Laulu suuseksistä ja muut klassikot - Bryan Adams livenä ja linkkinä

Bryan Adams esiintyy maanantaina Helsingin jäähallissa. Reckless -kiertueella Adams muistelee klassikkolevyään 30 vuoden takaa. Anakonda.fi yhtyy muistoihin - ja vertaa Adamsia J. Karjalaiseen.

Bryan Adams on yhtäältä muun maailman J. Karjalainen - ja toisaalta ei.

Molemmat ovat taitavia kirjoittamaan suureen yleisöön vetoavia, ajattomia pop-rock -biisejä ja esittämään niitä livenä kauniisti ja kiihkeästi. Kummankaan hämmästyttävän poikamaisena säilyneen laulajan (Adams on 55-vuotias, Karjalainen on 57) keikka ei ole pettymys koskaan.

Mutta eroakin on. Karjalainen on poikennut Adamsia rohkeammin sivuraiteille up-tempo pop-rockista. Hän on vaihtanut bändejään, hylännyt välillä hittiensä esittämisen ja tutkinut musiikkinsa juuria Lännen-Jukka -hahmossaan. Ihan silkkaa Adamsia Karjalaisen ohjelmistossa on oikeastaan yksi kappale, yli 20 vuotta sitten julkaistu keikkasuosikki Mies, jolle ei koskaan tapahdu mitään.

Kanadalaissyntyinen, mutta Lontooseen pitkäksi aikaa asettunut Adams on luottanut hittikaavoihinsa. Hän tosiaan osaa tehdä up-tempo -biisejä, kiihkeitä ja kannustavia ralleja sekä haikeita balladeja. Hänen läpimurtolevynsä Reckless julkaistiin marraskuussa 1984, ja sen jälkeen hittejä pursuavia levyjä tuli viime vuosikymmenelle saakka.

Mutta nyt Adamsin luovuus näyttää syystä tai toisesta hiipuneen. Kun 1980-luvulla tuli lauluja viisi albumillista ja 1990-luvullakin kolme, 2000-luvulla 15 vuodessa Adamsilta on julkaistu vain kolme uutta levyä. Edellinen, nimeltään 11 julkaistiin jo seitsemän vuotta sitten.

Ei kannata kuitenkaan huolestua, vaan ottaa ilo irti.

Maanantaina Helsingin jäähallissa Adams esittää pelkästään tuttuja, hyviä biisejä. Hän on Reckless -albumin 30-vuotisjuhlakiertueella, joten se kuultaneen kokonaisuudessaan. Jäähallillinen kevättä rinnassaan tuntevia suomalaisia saa siis nauttia muun muassa kappaleesta Summer of 69. Sehän ei siis kerro vuodesta 1969.

"Monet luulevat biisin kertovan vuodesta 1969, mutta se kertoo seksin harrastamisesta kesällä. Biisissä "69" viittaa seksiin", Adams sanoi CBS:n haastattelussa vuonna 1969.

Fakta: Bryan Adams Helsingin jäähallissa maanantaina 23. maaliskuuta.

Pasi Kostiainen