Blogi: Joulupukki, Pele - ja maailmanrauha

Joulun kaupalliset tunnusmerkit tulevat silmille vuosi vuodelta aikaisemmmin. Tämä sai Heikki Lukinmaan muistelemaan Anakonda.fi:n blogissaan sitä, kuinka hän kirjoitti kirjeen Joulupukille - ja jalkapallotähti Pelelle

Kirjoitan Sinulle pitkästä aikaa. Viimeksi kirjoitin sinne Korvatunturille, Venäjän rajamaille, 49 vuotta sitten. Riittääkö osoitteeksi yhä se sama pelkistetty Joulupukki/ Korvatunturi ?

Paitsi Sinulle, kirjoitin pikkupoikana ihailijakirjeen myös Pelelle. Valkoiseen kirjekuoreen raapustin hatarin tikkukirjaimin: Edson Arantes do Nacimento, Brasil. Lisäsin mustavalkokuvan itsestäni hiihtämässä enoni mökkimaastossa Lohjalla. Ehkä ajattelin, ettei Pele ollut koskaan nähnyt lunta.

Vastikkeeksi pyysin palautepostissa nimmaria jalkapallon Helmeltä; en koskaan saanut vastausta. Annan toki anteeksi Edsonille sen, ettei hän vaivautunut vastaamaan.

Toisaalta: ehkä kirjeeni hukkui Santosin postitoimistossa. Tai ehkä Pelen sihteeri pyyhki kirjeelläni takalistoaan, kirjeitähän Pelelle sateli ympäri maailman 60-luvun loppupuolella.

Sihteeri lienee ollut wc-paperin suhteen omavarainen.

Pele alkaa, ikävä kyllä, olla pian historiaa.

Mutta Sinä, Joulupukki, elät ja porskutat! Olethan jo vähintään 230-vuotias, ja aina niin tarmoa täynnä. Kun kirjoitan tätä Sinulle, on marraskuun alku. Tuttu turpea naamasi on jo vilahtanut kotiin kannettavissa mainoksissa.

Aamupäivällä olin pakotettu näkemään ensimmäisen joulukuusen Herttoniemen kauppakeskuksessa. Kohta Sinuun ei voi olla törmäämättä missään. Olet punaisine nuttuinesi, pitkine partoinesi vastassa kaikkialla, marketeissa, lehdissä, telkkarissa...Tuntuu, että tulet framille vuosi vuodelta aiemmin.

Pikkupoikana, kun siis viimeksi Sinulle kirjoitin, odotuksesi alkoi joulukalenterin ekan luukun avaamisesta.

Nyt olet tunkemassa koteihimme yhä aiemmin, Lontoon Harrordsin tavaratalossa jouluosasto on ollut avoinna syyskuusta alkaen! Olethan globaali ilmiö länsimaissa, vaikkei Sinua suomalaiseksi mielletäkään - Niilo Tarvajärven taannoisista ponnisteluista huolimatta.

Paavi kävi juuri Ruotsissa reformaation 500- vuotisjuhlassa. Pyhän Istuimen haltija saarnasi Lundissa maailmanrauhasta ja viittasi Kaikkivaltiaaseen. Kaunis, ikiaikainen ajatus.

En lisää tähän lahjatoiveita, niin kuin 49 vuotta sitten: ethän silloinkaan tuonut sitä kauhakuormaajaa! En näin ollen toivo Sinulta rauhaa maailmaan, se olisi liikaa vaadittu.

Vaikka diggaan Peleä ja paaviakin, en usko heidänkään mahdollisuuksiin maailmanrauhan aikaansaamiseen suhteen. Se on korkeammassa kädessä, sen Kaikkivaltiaan...

 Ex-rakas Joulupukki, en usko Sinuun enää!

Heikki Lukinmaa

VTM Heikki Lukinmaa on pitkän linjan toimittaja, joka työskennellyt muun muassa Maikkarilla, BBC:llä ja Radio Ykkösessä. Hänen tuttua ääntään kuullaan myös Anakonda.fi:n netti-tv -sarjassa Putket punasina. Blogissaan Lukinmaa kirjoittaa kaikesta maan ja taivaan välillä ja kauempaakin: mies harrastaa näet kosmologiaa.

Lue Heikki Lukinmaan aiemmat blogit Anakonda.fi:ssä tästä:

Blogi: Kun Afrikka muuttaa Eurooppaan

Blogi: Miksi pubivisa -harrastusta pitäisi selitellä?

Blogi: Kun poika lähti armeijaan

Uusi blogi: Heikki Lukinmaa:"David ja Glenn - jotain itsestäkin on kuollut!"

Blogi: Ihmeitä, aivotutkimusta - ja ennen kaikkea ihmettelyä

Blogi: Pioneer 10:n ikuinen matka - ja yt-neuvottelut

Käsitelty: korjattu kirjoitusvirhe