"Blues Brothersiin ei kyllästy koskaan"

Blues Brothers Band esiintyy Helsingissä mukanaan kuvan legendaariset muusikot, kitaristi Steve Cropper ja saksofonisti Lou Marini. Marini kertoi keikan aattona Anakonda.fi:lle Blues Brothersin kasvamisesta kriitikkojen väheksymästä leffasta kulttihitiksi ja lopulta klassikoksi.

"Blues Brothersiin ei kyllästy koskaan. Kun tapaamme pitkän tauon jälkeen, jatkamme heti siitä, mihin viimeksi jäimme."

Näin kertoo Anakonda.fi:lle Blues Brothers Bandin saksafonisti Lou Marini, 71. Hän on ryhmän alkuperäisiä jäseniä, soitti ja oli mukana myös Blues Brothers -elokuvassa ja on keikkaillut ja levyttänyt leffan bändin riveissä tuon jälkeen koko ajan. Leffan blues-veljeksistä toisen, näyttelijä John Belushin kuoleman jälkeen yhtye piti viiden vuoden tauon (1982 - 1987), mutta muuten Marini, kitaristi Steve Cropper ja kumppanit ovat keikkailleet koko ajan elokuvan kuvauksista lähtien.

Esimerkiksi Cropper oli maineikas muusikko jo leffan kuvausten aikaan, olihan hän soittanut Booker-T & The MG` s -bändissä, joka käytännössä oli mustan musiikin helmiä julkaisseen Stax -levy-yhtiön studiobändi. Ja vientiä on riittää yhä Blues Brothers Bandin lisäksikin, Marini lensi viikonvaihteessa Suomeen aloittamaan Blues Brothersin kiertueen vietettyään viime kuukaudet James Taylorin yhtyeen kanssa Pohjois-Amerikan -kiertueella.

Mutta annetaan Marinin kertoa nyt, miten elokuvan ja elokuvayhtyeen maine on hänen mielestään muuttunut vuosien kuluessa.

"Meillä ei ollut aavistustakaan, millainen menestys elokuvasta loppujen lopuksi tulisi. Muistan oman pettymykseni ensi-illassa. Oli kuvattu paljon kaikenlaista, dialogia bändin kanssa ja muun muassa meitä siinäkin kohtauksessa, jossa auto ajaa jättikaiuttimen kanssa paraatissa, mitä ei sitten ollutkaan elokuvassa", hän muistelee.

"Leffa myös sai varsin vaisun vastaanoton kriitikoilta."

Odotukset eivät siis olleet korkealla. Jos olisi tuolloin ennustanut Marinille, että Blues Brothers Band työllistää häntä vielä 36 vuotta myöhemmin eri puolilla maailmaa, saksofonisti tuskin olisi uskonut. Mutta ilmiö oli jo alkanut syntyä, vähitellen leffa alkoi saada kulttisuosikin maineen. Sitä mentiin katsomaan hauskana komediana, pöhkönä autoromutuksena - ja mainiona musiikkielokuvana.

"Muistan hyvin hetken, jolloin tajusin Blues Brothersin suosion. Olin lomalla Skiathosissa Kreikassa, tämä tapahtui noin kuusi, seitsemän vuotta elokuvan ensi-illan jälkeen. Kävelin jollain pikkukadulla ja edessäni oli noin ehkä 8-vuotias poika leikkimässä leluilla. Hän nosti katseensa, huomasi minut ja sanoi:"Blue Lou!" Se räjäytti tajuntani! Ymmärsin, miten voimakkaasti elokuva on vaikuttanut ihmisiin."

Lou Marini sanoo, että on kahdenlaisia ihmisiä: heitä, joita Blues Brothersin katsominen ei ole koskaan kiinnostanut - ja heitä, jotka todella ovat ottaneet leffan omakseen. Tarinan kahdesta blues-veljeksestä, joilla on "Jumalalta saatu tehtävä" perustaa yhtye. Ja soittaa soulia ja rytmibluesia.

"Nämä jälkimmäiset ihmiset ovat mahdollistaneet Blues Brothers Bandin keikkailun. Aktivoiduttuamme vuonna 1988 olemme esiintyneet satoja kertoja - ja menemme yhä joka vuosi johonkin maahan, jossa emme ole koskaan aiemmin esiintyneet."

Ok, Marini ei siis ole kyllästynyt bändikavereihin eikä kiertämiseen, mutta entäpä musiikkiin?

Jaksatko vielä innostua samoista biiseistä?

"Kyllä! Kun soitimme James Taylorin konsertissa Eddie Floydin klassikon Knock On Wood, joka kuuluu myös Blues Brothers Bandin ohjelmistoon, tunsin olevani kotonani."

Fakta: Blues Brothers Band esiintyy Helsingin Kulttuuritalossa 8. elokuuta seuraavassa kokoonpanossa: Steve “The Colonel Cropper” (kitara), Lou “Blue Lou” Marini (saksofoni), Leon “The Lion” Pendarvis (koskettimet), “Smokin” John Tropea (kitara), Eric “The Red” Udel (basso), Lee “Funkeytime” Finkelstein (rummut), Larry “Trombonius Maximus” Farrell (pasuuna), Steve “Catfish” Howard (trumpetti), Bobby “Sweet Soul” Harden (laulu), Rob “The Honeydripper” Paparozzi (laulu, huuliharppu) ja Tommy “Pipes” McDonnell (laulu). Lisätietoja tästä.

Teksti: Pasi Kostiainen, kuva: Pepe Botella - kuvassa Steve Cropper ja Lou Marini