmyyty. Suomessa Lambert tunnetaan myös suhteestaan myös reality-tv -julkkis Sauli Koskiseen.

Queenin kanssa Lambert esiintyi vuonna 2011, 20 vuotta Freddie Mercuryn kuoleman jälkeen MTV:n palkintogaalassa. Vaikka monet classic rock -fanit pitivät yhdistelmää Queenin vuosikertabiiseistä ja amerikkalaisesta pop-tähdestä arveluttavana, esitys sai pääasiassa hyvän vastaanoton.

Yhteistyö on jatkunut, ja viime vuonna Queen + Adam Lambert nähtiin kiertueella Yhdysvalloissa sekä Australiassa ja Uudessa-Seelannissa.

Queenin jakaman YouTube -videon perusteella Lambert sopii Brian Mayn ja Roger Taylorin solistiksi kuin tähti joulukuusen latvaan. Somebody To Love -kappaleen liveversion Englannin X-Factorista voi katsoa tästä.

Mutta ennen Lambertia Queen työskenteli vähemmän keikarimaisen solistin kanssa. Vuonna 2005 bändi lähti kiertueelle laulajanaan ansioitunut rocklegenda, mutta Bad Company - ja Free -yhtyeissä enemmän maanläheiseen roots -meininkiin kuin riikinkukkomaiseen diivailuun tottunut Paul Rodgers.

Livetaltiointia Queen + Paul Rodgersin esiintymisestä voi kuunnella Spotifyn kautta tästä, Return of The Champions -albumi julkaistiin vuonna 2005:

Rodgers tiesi rajoitteensa, ja esimerkiksi Bohemian Rhapsody toteutettiin livenä niin, että biisin alkuosan lauloi valkokankaalla Freddie Mercury omalla, jäljittelemättömällä tavallaan.

Rodgersin kanssa Queen teki myös studiolevyn The Cosmos Rocks (2008), joka ylsi muun muassa brittilistan neljännelle tilalle ja Saksan viidenneksi. Vastaanotto oli kuitenkin Queen -asteikolla nihkeää, ja seuraavana vuonna Rodgers ilmoitti yhteistyön päättymisestä. Billboardissa hän kommentoi, ettei sen ollut tarkoitus ollakaan pysyvää.

Mutta mitä mahtoikaan tapahtua vuonna 2012? Silloin Rodgers vihjasi palaavansa esiintymislavalle Queenin kanssa. Samaan aikaan yhtye oli jo pitkällä virittelemässä yhteistyötä Adam Lambertin kanssa.

Ei Paul Rodgers eikä Adam Lambert, kumpikaan heistä ei tietenkään ole Freddie Mercuryn kaltainen karismaattinen kameleontti, joka Queenin solistina laulaa omia kappaleitaan. Mutta Freddie Mercury on kuollut, ja hyvät korvikkeetkin kelpaavat.

Fakta: Queen + Paul Rodgers esiintyy Helsingin Kaisaniemessä 3. kesäkuuta 2016. Lipunmyynti alkaa 7. joulukuuta.

Teksti: Pasi Kostiainen, kuva: Miquelsi - kuvassa Paul Rodgers (vas.) ja Queenin Roger Taylor ja Brian May vuonna 2005.