Nostalgia is DEAD -blogi - Lords of The New Church

Joose Berglund muistelee Anakonda.fi:n blogissaan tällä kertaa Lords of The New Church -bändiä, joka oli 1980-luvulla ahkera Suomen-kävijä.

Nyt on tarjolla oikein sarja kuvia. Lords of The New Church on ehkä vähän unohdettu ryhmä, mutta ne oli t-o-d-e-l-l-a suosittuja 80-luvun Suomessa ja hyppäs täällä soittamassa harva se päivä.

Kyseessähän oli varsinainen punkin jälkeisen elämän superbändi. Vokaaleissa ex-Dead Boy Stiv Bators, kitarassa ex-Damned Brian James, bassossa ex-Sham 69 Dave Treganna ja rummuissa ex-Barracuda Nicky Turner.

Lordsit viettivät suomalaisten kanssa seuraelämää muutenkin kuin vain keikoilla. Stiv Bators jakoi Hanoi-vokalisti Michael Monroen kanssa asunnon ja Andy McCoyn kanssa rouvan.

Käsitykseni mukaan Dave Tregannalla on suomalainen vaimo edelleenkin.

Nyt, kun Lordsin musaa kuuntelee, niin soundit ovat koskettimineen ja rumpukaikuineen paikotellen vähän liikaa kasaria meikäläisen makuun, mutta sillä hetkellä ei juuri rajumpaa rockia ollut tarjolla kuin Lordsit.

Bändi eli myös imagensa mukaisesti ja aiheutti hämminkiä mm. Lappajärven Tulivuorirockissa kesällä 1985. Pohojanmaa ei ollut kovin valmis Stiv Batorsin kaltaisiin tyyppeihin nahkahousuissaan.

Eikä bändi ollut valmis siihen, että Suomessa on ns. kuivia kuntia, joista ei saa ostaa minkään vahvuusasteen alkoholijuomia. Taksilla ajoivat kylätaajamasta toiseen, kunnes tärppäsi.

Elämäntavat myös tappoivat Lordsit, Stiv sekoili kaman kanssa, hajotti bändin 1988 ja jäi kaksi vuotta myöhemmin kännissä auton alle.

Jäljellejääneet eivät ole yrittäneet korvata Stiviä kenelläkään, vaan Lords of the New Church on saanut levätä rauhassa.

Mulla on sellainen käsitys, että nää livekuvat olisivat Tampereen Hepokatista loppuvuodesta 1984 ja poseerauskuvat taas Helsingissä järjestetystä lehdistötilaisuudesta.

Opiskelin siihen aikaan Tampereella ja sahasin tiiviisti noiden kahden kaupungin väliä. Tapa, josta en ole päässyt myöhemminkään eroon. Lordsilla oli muuten Tale of Two Cities -niminen biisi, ei sillä, että sillä ois mitään tekemistä tän asian kanssa, mutta kuitenkin...

Toinen trivia-havanto: Stiv Batorsin kuvassa taka-alalla näyttäisi olevan Richie Mattila, Sallamaari Muhonen ja joku tuntemattomaksi jäävä suomineito.

TEKSTI JA KUVAT: JOOSE BERGLUND

Joose Berglund pyörittää Stupido -levy-yhtiötä, -ohjelmatoimistoa ja independent -musiikin verkkokauppaa täällä. Lue myös hänen aiemmat Anakonda.fi -bloginsa:

Uusi blogi: Joose Berglund: Nostalgia is DEAD

Nostalgia IS DEAD -blogi - Cisse Häkkinen vuonna 1984

Nostalgia is DEAD -blogi - Echo & The Bunnymen Helsingissä 1985