Steve Lukather Anakondalle: "Nuoriso ei naura Totolle enää"

Suomessa esiintyvä Toto on muusikoiden suosikkiyhtye, mutta nykyisin yhtye kelpaa kitaristi Steve Lukatherin mukaan myös nuoren polven musiikintekijöille. Anakonda.fi haastatteli Lukatheria ja sai kuulla yhteistyöstä muun muassa Skrillexin kanssa.

"Tietty osa mainstream -mediaa on nauranut meille aina. En anna enää haastatteluja esimerkiksi Rolling Stonelle. Ja vastaavasti muusikot ovat aina pitäneet meistä. Jes, sehän on oikea klishee:"Toto on muusikkojen bändi." Mutta viime vuosina on lisäksi tapahtunut jonkinlainen muutos, kun nuoren polven musiikintekijät ovat innostuneet yhteistyöstä kanssamme. Olimme äskettäin studiossa Skrillexin kanssa, emmekä vain versioineet jotain vanhaa, vaan teimme kokonaan uutta musiikkia. On jännittävää kuulla, mitä siitä loppujen lopuksi tulee."

Näin vuolaasti juttelee Steve Lukather, 58. Kun hänelle soittaa puolen tunnin puhelun, ehtii itse sanoa muutaman kommentin. Ne ovat kuin bensaa liekkeihin Toto -yhtyeen johtajalle, joka puhuu asiasta kuin asiasta vaihtaen tyylilajia nuoleskelevasta kohteliaisuudesta harvinaisen rehellisenoloiseen varakkaan rocktähden elämänkuvailuun ihan tuosta vain.

"On taas mahtavaa tulla Suomeen. Viihdyn hyvin Suomessa, Pohjolassa ja Euroopassa ylipäätään. Ihailen sitä, miten täällä pidetään ihmisistä huolta. Välillä minua hävettää olla amerikkalainen, koska me emme tosiaankaan pysty samaan. Heikommista on huolehdittava", hän sanoo - ja sanon hänen kuulostavan demokraattien presidenttiehdokkaalta Bernie Sandersilta. Mieheltä, joka ajaa Yhdysvaltoihin "pohjoismaista valtiomallia" - tosin amerikkalaisten silmissä Sanders on "sosialisti".

"Sanders on hyvä tyyppi, mutta en kyllä halua, että hän vie rahani. Ei hän voi tuosta tahansa tulla ja muuttaa 300 miljoonan ihmisen elämäntapaa", Lukather kuittaa - ja ilmoittaa elättävänsä paitsi itsensä myös "lapset ja entiset vaimot".

Toto on onneksi tuottanut sen verran, että Lukatheria voi pitää menestyneenä millä tahansa mittarilla. Vuonna 1977 perustetun yhtyeen levyjä on myyty yli 40 miljoonaa kappaletta. Yleisöä kiertueilla riittää edelleen. Klassikoiksi luokiteltavia kappaleita on useita, esimerkiksi Suomessakin radioasemilla edelleen soivat levytykset vuosikymmenten takaa Hold The Line, Rosanna ja Africa.

"Juuri Africa on mielenkiintoisesti noussut nuoren polven suosioon", Lukather kertoo.

"Se soi monissa EDM -tapahtumissa show` n päätteeksi. Minä muuten pidän EDM:stä, tai ymmärrän sitä, vaikka se ei olekaan minun juttuni. Kaipaan muutenkin musiikkiin jotain kunnon uutta vallankumousta. Sen tekeminen ei ole Toton tehtävä, vaan nuorten. Ja vallankumouksella tarkoitan jotain sellaista kuin punk oli 1970-luvulla. Ei sekään ollut minun juttuni, mutta tajusin täysin, mistä siinä oli kyse - vanhojen juttujen kyseenalaistamisesta, uuden kehittämisestä."

Hänelle itselleen merkittävin mullistus oli Beatles. Kun hän kuuli sitä pikkupoikana, hän löysi elämäntehtävänsä. 7-vuotiaana saadun Meet The Beatles -albumin kappaleita hän alkoi tapailla Kay -kitarallaan - ja loppu on historiaa. Niin Lukatherin henkilökohtaiselta kuin musiikkimaailman kannalta yleiselläkin tasolla.

"En ole koskaan ollut urheilullinen. En siis ollut koulussa kovinkaan suosittu poika. En ennen kuin levisi sana, että soitan kitaraa ja aika hyvin vielä. Sitten sain kavereikseni isompia poika ja sitten...", hän nauraa.

"Nykyisin soitan muuten myös Ringo Starrin bändissä ja asun hänen naapurissaan. Olemme kavereita. En voisi olla onnellisempi. En olisi koskaan voinut kuvitellakaan, että näin käy. Emmekä ajatelleet perustaessamme Totoa parikymppisinä, että bändi jatkaa edes kymmentä vuotta. Mutta tässä sitä ollaan, 40-vuotiskiertueella. Ja tilanteessa, että laihempien vuosien jälkeen myös vanha, kultakautemme levy-yhtiö Sony on ottanut meihin yhteyttä ja ehdottanut yhteistyötä. Siitä kuullaan vielä."

Fakta: Toto esiintyy Helsingin jäähallissa sunnuntaina 21. helmikuuta 2016. Lisätietoja tästä.

Pasi Kostiainen

KORJATTU: Lukatherin ikä