Blogi: rakkaudentunnustus Roosalupille - kirjallisuusklubeja tarvitaan!

Anakonda.fi:n bloggaaja Hannu Peltonen kertoo, miten kirjallisuus voi olla muutakin kuin yksinäinen harrastus. Hän iloitsee tamperelaisen Roosalupin palaamisesta kesätauolta.

Kirjaa luetaan yksin, yleensä. Tosin esimerkiksi Kirsi Kunnas pitää tärkeänä, että kirjoja luetaan myös ääneen. Lapsille, mutta myös vaikkapa rakastavaiset toisilleen. Kirjan henkilöiden ääni on elävämpi ääneen luettuna, vaikka lukija ei näyttelijä tai lausuja olisikaan. Kirjan sanoma aukeaa paremmin ääneen luettuna, vaikkapa vuoron perään luettuna.

Kirjailijan itsensä lukemana tai siitä kertomana saa sen käsityksen mitä kirjailija on tarkoittanut. Kirjallisuusklubilla saa myös usein aivan konkreettisen selityksen, kun haastattelija osaa asiansa.

Roosalupilla tähän on panostettu. Kaikkea ei toki selitetä, lukijan omalle tärkeälle näkemykslle jätetään aina tilaa.

Kirjallisuusklubilla saa halutessaan tavata kirjailijoita esiintymisen seuraamisen lisäksi. Kaltaisilleni se on tärkeää, haluan nähdä ja kuulla persoonaa tekstin takana. Esiintymisen kuuleminen, kirjailijan haastattelu saattaa sytyttää parhaimmillaan halun lukea vaihteeksi toisenlaista kirjallisuutta kuin yleensä. Suomen talven tulevissa pakkasissa tai syyssateissa aikaa kyllä järjestyy siihen, että lukee pari kirjaa lisää. Suosikkikirjailijaltahan tulee yleensä vain yksi kirja vuodessa, joten sitä Seppo Jokista tai Juha-Pekka Koskisen dekkaria odotellessa voi lukea muuta. Eivät kirjailijat ole toisilleen mustasukkaisia, lue vain muitakin kuin suosikeitasi.

Mediakaan ei millään ehdi esitellä jokaista hyvääkään kirjailijaa, uusi suosikki saattaa löytyä vaikka juuri Roosalupilta. Tammer on paikkana hieno, ja Roosalupin toteutus viimeisen päälle, mutta se on silti matalan kynnyksen tapahtuma. Tulet, otat vaikka oluen tai lasin viiniä.

Loppu on kiinni sinusta.

Jos haluat jutella samanhenkisten ihmisten kanssa, juttele. Jos et, älä sitten juttele.

Mutta kannattaisi. Olen huomannut, että kirjaihmiset ovat myös aika mutkattomia, jopa aivan tavallisia ihmisiä ilman diivan elkeitä.

Kirjailijat ovatkin yllättävän mukavia ihmisiä. Enhän minäkään heidän kehumisestaan palkkaa saa, en edes huolisi vaikka tarjottaisiin. Tämä on yksi maailma, jossa haluan olla mukana, vaikka en enää kirjojen kanssa työtäni tee. Joten tulevana keskiviikkona illalla hyvä mieli mukaan ja Roosalupille. Siellä on ihan oikeasti kivaa!

Fakta: Syksyn ensimmäisessä Roosalupissa keskiviikkona 21.09.2016 klo 18:00 Radisson Blu Grand Hotel Tammerin lavalle nousevat kirjailijat Sami Hilvo (kuvassa) ja Katri Lipson. Pirkkalaiskirjailija Samin Hilvon elokuussa ilmestyneestä kirjasta Pyhä peto (Tammi, 2016) keskustelee hänen kanssaan toinen pirkkalaiskirjailija Alexandra Salmela. Katri Lipsonia kirjastaan Detroit (Tammi, 2016) taas haastattelee pirkkalaiskirjailijoiden puheenjohtaja Tuija Välipakka.

Teksti ja kuva: Hannu Peltonen

Hannu Peltonen kuvaa Anakonda.fi:lle Tunnelmia Tampereelta -kuvablogia. Hän myös kirjoittaa, kun asiaa on.

Uusi kuvablogi aloittaa: Hannu Peltonen - Tunnelmia Tampereelta

Blogi: Mitä on vanha kirjallisuus?

Kuvablogi: Tunnelmia Tampereelta

Kuvablogi: Tunnelmia Tampereelta - Kesäistä luontoa kaupungissa

Hyvää juhannusta!

Kuvablogi: Tunnelmia Tampereelta - Tehdaskaupungin sydän

Kuvablogi: Tunnelmia Tampereelta - Näsinneula

Kuvablogi: Tunnelmia Tampereelta - Alkusyksyn väriloisto

Kuvablogi: Tunnelmia Tampereelta: Rakkauden lukko