Samu Haber:"Ei ole sattumaa, että kiertue päättyy ennen välieriä"

Sunrise Avenue esiintyi Helsingin jäähallissa ison orkesterin kanssa. Anakonda.fi haastatteli laulaja Samu Haberia, jonka iloitsee paitsi alkavasta kiertueesta, myös siitä, että Liigan pudotuspelit huipentuvat vasta heidän keikkojensa jälkeen.
Voiko siitä seurata mitään hyvää, jos fani pääsee itse loistamaan tähtenä omassa kotihallissaan?

Voi, jos kyseessä on Sunrise Avenuen solisti Samu Haber ja hallina Helsingin jäähalli. Haber tunnetaan jääkiekkojoukkue HIFK:n intohimoisena kannattajana ja Helsingin perinteikäs jäähalli on HIFK-fanien kirkko. Mutta säännöllisen lätkämessun lisäksi siellä järjestetään toki muutakin - ja Sunrise Avenuen kiertueen avauskonsertti ei ollut sieltä hartaimmasta päästä: täysi halli seurasi, kun bändi esiintyi yhdessä muun muassa Vantaan Viihdeorkesterin muusikoista kootun ison orkesterin kanssa.

Loppuviikosta Haber, bändi ja orkesteri lentävät Saksaan. Perjantaina Kölnistä alkaa Sunrise Avenue Live With Wonderland Orchestran parin viikon kiertue

Anakonda.fi haastatteli Haberia ensi-illan jälkeen sunnuntaina 6. maaliskuuta.

Kotikenttäaloitus - onko se Sunrise Avenuelle lätkäkielellä low risk - high reward -tyyppinen ratkaisu?

"Se on nimenomaan High risk, High reward. Olisi aivan eri homma olla jossain Hampurissa tai Bratislavassa testaamassa setti yleisön kanssa, kun katsomossa ei olisi kaikkia tuttuja kaikilta elämän osa-alueilta. Se luo 300-prosenttisen jännityksen, mutta saa myös antamaan kaikkensa. Ja eilen reward oli tosiaan aikamoisen HIGH!"

Onko Saksaan turvallisempaa lähteä, kun on ensin kokeillut uutta konseptia Suomessa?

"Totta kai kun setti on kerran tositilanteessa vedetty läpi yleisön kanssa, on toinen rykäisy aina tavallaan helpompi. Mutta ei me voida edelleenkään takki auki lavalle kiivetä."   Onko tämä vielä isomman orkesterin kanssa esiintyminen tavallaan seuraava askel kolmen vuoden takaiseen big band -kiertueeseen verrattuna?

"No tavallaan tässä yhdistettiin nyt kaikki eri projektit, mitä ollaan tehty matkan varrella. Tykkään kutsua tätä hybridiorkesteriksi, kun mukana on sinfoniaorkesteri, big band, urbaania DJ-  ja sample-kamaa ja toki todellista rock-revittelyä myös. Nyt on kaikki lelut kerralla leikkikentällä."

Kierrätte tällä kertaa suomalaisen orkesterin kanssa, miksi?

"Me haluttiin tehdä reissu Suomi-jengillä. Ensinnäkin Suomessa on helvetin kovatasoiset muusikot, mikä kyllä todistettiin viimeistään eilen. Torvimiehet, perkussiosoittajat ja muut tiedettiin kyllä, että heidän kanssaan homma toimii varmasti rokimmassakin show'ssa, mutta se, että Vantaan Viihdeorkesterin jousisoittajat olivat noin muuntautumiskykyisiä, oli mulle jopa pieni positiivinen yllätys. Ylivoimaisesti paras jousiporukka mitä meillä on ikinä ollut, ja meillä on ollut aika nimekkäitä porukoita mukana aikaisemmin. Myös kommunikointi on helpompaa, kun ei osalle tarvitse puhua suomea ja osalle englantia. Tuossa kokonaisuudessa on paljon muuttujia ja turhat kielimuurit kun ovat poissa, on suurempi todennäköisyys että homma toimii."

Tullaanko kiertueen keikkoja taltioimaan myöhempää julkaisua varten?

 "Kyllä mä toivon helvetisti että joku muisti eilenkin painaa RECciä ennen keikkaa. Joo, kaikki taltioidaan ja katsotaan myöhemmin miten niitä käytetään kaupallisesti tai muuten levitetään. Kunhan itse pääsee kuuntelemaan kiertuebussissa, se on nyt pääasia."

Ehditkö pudotuspelien aikana lainkaan Suomeen seuraamaan jääkiekkoa, kun HIFK on peräti ennakkosuosikki Suomen mestariksi?

"Ei ole sattumaa että kiertue päättyy ennen kuin SM-liigan välierät alkavat. Vihdoin on kevät, jolloin Samu istuu Nordiksella niin kauan kuin pojilla jatkuvat pelit. En tiedä kuka on ennakkosuosikki. IFK on ainakin mun suosikki."

FAKTA: Sunrise Avenue Live With Wonderland Orchestra Saksassa, Sveitsissä ja Itävallassa 11. - 24. maaliskuuta 2016. Lisätietoja tästä.

Teksti ja kuva: Pasi Kostiainen

Lue Anakonda.fi:stä myös:

Näin se tapahtuu! - Vientipalkittu Samu Haber auttaa uusia artisteja

Samu Haber ennen Sunrise Avenuen jäähallikeikkaa - "Viimeksi p--skoin housuun!"

Se on siinä! Sunrise Avenue listaykköseksi Saksassa ja Sveitsissä

Samu Haber ja Coldplay kohtasivat - "kommando -vitsi nauratti"

"Miljoonia tahkoava alaston kohulaulaja pettää suosikkiyhtyeensä"

Sunrise Avenue tapasi Jermaine Jacksonin - "Tämän lähemmäksi groovea emme pääse!"

Samu Haber: Älkää antako Jenni Vartiaiselle potkuja