Vahtera vaihtoi musiikkiin Suomen mestarina, kun selkä hajosi

Anakonda.fi esittelee laulaja Vahteran, jonka käheä ääni saattaa tulla suomalaisille vielä hyvinkin tutuksi.

Tämän jutun otsikko on kärjistys, niin kuin otsikot usein ovat. Meri Vahteran selkä ei ole "hajonnut" niin, ettei hän pystyisi elämään tällä hetkellä normaalia arkea. Mutta ei otsikko valetta ole: Meri Vahtera on voittanut salibandyn Suomen mestaruuden. Laji oli hänelle rakas harrastus ja henkireikä vielä huippuvuosien jälkeenkin. Pelit jatkuivat ykkös- ja kakkosdivarissa, kunnes alkoi loukkaantumiskierre. Se huipentui välilevyn pullistumaan ja hermosärkyihin - salibandy oli pakko jättää.

"Opettelen elämään kipujen kanssa, mutta eihän tässä mitään tavatonta ole. Ihmisillä on kaikenlaista", Vahtera sanoo.

On syytä käyttää pelkkää sukunimeä, sillä Vahtera on myös taiteilijanimi. Nimellä on julkaistu kaksi biisiä, joista ensimmäisen voi kuunnella Spotifyn kautta tästä:

Vahteran tie levyttäväksi artistiksi alkoi 2016, jolloin hän tuli kolmanneksi Voice of Finlandissa. Hyvä saavutus, ja olennaista oli tv:n kykykilpailun aikana luotu yhteys biisintekijä Jonas Olssoniin ja levy-yhtiö Universaliin.

"Huomattiin kisan aikana Jonaksen kanssa, että meillä on samanlainen käsitys musiikista."

Vahtera tekee siis suomipoppia, hänen käheä äänensä erottuu persoonallisena, vaikka lahjakkaita tekijöitä toki riittää. Jos häntä halua johonkin asemoida, niin ehkäpä jonnekin Laura Närhin, Jenni Vartiaisen ja esimerkiksi Erinin muodostaman Bermudan -kolmion liepeille. Urbaanisti ja trendihakuisesti soivaa tyttöpoppia tehkööt muut, nämä naiset julkaisevat parhaimmillaan lauluja, joissa on ainesta ajattomiksi ikivihreiksi.

Antaa niiden puhuu -biisin on säveltänyt Olsson ja sanoittanut Samae Koskinen. Biisissä on samaa suoraselkäisyyden ja häpeämättömyyden tunnelmaa kuin Jenni Vartiaisen klassikkobiisissä Ihmisten edessä - ei ihme, että biisi ylsi Radio Suomen soitetuimmaksi viime syksynä.

Pikkuhitin jatkoksi julkaistiin tammikuun lopussa seuraava Olssonin Vahteralle säveltämä kappale, Ei kai se voi olla keltään pois on Pekka Erosen sanoittama. Biisin voi kuunnella Spotifyn kautta tästä:

Valmista, sujuvaa suomipoppia, jossa Vahteran ääni ja tulkinta pääsee esille! Ei ihme, että monet kaverit kannustivat Vahteraa osallistumaan laulukilpailuun jo pitkään. Hän kuitenkin uskaltautui valitsemaan musiikin vasta, kun urheilu sai jäädä. Musiikki, laulaminen oli toki kulkenut elämässä lapsesta saakka, vantaalaiselta musiikkiluokalta Meri & Rosvot -yhtyeeseen ja muun muassa Carolalle tehtyyn tribuuttiesitykseen.

"Kirjoitan biisejä itsekin, mutta olen kauhean kriittinen. Siksi mietin pitkään sitäkin, milloin uskallan osallistua Voice of Finlandiin. Sama on nyt omien biisien kanssa. Koen olevani vasta opetteluvaiheessa", Vahtera sanoo.

Kannatti uskaltaa. Epäilemättä kuulemme jossain vaiheessa myös niitä omia biisejä.

Teksti ja kuva: Pasi Kostiainen