HIM esillä kahdessa galleriassa - Millainen kuvattava Ville Valo on, Ville Juurikkala?

Ville tuntee Villen. Ville Juurikkala on kuvannut Ville Valoa paljon runsaan kymmenen vuoden aikana. Anakonda.fi haastatteli Juurikkalaa, jonka HIM -kuvia on esillä Helsingissä kahdessa galleriassa. Millä mielellä HIM kuvaajan mielestä jäähyväisiä jättääkään?

Hyvästit hymyillen? Sitäkö tässä nyt ollaan tekemässä ja kokemassa, kun helsinkiläisyhtye HIM on lähdössä jäähyväiskiertueelleen ja lopettamassa pitkää uraansa.

Kyllä, jos on uskominen valokuvaaja Ville Juurikkalaa - ja hänen kuviaan, esimerkiksi tämän jutun ohessa olevaa. Kuva ei valehtele, eikä Villekään:

"Jätkillä on ollut viimeisten viikkojen aikana tosi iloinen ja hyvä yhteishenki. Kai siitä osa onnistui taltioitumaan kameralle."

Juurikkalan HIM -kuvia on esillä kahdessa galleriassa Helsingin keskustassa juuri nyt. Tiketti Gallerian näyttely on ollut avoinna jo jonkin aikaa, HAMin näyttely aukeaa 15. kesäkuuta.

Ja hyvä fiilis tuntuu olevan HIM-yhtyettä jo runsaan kymmenen vuoden ajan kuvanneesta Juurikkalasta myös HIM -solisti Ville Valolla.

"Kaima Juurikkala on fotografinen saattohoitaja vailla vertaa: hyvä, hempeä ja härski", hän kuvailee näyttelyn tiedotteessa.

Anakonda.fi pyysi Juurikkalaa kertomaan kuvistaan - ja HIM -suhteestaan.

Millainen kuvattava HIM on verrattuna muihin kuvaamiisi bändeihin?

"Koko bändi on muihin vastaavan tason maailman luokan bändeihin verrattuna monella tapaa harvinaisen rento ja mukava poppoo. Mutta erityisesti Ville Valo yhtä aikaa äärimmäisen karismaattinen ja intensiivinen persoona kameran edessä. En alkuaikoina edes tajunnut sitä kunnolla, kun ei ollut vertailupohjaa. Sittemmin on tullut kuvattua monia maailman huipulla olevia artisteja, lähinnä amerikkalaisia muusikoita muun muassa bändeistä Guns N’ Roses, Aerosmith ja Linkin Park. Ne ovat levymyynneissä ja muutenkin valtavasti edellä meidän omaa Suomesta ponnistavaa kansainvälistä huippua. Mutta monella tapaa HIMin ja Ville Valon kuvissa löytyy mun mielestä vähintäänkin yhtä vahvaa karismaa ja vahvempaa intensiteettiä kuin noilla maailman huipuilla."

 Minkä ajan kuluessa nyt näyttelyissä olevat kuvat on otettu?

 "Tiketti Galleriassa olevat on kuvattu 2016-2017 aikana, Helsingin taidemuseon on puolestaan nyt kuluvan kesäkuun aikana.

"Olet kuvannut yhtyettä pitkän ajan kuluessa. Miten yhtye on sinä aikana muuttunut?

Aivan tässä kesäkuussa kuvatut viimeiset ruudut, jotka olen kuvannut heidän treenikämpällä ovat mun mielestä hyvin poikkeuksellisia tunnelmaltaan. En lähde sen tarkemmin analysoimaan millä lailla ne ovat erilaisia, mutta sen voin sanoa, että niissä on todella vahvaa tunnetta ja että ne ovat monella tapaa hyvin erilaisia kuin aiemmat heistä tehdyt kuvat. Mun omasta mielestä ne ihan parasta kuvasatoa mitä mä oon heidän kanssan tehnyt. Tai ihan kenenkään kanssa."

Fakta: Ville Juurikkalan HIM -kuvia esillä Tiketti Galleriassa Urho Kekkosen katu 4-6, Helsinki 2.6.-11.7.2017 ja Helsingin taidemuseo HAMin HAM-kulmassa Eteläinen Rautatiekatu 8, Helsinki 15.6.–3.7.2017

Teksti: Pasi Kostiainen, kuva: Ville Juurikkala