Pariisi kieltää pian yli 10-vuotiaat autot

Ranskan pääkaupungissa on otettu käytetty tiukat toimet ruuhkien ja saasteiden vähentämiseksi. Anakonda.fi kaihoilee kuitenkin oheisen valokuvan tyyliä.

Diesel -ajoneuvojen kielto oli vasta alkua, nyt Pariisi on ilmoittanut tulevista rajoituksista yksityisautoiluun. Savusumun ja ruuhkien vähentämiseksi on päätetty kieltää jo heinäkuun alusta lähtien kaupungin alueella ajaminen ennen vuotta 1997 rekisteröidyllä autolla.

Myös ennen vuotta 1999 rekisteröidyllä moottoripyörällä on turha kuvitella huristelemassa kauniin kaupungin katuja enää kuukauden kuluttua.

Vaatimuksia kiristetään lähivuosina edelleen. Pian, jo 2020 kielletään kaikki ennen vuotta 2010 rekisteröidyt autot - eli yli kymmenvuotiaat.

Vertailun vuoksi, Suomessa autojen keski-ikä oli A-katsastuksen mukaan viime vuonna Suomessa 12,7 vuotta. Eli Suomeen sovellettuna, suuri osa suomalaisista ei saisi kohta ajaa pääkaupungissa lainkaan!

Pariisissa heinäkuun rajoitus vaikuttaa kymmeneen prosenttiin autoista, 19-vuotiaita tai vanhempia autoja on siis liikenteessä olevista autoista kymmenesosa.

Ranskassa autot aletaan luokitella kuusiportaisella asteikolla sen mukaan, miten paljon ne saastuttavat. Autojen tuulilaseihin tulee päästöistä kertova tarra.

Tärkeitä toimenpiteitä, mutta vanhojen, kolhuisten tai entisöityjen autojen mukana Pariisi kyllä menettää osan luonnettaan. Vai voiko olla tyylikkäämpää kuin oheinen, Don O´Brienin kuva Champs-Élyséen ruuhkasta vuodelta 1962?

Lähteet: Le Monde, Les Echos, The Verge (Suomessa The Vergeä lainasi ensimmäiseksi Verkkouutiset)