Eduskunta III: "Aina on vaihtoehtoja"

Ryhmäteatterin poliittinen satiiritrilogia Eduskunta päätyy julistamaan, että Suomi on jatkuvien valheiden takia "Yhden totuuden maa". Anakonda.fi tapasi näytelmän ohjaajan ja käsikirjoittajan Susanna Kuparisen ja katsoi ensi-illan.

Ryhmäteatterin Helsinginkadun näyttämöllä kävi kuhina 16. syyskuuta. Ohjaaja Susanna Kuparinen ja näytelmän taustatutkimuksen tekijät Olga Palo ja Jari Hanska (toisessa kuvassa järjestyksessä Kuparinen (vas.), Palo ja Hanska) vetivät harjoituksia kahdeksalle näyttelijälle - lisäksi Hanska esiintyi kertojana näytelmäsarjan aiempien osien tapaan.

Kuhinaa riitti, koska näytelmä oli kymmenen päivää ennen ensi-iltaa keskeneräinen. On vaikeaa tehdä satiiria, kun todellisuus tarjoaa "niin törkeää, niin hullua" politiikkaa, että "se ylittää aina sen, jota juuri olemme keksineet." Kuparisen mielestä hallitus on "ihan hullu".

"En tiedä, miten lopettaisin tämän. En tahtoisi millään synkkää loppua. Ihmisille pitäisi antaa toivoa. Mutta se on vaikeaa", Kuparinen sanoi.

Ensi-ilta oli lauantaina 26. syyskuuta. Näytelmän loppu ei ole erityisen toiveikas, mutta Kuparisen ja työryhmän mielestä elämme todella synkkää aikaa. Teoksen nimi Eduskunta III - Satiiri yhden totuuden maasta kiteyttää näytelmän näkökulman ja asenteen: pääministeri Juha Sipilä, Suomen pankin johtaja Erkki Liikanen ja elinkeinoministeri Olli Rehn toistelevat valtiovarainministeriön sanelemaa leikkauslinjaa. Se ei näytelmän mukaan perustu millekään muulle kuin valheille ja tarkoitushakuisille tulkinnoille.

Kovaa tekstiä, mutta sen todistukseksi esitetään useiden ekonomistien ja talousasiantuntijoiden todistuksia. Niitä on lisätty käsikirjoitusmateriaaliin ja lainauksina käsiohjelmiin ihan viime päivien julkaisuista - siis tuon 16. päivän teatteriharjoitushämmennyksen jälkeen.

"Te ryöstätte lapsiltanne" - taloustieteen nobelisti Stiglitz kummeksuu Suomen leikkauksia ja työmarkkinauudistuksia, HS 20.9. 2015 - juttu on luettavissa tästä.

"Sipilä pelottelee turhaan - komissio ei määrää Suomen leikkauksia", Taloussanomat 21.9.2015 - juttu on luettavissa tästä.

Näytelmän mukaan "Suomen talousmedia" on herännyt kaivamaan faktoja hallituksen maalailevien uhkakuvien takaa, mutta "liian myöhään".

"Kiistellä saa, mutta taloustieteilijänä toivoisin, ettei keskusteluissa toisteltaisi kummallisia, empiiristen faktojen vastaisia väittämiä. Kun on osoitettu, ettei jokin ole totta, niin sama väittämä on uutisissa taas seuraavalla viikolla. Kuten että Suomi olisi yksi Euroopan velkaisimmista maista. Sehän on käsittämätöntä puppua: Suomella on velkaa euromaista toiseksi vähiten. Välillä tuntuu, että ihan tarkoituksella syötetään sellaista, mikä ei ole totta, ja se on järkyttävää," Mika Pantzar on sanonut Minimahdissa 2. kesäkuuta 2015 näytelmän käsiohjelman mukaan.

Näytelmä päätyy siis julistamaan, että yhden totuuden maassakin on vaihtoehtoja.

"Kannatan hyvinvointivaltiota. Nyt tuntuu, että juuri se halutaan tuhota", Kuparinen sanoo.

Suomen Pankin johtajalta Erkki Liikaselta kysytään, miksi hän ja hänen sukupolvensa kokee oikeudekseen riistää tämän hetken lapsilta ja nuorilta ne edut, jotka he itse ovat yhteiskunnalta saaneet? Vastausta ei tule.

Näytelmän mukaan yhteiskunnan vähäosaisimmat eli lapset, opiskelijat, eläkeläiset, työttömät ja sairaat joutuvat tinkimään samaan aikaan, kun valtiovarainministeriö "kadottaa" lakialoitteen hallintarekisterilain uudistamiseksi niin, että Suomessa säilyisi läpinäkyvyys osakeomistuksista. Tämän uskotaan lisäävän valtion tulojen vähenemistä - ja jo nyt harmaan talouden kulut ovat noin 800 miljoonaa euroa vuodessa.

"Sillä summalla voitaiisin luopua koulutukseen kohdistuvista säästöistä. Ja rakentaa lastensairaala", näytelmässä sanotaan.

Teksti ja kuvat: Pasi Kostiainen