Steve Harris, montako tuoppia olet juonut Iron Maidenin omaa olutta?

Book of Souls on Iron Maidenin odotettu, dramaattisesti syntynyt uusi albumi. Anakonda.fi tavoitti yhtyeen pääsäveltäjän, basisti Steve Harrisin ja kysyi paitsi levynteosta ja laulaja Bruce Dickinsonin sairastumisesta, myös basistin omasta panoksesta Trooper -oluen kymmenen miljoonan tuopin myymiseen.

Laulaja Bruce Dickinsonin syöpädiagnoosi iski Iron Maideniin kevättalvella, kun uusi albumi oli saatu tehtyä. Kielisyöpä on kuitenkin saatu kuriin ja jo toukokuussa Dickinson julistettiin terveeksi.

"Helvetti jäätyy ennen kuin minua voidaan estää esiintymästä", Dickinson julisti viikonvaihteessa brittilehti Guardianin haastattelussa.

Book of Souls -albumi on julkaistu, Dickinson on terve ja on vain ajan kysymys, milloin Iron Maiden julkistaa ensi vuoden maailmankiertueen.

Kaikki on siis hyvin Iron Maidenin maailmassa. Otetaan sille, Steve Harris!

Ja otetaanko nimenomaan Iron Maidenin nimikkojuoma, yhtyeeseen tuoteperheeseen miljoonien myytyjen t-paitojen jatkoksi pari vuotta sitten liitetty olut, Trooper.

Bisseänne on myyty jo kymmenen miljoonaa tuoppia. Montako niistä olet juonut itse, Steve Harris?

"Olen minä joitakin", hän naurahtaa.

"Ennen Trooperin lanseeraamista olin joitakin vuosia juomatta kokonaan, mutta tätä olen tietysti maistanut."

Iron Maiden täyttää joulukuussa jo 40 vuotta. Mikä merkitys ajan kulumisella on?

”Tulemme ajan myötä vahvemmiksi. Se, mitä Bruce on nyt käynyt läpi – ja mistä hän on selvinnyt – on tehnyt meistä vahvempia.”

Olet ollut kirjoittamassa seitsemää uuden levyn kappaletta. Se on enemmän kuin kenenkään muun osuus, vaikka esimerkiksi laulaja Bruce Dickinson on ollut tavallista ahkerampi, hänen kädenjälkeään kuullaan neljässä kappaleessa. Millaiset neuvottelut teillä on siitä, kenen kappaleet levylle saakka pääsevät?

”Teemme biisit ja levytämme ne. Emme kirjoita ja levytä ylimääräisiä kappaleita. Nyt tehtiin 11, ei esimerkiksi 20 uutta biisiä.”

Eikä sillä ole väliä, kuka on biisin tekijä?

”Ei. Olen iloinen erityisesti Brucen aktiivisuudesta. Se, että hän oli mukana useammassa kappaleessa kuin tavallisesti, auttoi häntä varmaan tämän oman ongelmansa kanssa, antoi muuta ajateltavaa.”

Olet kirjoittanut uudelle levylle biisin jokaisen Iron Maidenin kitaristin (Janick Gers, Dave Murray ja Adrian Smith) kanssa. Muuttuuko oma työskentelytapasi sen mukaan, kenen kanssa sävellät ja sanoitat?

”Jokaisella heistä on oma tyylinsä: Davella on aina muutama vahva oma idea. Janickin ideat poikkeavat kaikkien muiden ideoista, mikä on hyvä, koska se tuo levylle ihan oman mausteensa – samoin myös Adrianin. Jokaisen kanssa myös minä tulen vastaavasti toimineeksi eri tavoin kuin muiden.

Book of Soulilla kuten vissiin melkein jokaisella Iron Maidenin levyllä on yli 10-minuuttinen kirjoittamasi kappale. Miksi?

"En tiedä, en osaa kirjoittaa lyhyempiä kappaleita enää.”

Ei ihan kuolemanvakavissaan, mutta kuitenkin on kysyttävä: oliko pettymys, kun uudella levyllä on Bruce Dickinsonin kirjoittama kappale Empire of The Souls, joka peräti noin viisi minuuttia pidempi kuin sinun pisin teoksesi The Red And The Black?

”Ei tosiaankaan. Olen kirjoittanut pitkiä kappaleita paljon jo aikaisemmin.”

Vierailit pari vuotta sitten Helsingin Circuksessa keikalla oman bändisi British Lionin kanssa. Miten tuo bändi voi?

"Hyvin. Olemme tehneet taas keikkoja, itse asiassa olemme kiertueella parhaillaan. Ensi vuonna on sitten Iron Maidenin vuoro."

Iron Maidenin uusi albumi Book of Souls on kuunneltavissa Spotifyn kautta tästä:

Teksti: Pasi Kostiainen